Skocz do zawartości
Magya

Linux Mandrake Network Problem HELP

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Otóż dziś postanowiłem skorzystać z płytek mandrake 9.2 beta które mam u siebie i zainstalowalem sobie Linuxa. No fajnie. Tylko ze jest taki problem ktory doprowadza mnie do <span style="color:red;">[ciach!]</span>icy. Oprocz linuxa mam takze winxp spod ktorego piszę. Pod linuxem (pod KDE) nie moge sobie poradzic ze skonfigurowaniem sieci. Mam plyte epoxa 8rda+ wyposazoną w kartę sieciową do której podłaczony jest modem neostrady. Oprocz tego udostepniam jeszcze neostrade bratu przez druga karte sieciową @ PCI. Po odpaleniu linuxa udalo mi sie jakims cudem uruchomic tamtejszy panel sterowania i przystapilem do konfiguracji sieci w trybie graficznym (nie znam sie absolutnie ani na unixie ani na linuxie wiec ssrodowisko graficzne to jedyne co mnie interesuje w tej chwili) Otoz opisze moze poszczegolne etapy i opcje ktore wybralem / wpisalem

Najpierw zaznaczylem oprocz kreatora zaawansowane opcje konfiguracji

potem wyszukal obydwie karty sieciowe i spytal co chce konfigurowac. Domyslnie zaznaczone bylo "Siec Ethernet - znaleziono karty sieciowe" oprocz tego zaznaczyłem opcję ADSL bo chcialem skonfigurowac od razu polaczenie z internetem. I potem bach. Jak rozumiem przypisal karte sieciwa na plycie pod cos co oznaczyl jako eth0 a tą drugą jako eth1.

Najpierw byla konfiguracja adsl...

I tu sie gubie...

Bo mam zaznaczyc? Gdyby ktos mogl mi pomoc krok po kroku jak skonfigurowac polaczenie z neostrada pod tym KDE bylbym bardzo wdzieczny. Dwie karty sieciowe, modem przez karte sieciową. No po prostu nie umiem tego skonfigurowac. Moze jestem debil - pewnie tak, ale nie chce sie zrazic do linuxa, a majac dostep spod niego do netu bede mogl sobie jakos tam juz z reszta poradzic.

Albo ewentualnie gdyby ktos mi wskazal jakis link do jakiegos faq do mandrake i kde w necie. Szukalem ale nie znalazlem nic co by bylo "łopatologiczne".

Z góry dzięki i przepraszam jesli zawracam komuś tym niepotrzebnie głowę.

pozdr,

Magya

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi