AlexTorea Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Czesc. Chlopaki pomozcie zanim dostane szalu , zwariuje albo wyrzuce kompa przez okno. Na poczatek moja konfiguracja : zasilacz ENERMAX 350 W , plyta glowna ASUS A7V266-E z Raid-em ,najnowsza wersja BIOS-u 1010 Final (08.07.2002) ,karta graf ASUS GeForce4 Ti4400 ,pamieci to dwa moduly DDR Samsung 256MB kazdy (PC 2100 CL 2.5 ) ,wypalarka Plextor 24/10/40 ,DVD Pioneer 106 , 2 twardziele - jeden to IBM Deskstar 60GXP 40GB 7200rpm drugi to Maxtor 60GB 5400rpm ,ZIP 250 , Floppy , Cooler to Cooler Master HHC-001 do tego regulator obrotow Thermaltake. Teraz sedno sprawy : wymienilem Athlona 1,2 GHz na Athlona XP 2000+ ( 1666 MHz ) no i zaczelo sie ... Od razu mowie ze nic nie kombinowalem z overclockingiem - wszystko od samego poczatku dziala na ustawieniach standardowych. Jak wymienilem proka to BIOS go elegancko rozpoznal jako 1,66 i komp dzialal jeden dzien bez zadnych problemow ( oczywiscie zworki na plycie przestawione na Palomino FREQ , Core 1,75 V mnoznik 12,5 x 133MHz ) .Na drugi dzien wlanczam kompa -a tu system nie moze wystartowac ( Windows 2000 Prof ) jedna zwis , drugi , trzeci ,nawet scan discku nie mogl przeprowadzic do konca ... no to rozkrecilem obudowe wziolem ksiazke od plyty i sprawdzam wszystko od poczatku ... wszystko OK . No to zrobilem szybki format c : i zainstalowalem Windowsa od poczatku , wgralem 'serwis paka 3 ' i wogole wszystko co mozna bylo . Wgralem Via 4in1 do chipsetu wszystkie drajwerki do innych sprzetow ( karta muz ,kamerka , klawiatura itd ...) Caly dzien komputer dziala wszystko smiga ze hej. Na nastepny dzien rano to samo ... tzn.jeden zwis , drugi trzeci i tak w kolko ... teraz juz sobie mysle nie bede formatowal i instalowal wszystkiego jeszcze raz bo to wiekszego sensu nie ma tylko wezme sie za BIOS . No i zaczolem kombinacje z ustawieniami .W BIOS-ie jest takie ustawienie System/PCI Frequency (MHz) i jak tam ustawie 100/33 to wszystko jest OK jak dam 133/33 to zaczynaja sie jaja. Komp na ustawieniach : CPU Speed [1.66 /1.7 GHz] ; CPU: System Frequency Multiple [12.5x/13.0x] ; System PCI Frequency(MHz) [133/33] ; System/SDRAM Frequency Ratio [133:133] nie chce za zadne skarby wystartowac. Jak zmienie System/PCI Freq(MHZ) na [100/33] to wtedy wszystko dziala tylko ze zamiast miec Athlona XP 1666 MHz to mam 1250 MHz ( 12.5x100 ) czyli za 150 Euro zyskalem 50 MHz .... I teraz prosba o pomoc . Gdzie moze lezec przyczyna? czy to wina plyty czy wina pamieci ( Samsung CL 2,5 ) bo chyba nie karty graficznej GeForce 4 Ti4400 czy sam procesor jest jakis felerny ? Wymontowac go i zaniesc do sklepu zeby sprawdzili czy macie jakies pomysly ? Zostaly mi jeszcze te DIP Switch-e ale zanim zaczne z nimi kombinowac to wolalem napisac tego Posta i poczytac co inni zrobili by na moim miejscu . A moze to zasilacz nie wyrabia (350W ) albo powinienem podniesc napiecia na plycie dla pamieci , chipsetu , AGP i PCI z 2.65V na 2.75V bo na plycie sa zworki do I/O Voltage Settings . Czy wogole wszystko poustawiac DIP Switch-ami ? Bede bardzo wdzieczny za wszelkie sugestie AMD Athlon XP 2000+@ 1250 :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin64 Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 sprobuj na poczatek podniesc napiecia na plycie dla pamieci, chipsetu, AGP i PCI. Ja na takiej samej plycie kiedys mialem gorne ustawienie napiecia i bylo OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 moze zasilacz padl u mnie bylo cos podobnego zwisik co jakis czas pozniej juz co chwilke zobaczylem ze napiecie na prcoku skacze od 1.720 do 1.744 no i stalo sie wymienili mi zasilacz i bajer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlexTorea Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Dzieki za odpowiedzi. Zasilacz 'chyba' jest OK (Enermax 350W) a winne sa pamieci tak mi sie przynajmniej wydaje. Zrobilem tak jak napisal robin64 . I tu mala ciekawostka : uzywam dwoch modulow SAMSUNG 2100 CL 2.5 z tym ze na jednym pisze SAMSUNG 133 a na drugim SAMSUNG 145 . No i jak wsadze ten modul z napisem 133 i podniose napiecie w I/O Voltage z 2.65V na 2.8V to komp przez jakis czas dziala z FSB 133 MHz - w moim przypadku przez cala noc moge zrobic wszystkie benchmarki typu Sisi Soft Sandra Pro. i 3D Mark 2001 SE ale jak wylacze kompa i za pare godzin chce go uruchomic to Windows 2000 Pro. nie chce wystartowac . Nie wiem juz za bardzo co robic ... nie mam nikogo kto moglby mi porzyczyc do sprawdzenia jakies konkretne pamieci typu INFINEON czy KINGMAX no i niestety na razie nie pozostaje mi nic innego jak jechac na FSB 100 i mnozniku 12,5 co daje ... 1250MHZ :( Pozdrawiam wszystkich Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 potenclalni podejzani: -pamiec -zasilka -procek moze ktoras z wymienionych rzeczy powoduje konflikty (wada fabryczna procka, wiem ze nie czesto sie zdarza ale wszystko jest mozliwe), jesli zasilacz byl za bardzo katowany to te zmoze powiedziec papa, a pamieci jak sa uszkodzone to juz lepiej nie mowic(sam mialem uszkodzona kostke wszystko niby ok ale jak mialem cosik do rozpakowania to wychodzila jedna wielka kaszana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlexTorea Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Dzieki za wszystkie odpowiedzi i pomoc. Po sprawdzeniu wszystkiego co tylko mozna bylo w kompie sprawdzic winnym okazal sie procesor.W sklepie sprzedawca powiedzial mi ze dostali wadliwa seie i dostalem nowego od reki ( teraz na brazowej podztawce ).Z nowym prokiem komp smiga jak tralala :D Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat_zab Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Mam taką samą sytuacje co ty czyli jak dam magistrale na 133 to coś mi dziwnie piszczy i w grach się zawiesza a jak dam na 100 to wszystko chodzi OK. tylko najciekawsze jest to że proc mam już dłufo i wszystko było Ok dopiero po zmianie płyty na EPOXa zaczeło coś szwankować ale winą tego są pamięci tylko nie mam jak tego sprawdzić bo w mojej miejscowości tylko ja posiadam DDR :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...