Skocz do zawartości
Cril

Problemy ze slotami pamięci w Abit NF7-S 2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem z Abitem NF7-S rev 2.0: wkładam na płytę ram - 2x512 TwinMos 400 Mhz i system nie działa stabilnie przy ustawieniu pamięci w dualu powyżej 333 Mhz (prime95 sypie błędy). Zacząłem sprawdzać co jest nie tak, i okazało się, że pojedyńcza kość działa super na 400 Mhz, ale tylko w slocie 3. Po włożeniu do slotu 1 lub 2 na 400 Mhz pojawiają się błędy w Prime95. Identycznie sytuacja wygląda z jedną i drugą kością pamięci. Czy ktoś miał podobny problem ? Powinienem reklamować płytę ?

Aha, bios w wersji 2.2 (abit).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem ze to nf7 jest tak a jakie timingi ustawiasz ?? bo ja jak dawałem auto to miałęm tak wysoki timingi ze nie chciały pamieci chodzić ale jak zmiejszyłem do tego co w podpisie to śmiga elegndzko tylko do 460 musiałem pamieci troche dovoltowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z czystej ciekawości, kto używa zestawu 2x512 Mb (1GB ram) w trybie dual chanel z fsb >200 Mhz ? Na jakich pamięciach i timingach NF7-S 2.0 chodzi dobrze w takiej konfiguracji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 1x512MB TwinMos CL 2,5 i nie chciały nawet na CL3-4-4-11 chodzić na 200MHz, powyżej FSB 160 sypały błędami i wywalały z 3D do windy, kość wziął kumpel i dał ją na 8RDA+ i u niego chodzi bez błędów do 225MHz przy deef. timingach i napięciu. Te kości się żrą z NF7-Sv2.0. Kingmaxy idą na 225 bez zająknięcia.

Acha, u mnie zmiana slotu nic nie dawała, na żadnym nie chodziła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź se poczytaj instrukcje płyty głównej, bo coś mi sie zdaje że sam abit zalecał ,że aby ramy chodziły w dual ddr to musisz je wsadzić w slot 1 i slot 3 (ten trzeci powinien być oddalony od dwóch pozostałych).I timingi nie odgrywają tu żadnej roli. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie w tym problem, wynika on raczej z tego, że ta sama kość pamięci (pojedyńcza) inaczej działa w slocie 3 - jest ok - a inaczej w 1 i 2 - chodzi dobrze przy duzo nizszym fsb (ponizej oficjalnej specyfikacji, poniewaz TwinMos DDR 400 Mhz nie sypie bledami dopiero po zejsciu na 333 Mhz).

Dodam tylko , ze testowałem dwa różne zestawy TwinMosów i sytuacja się powtarza. Coś nie tak z kontrolerem pamięci ? Wadliwa seria płyt :( ABIT'a ? Z tego co widać nie tylko ja mam taki problem... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 1x512MB TwinMos CL 2,5 i nie chciały nawet na CL3-4-4-11 chodzić na 200MHz, powyżej FSB 160 sypały błędami i wywalały z 3D do windy, kość wziął kumpel i dał ją na 8RDA+ i u niego chodzi bez błędów do 225MHz przy deef. timingach i napięciu. Te kości się żrą z NF7-Sv2.0. Kingmaxy idą na 225 bez zająknięcia.

Acha, u mnie zmiana slotu nic nie dawała, na żadnym nie chodziła.

Moje Kingmaxy tak jak w podpisie ledwo chodzą na 200MHz dual. Memtest przechodzą, a gold memory wywala parę błedów. Może w single jest lepiej. Ogólnie nie jestem zadowolony z tych ramów. Wyszły teraz jakieś nowe Kingmaxy. Zwią się MAX HADCORE, ddr466 i ddr500, może one coś będą lepiej działały...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mialem gigantyczny problem z zestawem 2x256 Twinmos - nie pomagaly mi żadne zmiany slotow, biosow itp. Na plycie Abit NF7-S i Bartonie 2500 udalo mi sie podniesc FSB tylko o 10Mhz. Komputer wieszal sie takze na kazdym benchmarku poczynajac od 3Dmarka a konczac na Primie.

Jesli kupiles te pamieci w sklepie internetowym to radzilbym ci je jak najszybcie odeslac - moze zwroca Ci kase lub wymienia na inne kostki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michnik sprawdz je pojedynczo w slotach rónych moze masz taki sam problem jak ja i pare innych osób z plytą

Wcześniej miałem 2x256Mb takie same i było ok wszystko.

Więc myśle, że i teraz jest. ale może i sprawdze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymieniam w sobotę moje TwinMosy na Kingston HyperX 2x512 MB PC3200 (KHX3200AK2/1G) 2-3-2-6

Napiszę jak z nimi wygląda sytuacja.

A ja zastanawiam się jeszcze na KINGMAXami Hardcore ddr 466. Tylko czekam, aż ktoś to kupi i przetestuje lub jak o nich napiszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądałem to forum, najwyraźniej jest to problem nForce2, po zastanowieniu odpuszczę sobie HyperX Kingstona, bo to nie rozwiązuje sprawy, są z nimi takie same problemy. Pozostaje mi jeszcze TwinMos Twister, sprawdzę więc jak na nich pójdzie system (TwinMos Twister 2x512 MB DC PC3200 CL 2).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twinmosy 2x512 niechcą kompletnie działać z nforcem. Są przypadki odosobnione ale to są totalne wyjątki. Kingstony HyperX powinny działać bez problemu, ale jeżeli masz możliwość przetestowania Twisterów to zrób to, ja takiej możliwości niestety nie mam a o zmiane pamięci na twistery w konfiguracji 2x512 myśle od pół roku, ale się cykam bo jeżeli nie będzie działać to gdzie sobie te pamięci wsadze... :) Jak będziesz coś wiedzieć to daj koniecznie znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka ciekawostek:

Przejrzałem kilkaset postów z forum.abit-usa.com. Okazało się, że wielu ludzi ma problemy z konfiguracją 2x512 MB i memory bus powyżej 333 Mhz. Typ pamięci generalnie nie grał roli, pamięci 512 Mb chodzą świetnie w slocie 3, natomiast w 1 i 2 poniżej swoich możliwości (u mnie np. TwinMos PC3200 chodził w slocie 1 i 2 stabilnie przy 333, powyżej były błędy w Prime niezależnie od timingów, napięcia itd, a w slocie 3 bez problemu osiągał to co powinien, czyli 400 Mhz). Jest to przypadłość chipsetu nForce2, a nie tylko problem płyt ABITa. Uniemożliwia to praktycznie pracę w trybie dual channel an pełnych obrotach, ponieważ kość w slocie 3 musi się dostosować do tej niedomagającej w slocie 1/2. Podobnych problemów nie zaobserwowano w przypadku pamięci 256 MB. Wymieniłem zatem swoje TwinMosy 2x512 na Kingston HyperX 2x256. No i rzeczywiście, bez problemów śmigają w trybie dual channel na 400 Mhz i więcej, pojedynczo też niezależne od slotu w którym siedzą. No tak, wszystko fajnie, tyle że chcę obsadzić na płycie 1 GB. Wniosek jest taki: skoro kości 256 MB chodzą dobrze w slocie 1/2, a 512 w slocie 3, wsadzę na płytę 2x256 MB w slot 1 i 2, oraz 1x512 MB w slot 3. Wszystkie kości to Kingston HyperX PC3200A 400 Mhz CL2, praca w dual channel. Założę się, że w tej konfiguracji będzie wszystko chodzić jak powinno... Napiszę więcej po testach, bo 512 dołożę za tydzień.

Pozdrawiam forumowiczów....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale patrzac na config Vipa to zastanawiam sie czy wszystkie Abity tak maja.

zawsze znajdą sie wyjątki

nom,mi jakos wszystko gra,fsb250,3dsmarki przechodza,flaskMPEG sie koduje,gierki chodza (uzywam do testow stabilnosci,a nie przyjemnosci :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio qumpel zakupił tą płytkę i wziął na testy moje Kingstony 333 2x256MB na Winbondach BH6 i bez problemów doszedł do FSB205 w Dualu z timingami 11-2-2-2 ale już przy FSB210 Prime95 niezależnie od timingów wywla błędy ... obsadzone sloty to 1 i 3.

Zastanawia mnie też jedna rzecz, że na Abicie przy FSB 200 i z takimi samymi timingami qumpel w teście przepustowości Sandry ma ponad 100MB/s mniej niż ja na swoim Epoxie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... wiecie, to jak chodzi pamiec zalezy dokladnie zarowno od ich jakosci jak i (u niektorych) slotow w jakich sie je umieszcza. slot 3 dostaje napiecie najwyzsze, a pozostale nie utrzymuja tego napiecia tak dobrze... ktos kiedys wpadl na pomysl podpiecia 3.3v linii bezposrednio do kazdego ze slotow... ponoc pomoglo...

poza tym 2x512 (dwustronne pamieci) w Dualu jest bardziej wymagajace dla kontrolera niz 2x256 (najczesciej jednostronne, ale nie zawsze). wystarczy spojrzec na moj podpis i widac co sie dzieje... plyuta nie za bardzo radzi sobie z 1GB pamieci w Dualu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio qumpel zakupił tą płytkę i wziął na testy moje Kingstony 333 2x256MB na Winbondach BH6 i bez problemów doszedł do FSB205 w Dualu z timingami 11-2-2-2 ale już przy FSB210 Prime95 niezależnie od timingów wywla błędy ... obsadzone sloty to 1 i 3.  

Zastanawia mnie też jedna rzecz, że na Abicie przy FSB 200 i z takimi samymi timingami qumpel w teście przepustowości Sandry ma ponad 100MB/s mniej niż ja na swoim Epoxie.

Z ta przepustowoscia to bywa roznie na Abicie z powodu roznych biosow - niektore znacznie roznia sie wydajnoscia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ta przepustowoscia to bywa roznie na Abicie z powodu roznych biosow - niektore znacznie roznia sie wydajnoscia.

Tak też myślałem - podobnie swego czasu było w Epoxie, od pewnego biosa przepustowość wzrosła o kildziesiąt MB/s.

Zastanawiam się na tym Abitem ale na razie nie zmieniałbym RAMu - qumpel do FSB207 z 11-2-2-2 na nich doszedł. Zastanawiam się czy mi się opłaca ten zakup :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też myślałem - podobnie swego czasu było w Epoxie, od pewnego biosa przepustowość wzrosła o kildziesiąt MB/s.

Zastanawiam się na tym Abitem ale na razie nie zmieniałbym RAMu - qumpel do FSB207 z 11-2-2-2 na nich doszedł. Zastanawiam się czy mi się opłaca ten zakup :?

Ja bym nie zamienial, wydana kaska (no chyba ze uda Ci sie naprawde tanio to zrobic) nie bedzie proporcjonalna do zysku wydajnosci.

Jesli te Twoje Kingstony to BH-6 to daj im wiecej pradu!! (tak ze 3,3 V :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...