Skocz do zawartości
bartezjusz

A jednak nie da się szybciej niż x40

Rekomendowane odpowiedzi

cytat z frazpc

"Firmy Pionieer i Plextor jako pierwsze na świecie, wszystkie niesprzedane jeszcze modele CD-ROM oraz nagrywarek i napędów Combo, których odczyt płyt CD-ROM wynosi x48 i więcej, cofają do fabryk aby zablokować odczyt w tej i wyższych prędkościach ! Plextor jako pierwszy już do nagrywarek 48/24/40x wprowadzi zabezpiecznie przed prędkością x48 i ograniczy ją standardowo do x40. Użytkownik na własne ryzyko będzie mógl uruchomić tryb x48 poprzez oprogramowanie. Cay ten szum powstał gdy szybkie napędy, podczas rozpędzania się do maksimum wydajności, najzwyczajniej w świecie powodowały eksplozję płyty CD-ROM w środku napędu ! Ciekawe co teraz z nabywcami kupionych już modeli x48 ..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa...poza tym wydaje mi się że im większa prędkość obrotowa tym silnki napędu szybciej się zużywa [chyba?] :D mam napęd w starym kompie

który ma x8 i działa już 7 lat ! a mój asus x50 padł po niecałych 3 latach ! silnki poszedł :D a co do pękania cedeków to naprawde muszą być jakieś lewe żeby się ropierdzielić w napędzie :D ... albo ma się pecha i trafi na markową płytę która ma wadę [źle wyważona] :? ...

a chce sobie kupić teraz napęd teac x 40 z tego co czytałem i dowiedziałem się na forum jest m.in. trwały :D ...

sorry za lekką zmianę tematu ale jest ciągle o napędach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z 52x, 56x i 72x ? Przeciez sa i jakos narazie nikt nie krzyczal ze cos nie tak...

czytalem o napedzie 72x ale mial kilka laserow czytajacych, wiec predkosci obrotowe nie byly w nim takie duze

kenwood produkował 75x i nie miały kilku laserów tylko jeden z siedmioma wiązkami...

co do nagrywarek to sharp kombinuje cos z bezpiecznymi dla płyt napędami 60x...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przez to wszystko mam tylko stracha jak wkładam nieswoją płytke do napędu... :(  zwłaszcza, że w tych Asusach 52x (przynajmniej w wiekszości) nie można zmniejszyc obrotów... :?

Nero CD Speed nie pomaga?

zapomniałem o nim :oops: muszę spróbować... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przez to wszystko mam tylko stracha jak wkładam nieswoją płytke do napędu... :(  zwłaszcza, że w tych Asusach 52x (przynajmniej w wiekszości) nie można zmniejszyc obrotów... :?

to juz nie dziala ten mechanizm - przytrzymujesz przycisk "> >>|" kilka sekund i silniczek zwalnia o polowe, nastepnie znow przyciskasz kilka sekund ... itd - kiepsko :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi