Skocz do zawartości
RIKER

Gigabyte GA-7N400 nForce2

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm żeby nie tworzyć nowego tematu - nie wiem co jest ale na starej ECS K7S5A system się uruchamiał dużo szybciej ;). Tzn. konkretnie tutaj pisze mi przez jakieś 10 sekund "Veryfying DMI Pool Data..." i dopiero system zaczyna się łądować. Na starej było ok. Podejrzewam tu też dużą bolączke mojego kompa - dysk :D Wy też tak macie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elpawlakos napisał(a):

plytka dobra.tzn wydajna ale strasznie niestabilna.o wiele bardziej wole abita lub asusa.

766043[/snapback]

Zgadzam sie z tym w 100 % !!! Moze i plyta nie jest najgorsza ale jej stabilnosc pozostawia wiele do życzenia. Mialem Chiefteca dobre pamieci Bartona 2500+ wszystko sprawne a tak cudowała ze szkoda gadać. Jeszcze cewki na dodatek nie dawały mi życ. A jak juz jestes tak napalony na Gigabyte to sprawdz KONIECZNIE czy nie piszcza na płycie cewki... bo ja to miałem w przypadku 2 egzemplarzy. A co do tego czy jest to nowsza konstrukcja do NF7-S ...hmmm ja bym tu sie raczej nie zgodził... zworki etc LOL kto mial GB wie o co biega... Stanowczo odradzam Gigabyte'a. Jeszcze serwis maja do [gluteus maximus]... a w zasadzie go nie ma... cos chyba otwarli we Wrocławiu. Bierz tylko i wyłącznie Asusa lub Abita. To moje zdanie, decyzje i tak podejmiesz sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ecuadoo - możliwe że ty tak miałeś - ja nie mam żadnych problemów ze stabilnością na tej płytce. I nie mówie tego dlatego że ją posiadam ale dlatego że jest to całkowita prawda. Może miałeś cośźle skonfigurowane ? Dodatkowo nieźle na niej mi się kręci procuś;) cewki - hmm.. mi nie piszczą a raczej syczą przy dużym obciążeniu, epoxy mają też podobnie, ale to mi nie przeszkadza, słuchawki robią swoje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aRczii napisał(a):

@Ecuadoo - możliwe że ty tak miałeś - ja nie mam żadnych problemów ze stabilnością na tej płytce. I nie mówie tego dlatego że ją posiadam ale dlatego że jest to całkowita prawda. Może miałeś cośźle skonfigurowane ? Dodatkowo nieźle na niej mi się kręci procuś;) cewki - hmm.. mi nie piszczą a raczej syczą przy dużym obciążeniu, epoxy mają też podobnie, ale to mi nie przeszkadza, słuchawki robią swoje :)

1217223[/snapback]

A na jakim napięciu procka masz FSB 200??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aRczii napisał(a):

1217223[/snapback]

witajcie

ja też jestem szczęśliwym(?) posiadaczem 7N400-l od trzech tygodni(+256 ramu elixir+gf fx 5200).Po piewszej próbie kręcenia zaczęła syczeć i tak jej zostało mimo że wszysto na default. Jeżeli chodzi o stabilność to mi poszło FSB do 215 ale wywalało w Prime95 po minucie-errors. To syczenie jest trochę denerwujące więca mój cały komp stoi na alegro ... ale skoro nie tylko ja mam problemy z tą przetwornicą to spoko. Wczoraj jak mówiłem im w sklepie tam gdzie kupiłem że mi syczy to się śmiali...nie wierzyli...zawiozę im dla demonstracji - nie żeby reklamować! A swoją drogą jak to usunąć może macie jakieś rady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aRczii napisał(a):

standardowe - 1.65V

1217246[/snapback]

No to jestem bardzo zdenerwowany. Wczoraj jak ustawiłem FSB 200 to mi się czarny ekran zrobił i nie pobudziło monitora. Za chwilę sie odpaliło z drugiego biosu z nominalną FSB. Jak jeszcze raz ustawiłem w biosie to miałem czarny ekran i TYLKO wyjęcie baterii pomogło. Więc nie wiem co u mnie nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@to_tylko_ja - W sumie ja nie wiem jak to usunąć ale mi to nie przeszkadza - ważne że jest stabilnie 8) mi na FSB 218 się uruchamia bez problemu przy mnożniku 9.5 (10 oraz 10.5 mi nie działają :|) ale zostaje narazie przy tym co w podpisie. Gdyby tylko mi działały 10 i 10.5 .. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi też nie chciało puścić na początku powyżej fsb 195 ale zmieniłem timingi i dałem 85% pamięci{( mam kijowe elixiry!) terazie ma problemu,oczywiście wszystko na 1.65V i nie Agresive tylko Optimal,...a swoją drogą to po podkręceniu na 200 dostałem w 3Dmarku03 całe 4 (słownie-cztery)punkty więcej...jak nie sprzedam to wymienie kartę na Radeona-Gigabyte-9550

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge kombinowac ale zastanawialem sie dlaczego mam to robic. Pamieci to kingstony 400 wiec powinny dzialas SPOKOJNIE. Procek też powinien sie spokojnie krecic. Płyta przygotowana do dużo większego FSB. Kombinować chciałem później. A jak masz ustawione czasy w pamięci??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

orczyk5 napisał(a):

Moge kombinowac ale zastanawialem sie dlaczego mam to robic. Pamieci to kingstony 400 wiec powinny dzialas SPOKOJNIE. Procek też powinien sie spokojnie krecic. Płyta przygotowana do dużo większego FSB. Kombinować chciałem później. A jak masz ustawione czasy w pamięci??

1217284[/snapback]

uwaga właśnie zmieniłem FSB na 200 czyli Sempron 2.4+ na 2.8+

iw biosie ustawiłem tak:

System..........manual

FSB..................200

CPU...................Optimal

Memory..............Auto

timingi memory........Normal - co u mnie jest 8,3,3,3.0

temperatura w evereście 53 stopnie...

zaraz włączam PRime95.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to_tylko_ja napisał(a):

witajcie

ja też jestem szczęśliwym(?) posiadaczem 7N400-l od trzech tygodni(+256 ramu elixir+gf fx 5200).Po piewszej próbie kręcenia zaczęła syczeć i tak jej zostało mimo że wszysto na default. Jeżeli chodzi o stabilność to mi poszło FSB do 215 ale wywalało w Prime95 po minucie-errors. To syczenie jest trochę denerwujące więca mój cały komp stoi na alegro ... ale skoro nie tylko ja mam problemy z tą przetwornicą to spoko. Wczoraj jak mówiłem im w sklepie tam gdzie kupiłem że mi syczy to się śmiali...nie wierzyli...zawiozę im dla demonstracji - nie żeby reklamować! A swoją drogą jak to usunąć może macie jakieś rady?

1217250[/snapback]

Hehe "szczęsliwym". Szczesliwy to ja bylem jak sie pozbylem Gigabyte'a. :) A co do syczenia... moze sprobowac zalac te cewki poszukaj na forum bylo o tym sporo ale czy to cosik da to nie daje gwarancji. Mi płyte wymieniono na nowa... równiez na ten sam model Gigabyte'a GA-7N400 Pro2 rev2 i co ? To samo... syczała niesamowicie. (zwisy zaliczała etc cały pozostały osprzet był sprawny zreszta dziala na Abicie bez problemu) No i postanowiłem sie pozegnac definitywnie z marka GB i wziąłem Abita NF7-S Rev 2.0. Zero problemów. A dzisiaj sie tylko zastanawiam po cholere babrałem sie z Gigabytem. I rada serwisanta: " Płyty GB są marne i radze sie od nich trzymac z daleka" po czym mi pokazał ile sztuk lezy w serwisie. Nie wiem co mnie tak przyciagalo do GB... ale teraz wiem ze nie było warto. Mówił o jakosci stosowanych kondensatorów i o czestych problemach z IDE na mobo GB. Wszystko widzialem na własne oczy. Pozdrawiam serwisanta :) Dzieki niemu nie musze sie meczyc z gniotem-GB i wmawiac sobie ze wszysko jest ok i nic nie syczy. A decyzja zalezy od kazdego z was. Wasze pieniadze. Tylko pozniej nie wmawiajcie sobie ze pisk cewek wam nie przeszkadza...

Jeszcze jedno mnie zastanawia skad takie wspaniale recenzje GB w roznych reckach ? hmmm ... mam spore watpliwosci co do wiarygodnosci tych testów. Moze jakies wadliwe serie sie pojawiły. Nie wiem. Ja płace więc chce otrzymac sprawny produkt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ecuadoo - zapewniam Cię że mi syczenie nie przeszkadza. Wspaniałe recenzje ? pewnie dlatego że mieli dobrze działające płytki. Początkowo ja również dostałem z ProLine uszkodzony model, po wysłaniu 3 dni później dostałem w pełni działająca. Tak jak już mówiłem, jest bardzo dobrze, no i co najwazniejsze - stabilnie. Mnie to w zupełności wystarcza, a benchamarkach na tle innych dobrych sprzętów wypada bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to_tylko_ja napisał(a):

uwaga właśnie zmieniłem FSB na 200 czyli Sempron 2.4+ na 2.8+

iw biosie ustawiłem tak:

System..........manual

FSB..................200

CPU...................Optimal

Memory..............Auto

timingi memory........Normal - co u mnie jest 8,3,3,3.0

temperatura  w evereście 53 stopnie...

zaraz włączam PRime95.....

1217312[/snapback]

To u mnie wszystko tak samo poza timingami pamięci które automatycznie sie pojawiały 7 na poczatku i 2,5 na końcu bo środka nie pamiętam ale chyba 3 :). I po takim ustawieniu ZWIS czarny ekran nie pobudzony monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

orczyk5 napisał(a):

To u mnie wszystko tak samo poza timingami pamięci które automatycznie sie pojawiały 7 na poczatku i 2,5 na końcu bo środka nie pamiętam ale chyba 3 :). I po takim ustawieniu ZWIS czarny ekran nie pobudzony monitor.

1217373[/snapback]

hm,hm,hm

sam nie wiem co myśleć jedyne co mi przychodzi do głowy to to że trzeba mu dać więcej napięcia(prockowi) wiem też że na początku też mi nie chciał wstawać powyżej 195 ale próbami w biosie teraz spoko zaa każdym razem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i potestowałem sobie. Na standardowym zasilaniu ustawiałem po trochu do góry i tak spokojnie szło 190....199 ale gdy puściłem prime to się wywalił (bład że oczekiwał czegoś poniżej 4 a dostał ponad 4 :)). Obniżałem i prime. Przy 197 prome się wywalił ale po dłuższym czasie. Przy 196 przy jeszcze dłuższym a przy 195 pracował jak dla mnie długi czas czyli około pół godziny. Podniosłem zasilanie o 5 % ale nic to nie zmieniło więc nie kombinuje i pracuje sobie spokojnie na....190 ;). Czyli mam 2280. Jak będzie potrzeba to zacznę myśleś co podkręcic;). Teraz czas na drugą pamiec ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam Gigabyte GA-7N400L

jak widze to udało mi się trafić na dobry model, bo wyciągam FSB 225MHz

full stabilnie, katowałem prime przez ponad godzinke i zero błędów

Płytka ogólnie jest zarąbista jak na swoją cenę, mam ją już ponad 2 miechy i w zasadzie nie widziałem żadnych problemów ze stabilnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam duży problem. Posiadam Płytę Gigabyta GA-7N400 pro2 rew.1 z wentylatorem na mostku półncnym i dysk WD 120 Gb na łączu SATA.

Problem polega na tym iż nie mogę zainstalować sterowników do SATA gdyż przy starcie Windows się zawiesza na planszy ze swoim logiem. Jedyna opcja to przywrócić ustawienia sprzed instalacji sterowników do SATA'y.

Myślałm że to może kwestja biosu ale wgrałem najnowszy dostępny i nadal nic, a nie poto kupowałem dysk na SATA aby teraz nie mieć z tego żadnego pożytku icon_cry.gif .

Jeśli ktoś miał podobny problem i znalazł jego rozwiązanie to proszę o podpowiedź, lub wszelką pomoc bo ten problem mie przerósł mur.gif .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Assarhadon napisał(a):

Witam!

Mam duży problem. Posiadam Płytę Gigabyta GA-7N400 pro2 rew.1 z wentylatorem na mostku półncnym i dysk WD 120 Gb na łączu SATA.

Problem polega na tym iż nie mogę zainstalować sterowników do SATA gdyż przy starcie Windows się zawiesza na planszy ze swoim logiem. Jedyna opcja to przywrócić ustawienia sprzed instalacji sterowników do SATA'y.

Myślałm że to może kwestja biosu ale wgrałem najnowszy dostępny i nadal nic, a nie poto kupowałem dysk na SATA aby teraz nie mieć z tego żadnego pożytku icon_cry.gif .

Jeśli ktoś miał podobny problem i znalazł jego rozwiązanie to proszę o podpowiedź, lub wszelką pomoc bo ten problem mie przerósł mur.gif .

1218536[/snapback]

Upewnij sie ze sciagnales bios od rev 1 bo wgra sie bez problemu od rev.2 a wtedy mialem szopki w biosie z sata. Moze to to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. posprawdzałem i o dziwo pomimo tego że mam fabrycznie zamontowany wentylator na chipsecie to jestem posiadaczem rev. 2. Tak przynajmniej wskazał everest.

Wgrałem najnowszy bios FK i poczyniłem drobne postępy. Przy włączonym raid'e i ustawieniu w biosie:

serial ata - raid

udało mi się zainstalować poprawnie drivery do SATA'y, ale gdy wyłączam raid, bo w zasadzie mam jeden dysk i go nie potrzebuję, to dalej to samo

instaluję SATA i winda się zawiesza w ekranie ładującym :mur:

poszukałem na zagranicznych forumach i ktoś miał podobny problem ale u niego powodem był konflikt sprzętowy z kartą graficzną. Sprawdziłęm u siebie, wymontowałem swojego SB 5.1 ale dalej nic.

Czy ktoś ma jakieś pomysły, proszę o wszelką pomoc :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...