Skocz do zawartości
Spookie

FSB 200 to max co wyciÄ…gnie ?

Rekomendowane odpowiedzi

mb: Gigabyte GA-7N400L (n-Force 2 Ultra)[bios - F6]

cpu: AMD Athlon 2500 XP@3200XP[Vcore 1.85]

cooler: Spire Wisper Rock II

memory: 2x 256 DDR 400 TwinMos 8-3-3-2,5

gfx: All In Wonder 3D Hercules Radeon 9800SE@PRO 390/620-zero błedów grafiki :)

hdd: WD Cavrial 80GB 7200 8 MB cache

Obudowa: ModeCom Fine II

3D mark2k1 ~17k

Postanowiłem sie nie przejmować napięciami [+5-4.27] i temperaturą [obudowa gorąca, procek max 73(po 8h)-podobno moja płyta podaje nieprawidłowe temp.] i chce podkręcić jeszcze

trochę... [teraz pomimo takiej temperaturki komp 100% stabilny 0 zwisów i błędów nie do zawieszenia:)] a więc:

1.Jak ustawiam FSB powyżej 200 to w windowsie nadal 100% stabilnie a jak włączam coś 3D to od razu błąd[Windowsa i zakńczenie aplikacji] - czego ? [do 200 podkręcałem synchronicznie tzn procek i pamięc] a teraz mając obawy przed restartowaniem biosu... zwiększyłem tylko FSB [pamięć zostawała na 400] Easy Tune-w Windowsie :( {nie zapisuje ustawień więc jakby coś poszło nie tak to restart i wszystko normal :)}

2.Jest jakaś możliwość zwiększenia napięcia o więcej niż o 10% ?-jakiś hackowany bios ?

3.Mnożnik mogę zmieniać tylko zworkami :( - ale nie wiem czy mam odblokowany - przykładowo będę miał zablokowany a mienie zworkę to co się stanie ?

4.Mozliwe że przez zasilacz nie chce iść więcej ? jak jest w tej obudowie zasilacz ?/na co wymienić-lepszy Mode coma czy kupic tak jak wszyscy Chiefteca

?

...jak zwykle może być trochę błędów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm CPU zdechnie ci od temperatury, do tego możesz spalić MOBO, GRAFE, HDD, itd. człowieku jak chcesz się zajmować OC, to zainwestój kase w zasilecz i chłodzionko bo innaczej za jakiś miesiąc już raczej nieodwiedzisz tego forum ,bo niebędziesz miał na czym :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie zmienie zasilacza to ile komp jescze pochodzi... w sklepie mówił koleś że ma taki sam zasliacz i p4 2.8 1gB ramu Radka 9600XT 256mb 3 dyski twarde nagrywarke i chodzi bez problemó podobno dobry byłe a teraz mówicie że to tyło samobójstwo... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i ws se cos do wentylacji bydy i na procka wstaw jakieś chłodzonka bo troche ci sie tam w srodku musi dusić z koro masz 70c na cpu a pozatym ten koels co ci mówił o tym p4 to ty pamietaj ze twój komp jest kręcony wiec pobiera wiecej mocy i wydziela wiecej ciepła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...