Skocz do zawartości
Michał_Szulkin

poczatki oc i problemy :( ( poczatkuajcy uzytkownik )

Rekomendowane odpowiedzi

postanowiłem ciut podkrecic swój procesor barton 2500 niestety po zmianie magistrali z 166 na 200 w najlepszym przypadku przy wejsciu do windowsa pisze ze niema pliku ntoskrnl.exe ( brzy zabawie timingiem) przy innych ustawieniach czasem nawet tego niema tylko sie zawiesza na czarnym ekranie przy próbie odpalania windowsa

zasilacz gigabajt 350, paniec kingston 2X255 400mhz płyta soltek sl 75frn2-l ( próby timingu 5-3-3-2.5, 7-3-3-2.5 tez zakonczone neipowodzeniem)

komp uruchamia sie i pracuje chwile dopiero przy 1.825V ale bardzo szybko sie grzeje ( boxowe chłodzenie).

dlaczego tak wysokie napiecie?? mozepoprobowac innych timingow?? ( jakich)

a co do zasilacza to trzyma wmiare ładnie napiecie:

MBM

V low Hight Average

+3.3 3.17 3.22 3.19

+5 4.92 5.00 4.95

-5 5.34 5.19 5.25

+12 11.83 11.94 11.84

-12 12.19 11.94 12.07

wyniki po obciazeniu (test w 3dmarkt 2003)

obecnie pracuje stabilnie na 11x180 sa szanse jakies na 11x200 ( zablokowany mnoznik)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Timingi nie mają nic wspólnego z procem - odnoszą się do pamieci. Więć jeśli to proc nie wyrabia to zmiana timingów nie pomoże.

Powyłączaj cpu thermal throttling i wszelkie spread spectrumy w BIOSie, zwiększysz tym stabilność.

Jeśli jednak to pamięci nie wyrabiają (co by mnie dziwiło) to spróbuj im zwiększyć napięcie...

itd. itp.

polecam także http://forum.purepc.pl/search.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki dzieki za pomoc

a ytaem si eo timingi bo czasami przu niektorych ustawieniach juz dochodziłem do ekranu windows :) i dopiero był restart a czasmi był odrazu czarny ekran.

oki coz teraz zaczynam przegladac forum szukajac jakiegos dobrego wentylatorka aby schłodzic procesor bo na 1/8.25V po kilku minutach seti mam 70 stopni i restart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi