Skocz do zawartości
Allen

Zakup skanerka - pilne! :|

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Zastanawiam się nad zakupem skanerka nom i pozostały mi do wyboru w zasadzie 4-5. Nie wiem, na który się zdecydować. Sprawa dosyć pilna, gdyż jutro bym już to musiał załatwić. ;|

Na placu boju pozostały:

Plustek ST28

Plustek OpticPro ST24 || S28

Canon 3000

Canon 3000F [ czym to się tak na prawdę różni od wersji bez "F" ;? ]

Ewentualnie Plustek OpticSlim 2400 [jednak on więcej zalet ma na wyglądzie, niż na funkcjach, np. brak skanowania negatywów oraz przedmiostów 3D, takzę on racezj odpada.]

Generalnie skłaniałbym się ku Canon 3000F, jednak nie jestem pewien wyboru.

Jeśli macie inny pomysł, piszcie.

Dzięki bardzo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dorzuce inny skaner. W zeszłym roku dłuuuugo wybierałem i się zastanawiałem. Już prawie miał być Mustek BearPaw 2400 (znajomy ma i wydawał się ok). W sklepie namówili mnie, żeby na próbe <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Microtek 4800+ i on został. Jest szybszy od Mbp, ma lepsze oprogramowanie, a przede wszystkim negatywy można skanować z całej powierzchni skanera !!! a nie tylko z wybranego obszaru (tak jest w tym Mbp i w Plustek PT12)

Canon 3000F ma przystwke do negatywów i slajdów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego jest ci potrzebny ten skaner?

Hmm.. pomyślmy... Do skanowania? 8)

A tak na serio :lol: zarówno płaski format, czyli kartki, sciagi ;). książki, lecz także inne przedmioty 3D, w znaczeniu nie płaskie ;) dlatego OpticSlim 2400 odpada :|

Conti, na Microteka 4800+/4850+ patrzyłem także, jednak zrezygnowałem. Pozostało to co zaproponowałem, najbardziej schylałbym się ku Canon 3000 / 3000F. Tylko, problem w tym, że nie chce zakupić, a później żałować, stąd to niezdecydowanie :?

Termin zakupu przedłużył się do poniedziałku, jakoś tak wyszło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to musisz odpowiedzieć na pytanie czy będzie Ci potrzebne skanowanie negatywów i slajdów.

Znacznie prościej i wcale nie gorzej wychodzi zdjęcie zeskanowane z odbitki niż z negatywu. Co do slajdów to już Ty wiesz czy masz z nimi styczność.

(Dla mnie skanowanie negatywu to rzecz potrzebna do pracy - nie są to jednak negatywy małoobrazkowe, stąd duuuży + za skany negatywu z całej powierzchni A4.)

Się rozpisałem......

Zmierzam do tego - jak jesteś w 100% pewny, że będziesz używał / potrzebował skanowania negatywu to bierz 3000F, jak nie to nie ma sensu dopłacać do przystawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tydzien temu kupilem canona 3000

jestem z niego zadowolony

1 ma fajny soft

2 prosta obsluga

3 dobra jakosc skanu

4 rozdzielczosc 1200dpi jest to bardzo duzo

Gdybym mial 100zeta wiecej to bym wziol canona 3000f

jakosc produktow canona jest wysmienita

mam juz aparat a60 drukarke s200x i skaner

jestem zadowolony z tej firmy

skaner majedna z lepszych optyk na rynku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za komentarze :)

Negatywy raczej będą mi przydatne, chociażby do niektórych prac, poza tym funkcja ta ostatnio przydaje się, dlatego też wolałbym już mieć skanerek z ich obsługą niż kupic bez i żałować.

swistak1984, miałbyś możliwość wstawienia jakiegoś preview skanu zdjątka, tudzież negatywu? Nie musi być koniecznie w rozdziałce 600dpi [ co juz i tak jest sporym formatem ;) ]. Chciałbym zobaczyć jak to wygląda w praktyce ;) Byłbym bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dorzuce inny skaner. W zeszłym roku dłuuuugo wybierałem i się zastanawiałem. Już prawie miał być Mustek BearPaw 2400 (znajomy ma i wydawał się ok). W sklepie namówili mnie, żeby na próbe <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Microtek 4800+ i on został. Jest szybszy od Mbp, ma lepsze oprogramowanie, a przede wszystkim negatywy można skanować z całej powierzchni skanera !!! a nie tylko z wybranego obszaru (tak jest w tym Mbp i w Plustek PT12)

Canon 3000F ma przystwke do negatywów i slajdów.

Mam ten model tylko bez przystawki do slajdów - sprawuje się znakomicie, jedyny mankament - to brak polskiej wersji ScanWizarda (w Chipie i nie tylko były reklamy że polska wersja jest), w sumie mi to niepotrzebne, ale nie lubię jak coś jest niezgodne z reklamą. Napisałem do firmy, odpowiedzieli że niedługo polską nakładkę umieszczą na swojej stronie (na razie umieszczona jest nakładka do starszej wersji - w moim przypadku występował konflikt wersji i zrezygnowałem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi