Skocz do zawartości
rozpruwacz

Dwóch naszych ulubieńców czyli Epox vs MSI ? (wady i zalety)

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie w rozsądnej cenie do ok 450 zł można nabyć już ciekawe płytki EPOXa ( jak 8KHA+ , 8KHAL+ , 8K3A ) i MSI ( jak K7T266 Pro2A, KT3 Ultra , KT3 Ultra 2 ) Na chipsecie Via kt333 są modele 8K3A i KT3 Ultra, KT3 Ultra2 . Na korzyść EPOXa przemawiają przedewszystkim dobre parametry do O/C , natomiast MSI ma świetną dzwiękówkę - co mnie osobiście narazie bardziej interesuje . Osoby doświadczone, obyte i znające się na tych płytkach proszę o wypowiedzi i wybranie najlepszej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Praktyce rozni sie tym ze epox 8k3a pozwala ustawic fbspamieci asynchronicznie np 133/166 i ma oficjalnie dzielnik 1/5 jak wszystkie kt333. Podobno *kha+ tez go mial ale na 8k3a osiagnalem sporo wyzsze fsb. Aha i po zmianie plyty temp mi wzrosla o 10C :) wiec oze jakies inne czujniki temperatury sa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie chcesz podkręcać to bierz msi, jeśli chcesz to bierz epoxa (proste) + Sb Live Player jak Ci zależy na dzwięku.

Podobno ten epox ma jakies błędy ale większość ich nie zauwarzą bądz nawet nie ma.

A jeśli chcesz kupić płyte na kt266a to kup Epox 8kha+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do hardcore o/c lepszy jest epox 8k3a (Vcore 2,2V) natomiast jezeli nie bedziesz uzywal takich napiec (czyli do nojmarnej pracy + nie hardcore o/c) to mozesz spokojnie brac msi tylko ze Vcore na duronie to max 1,7V chyba ze zamalujesz mostki L7 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzęt ma wyglądać następująco:

procesor: AtlonXp 1700+ ( seria AGOIA - kolor zielony ) (dobra pasta termoprzewodząca z copper shim ?)

wentylator: Titan TTC-D5TB ( LUB TITAN CU5TB )

płyta: EPOX vs MSI(ma dzwięk sześciokanałowy) ????????????????

HDD : Segate 40GB Bartacuda IV 7200 obr. ( lub maxtor 40GB 7200 )

pamięć: DDR 256MB PC 2100 ( najlepiej tania firmówka ? )

grafika: GF3 Ti 200 najtańsza lub jeżeli finanse out to GF4mx440

FDD: standard ( NEC/TEAC)

CD: (NEC/lite on/LG)z tańszych

obudowa: 300 wat z zasilaczem ustawionym poziomo, stabilna i twarda ( + 2 wiatraczki wprowadzający i wyprowadzający powietrze o obniżonych obrotach 80x80 ? )

Monitor: AOC 7A+ 17''

Tylko ta płyta ? jaka???? np MSI K7T266 PRO2A obsługuje od 500 do 1500 Mhz ... ?

proszę o pomoc w wyborze płyty z pierwszego topiku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha bawić się w o/c nie zamierzam , a zresztą nie potrafię :oops:  i nie mam na to czasu , no może za 2 lata gdy ten sprzęt będzie już ledwo zipiał :cry:  :)

to sie nie zastanawiaj i bierz MSI KT3 Ultra

jesteś pewny tego wyboru ? i Czy mogę prosić inych o konsultację tego wyboru ? ( mam nadzieję że Rosio się nie obrazi , po prostu chcę się upewnić ) dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojej !

Wez msi kt3 ultra i nie stekaj ! Epox tak sie tobie nie przyda ! A pozatym z tego co wiem to na msi tez pokrecic mozna i to niezle (ja nie krece bo mam na ten temat odmienne zdanie niz niektorzy na tym foru - w skrocie nie widze potrzeby :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha bawić się w o/c nie zamierzam , a zresztą nie potrafię :oops:  i nie mam na to czasu , no może za 2 lata gdy ten sprzęt będzie już ledwo zipiał :cry:  :)

:arrow: rozpruwacz dokonales juz pewnie wyboru, a ja go tylko potwierdze. nie bedziesz bawil sie w OC, a dzwiek jest Ci potrzebny, wiec MSI KT3 Ultra.

osobiscie bralbym Epox'a i Sound Blaster'a Live...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI KT3 Ultra jaki ja debil byłem że tydzień nie poczekałem z kupnem swojej b bym tą tera miał :( , a 6scio kanałowy dzwięk to kanał, i tak proponowałbym zakup live 5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uprzejmię proszę posiadaczy MSI KT3 ultra - o podanie najlepszego biosu do tej płyty oraz najlepszego patcha Via 4in1 . Bardzo dziękuję

via sp 4.40v, bios nie wiem...

nie wiem jak u innych, ale na moim epoxie, na gniezdzie audio jest napisane "6 channel"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...