Dzidzia Opublikowano 11 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2004 a gdzie masz 10/12?? Za 12/16 masz 3,5*3*3,90=~41 PLN 12/16 1ft = 0.328 m czyli ok 3 ft to 1 m tzn ze 1m=3* (o i tu... zonk liczylem w Euro 4,85 nie $ :wink: sorka ) jezeli 41 to na 1 m bym sie pisal . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 11 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2004 Moze nawet byloby troche taniej jesli bede bral bezposrednio od producenta. Zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 11 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2004 Jezeli Tygon napewno bedzie pasowac do szybkozlaczek Sanga 12mm to bylbym zainteresowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 11 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2004 Nie bedzie. Jest za miekki. Ja bede robil tak, ze na koncowkach przykleje kawalek PCV i tak wykonczony bedzie wchodzil do zlaczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 11 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2004 Dobra, jak ktos chce to piszcie na maila ile metrow i jaki rodzaj. Moze jutro bede wiedzial cos dokladniej na temat ceny. UPDATE: Sa 2 rodzaje 12/16. Jeden ze scianka 1/16'' a drugi 1/8''. Drugi jest o 1,5$/ft drozszy, ale za to ma prawie 2 razy mniejszy promiec skretu 1 1/2''. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 11 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2004 Dobra, jak ktos chce to piszcie na maila ile metrow i jaki rodzaj. Moze jutro bede wiedzial cos dokladniej na temat ceny. UPDATE: Sa 2 rodzaje 12/16. Jeden ze scianka 1/16'' a drugi 1/8''. Drugi jest o 1,5$/ft drozszy, ale za to ma prawie 2 razy mniejszy promiec skretu 1 1/2''. Wiem ze wykaze sie w tym momencie niebywala ciemnota ale jak przeliczyc te jednostki , jak ktos mi mowi o calowych gwintach to nic nie kumam ale to juz kosmos mozesz to napisc w mm ?? (Please :roll: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 11 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2004 Tygon jest robiony przez firme Norton w USA. Oni uzywaja zamiast naszym metrow cali. 1 inch=25-26 mm Cale nie sa dzielone na 10 tak jak np.: cm tylko na 4, 8, 16... Teraz poszukujemy glownie weza 1/2'' (~13mm). Jego srednica zewnetrzna (tego grubszego) to 3/4'' (~19,5mm). I wszystko jasne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 1" - 1 cal = 25.4 mm 1/16" = 1.59 mm 1/8" = 3.18 mm 1/2" = 12.7 mm 3/4" = 19.1 mm arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 Damn. Koszty transportu chca mi podac dopiero po zamowieniu. Walczymy dalej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 Lukas20 czym posklejałeś kolanka miedziane ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 widzialem Twoja bude na forum ProCooling ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 marcinsz0 > Kropelka lub cyjanoakryl (Pawciu testowal i jest OK). Niemiec > dobrze widziales :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majql Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 Jak dla mnie spoko !!! Jestem teraz na etapie konstruowania własnego WC i ciekawi mnie co włozywes tam z użądzeń niezbędnych do WC. Acha jaką masz obudowe i jak mozesz podaj jej cene. Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 ...ciekawi mnie co włozywes tam z użądzeń niezbędnych do WC.Nie bardzo rozumiem pytania. Acha jaką masz obudowe i jak mozesz podaj jej cene. Z góry dzięki:lol: Is that a joke? Chyba kazdy widzi, ze to Chieftec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 Lazilem dzis po OBI w celu zakupu wezy i kolanek miedzianych.Oczywiscie wszystko znalazlem, ale przy okazji nabylem tez cos co moze wyeliminowac koniecznosc stosowania kolanek.Nazywa sie to "łuk do prowadzenia rur" jest cale miedziane (to akurat bez znaczenia) i wyglada jak kolanko miedziane tyle ze jest jakby przeciete wzdluz i ma tylko takie kolnierze.Waz sie w to wklada,mamy kat 90 stopni a nie ma mozliwosci zeby sie zagial.No moze na samym szczycie skretu jest lekko splaszczony.Luki takie sa w roznych rozmiarach.Na razie wzialem sobie do wezy 12 i 16. Uzywal ktos czegos takiego? To moze byc niezly patent bo eliminuje zwezenia na kolankach i ewentualne miejsca w ktorych mozliwy by byl przeciek (weze bezposrednio od zlaczek na bloku do chlodnicy itp). Domyslam sie ze moj opis nie pozwala dokladnie wyobrazic sobie jak to wyglada, ale nie mam zadnego aparatu na razie zeby to zobrazowac. Pozdrawiam P.S. Jedna sztuka kosztuje 1.99 zeta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 Moze i nie jest to glupi pomysl. Mozna tez kupic plastikowe sprezyny na weze i wtedy nawet PCV nie bedzie sie lamal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 Bo chyba dobrze kombinuje ze lepiej miec jak najmniej pociete kawalki weza? Bo tak jak na to patrze to logicznie wychodzi ze woda bedzie sobie "zwawiej plynela" :) takim sliskim wezem niz by miala wpadac do kolanka ktore w srodku jest wezsze i jeszcze jest zawirowanie bo kolnierz kolanka wchodzi w waz. Jutro ide i oddaje wszystkie kolanka. Zrobie caly uklad na ty lukach. Oczywiscie jak dojdzie do mnie w koncu chlodnica i pompa :( Kurcze caly weekend wolny a ja nie mam kompletu. ehhhh jak to wciaga....bardziej niz chodzenie po bagnach :) ....i jak kase wciaga :D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 W sprawie wezy to zamiast Tygonu bedzie ClearFlex 60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 a co to jest?? co do ProCooling, to jakas smieszna ksywe tam miales i ten zestaw nie spotkal sie z tak entuzjastycznym przyjeciem jak u nas. poza tym jakis typ chyba mial cos do uriela i handlu nim choc sam Cathar byl nastawiony obojetnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 Nie zestaw tylko URIEL. Ksywa to Hikari (to jest to slowo, ktore jest napisane w moim avatarze). Imie Lukasz pochodzi od lacinskiego lucis - swiatlo. Japoncy odpowiednik tez pochodzi od slowa swiatlo - Hikari i pisze sie wlasnie tak, jak widac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 W sprawie wezy to zamiast Tygonu bedzie ClearFlex 60w cenie...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 Czekam na odp. Nie warto placic za Tygon skoro wlasciwosci beda takie same. Zobacz na roznice cen w dd - mysle, ze mozna sie podobnego spoddziewac. Wez tez pod uwage ze waz silikonowy kosztuje ~20-25 PLN/m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 Dzieki za wysjasnienia. Ze uriel nie zostal cieplo przyjety to wiem, ale sam zestaw tez nie mial az tak cieplego przyjecia jak u nas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 Niestety co moge zauwazyc na ProCooling to zupelnie inne podejscie niz u nas (w 95%). Generalnie chodzi o pieniadze :/ Tam wiekszosc ludzi ma zestawy z gotowych czesci, pompeczki przerabiane na 12V, chlodniczki to jakies male badziewiaki lub modele z HWLabs, rurki po 8-10ID (smiechu warte). Jesli pojawia sie jakies fajne bajery to na ogol jest to gdzies tam kupiony gotowy sprzet za dosyc ciezkie pieniadz, przerobiony na WC - trzeba przyznac, ze efektycz czasami super, jak np.: mierniki przeplywu za 60$ sztuka. W Polsce ludzie kombinuja co zrobic z problemem finansowym. 90% chlodnic to urzywane modele samochodowe, pompki ponizej 100 PLN, duzo sie sprzedaje tez blokow low-endowych, ktore na zachodzie wogole nie maja prawa istnienia. Nie mowie, ze moje WC nic nie kosztowalo. Wywalilem na to sporo wlasnorecznie zarobionej kasy, ale na pewno nie mniej bylo tam mojej pracy. Dlatego irytuja mnie zestawy zrobione z blokow Asetek'a (ktos wywala na wydajny blok 100$, a dostaje zlaczki skrecane 8 ID - paranoja), same tygony, pompki gotowe do zalozenia prosto z pudelka, chlodniczki na wiatrak 80cm (buahahaha) + 20 minut roboty. Potem ktos pisze, ze ZROBIL sobie WC i daje to na Forum, ktore z racji swojej nazwy ma byc PRO. Moze dlatego parówkom trudno uwierzyc jak mozna przy 4 blokach zejsc do 2,5*C ponad powietrze w trybcie cichym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 "]Lazilem dzis po OBI w celu zakupu wezy i kolanek miedzianych.Oczywiscie wszystko znalazlem, ale przy okazji nabylem tez cos co moze wyeliminowac koniecznosc stosowania kolanek.Nazywa sie to "łuk do prowadzenia rur" jest cale miedziane (to akurat bez znaczenia) i wyglada jak kolanko miedziane tyle ze jest jakby przeciete wzdluz i ma tylko takie kolnierze.Waz sie w to wklada,mamy kat 90 stopni a nie ma mozliwosci zeby sie zagial.No moze na samym szczycie skretu jest lekko splaszczony.Luki takie sa w roznych rozmiarach.Na razie wzialem sobie do wezy 12 i 16.Tez szukalem czegos takiego ale nie udalo mi sie znalezc [o obi nie wychaczylem i pewnie to byl moj blad :?] chcialem to kupic w jakims ogrodniczym bo tak mi polecil facet w weglobudzie ale wczesniej kupilem kolanka i przy nich pozostalem. @TiLt wrzuc jakas fotke jak to wyglada na wezu bo moze przekombinuje kolanka na takie cos. Dzieki sorki za OT pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 co prawda to prawda, ze ludzie "robia" tam zestawy z gotowych czesci i wydaja na to gruba (patrzac z naszego punktu widzenia) kase, ale nie moza odmowic tym zestawom ani wydajnosci ani mobilnosci. gdzies na necie widzialem typa co zrobil WC z 4*blackice micro, jakas potworna pompa a sam miernik przeplywu i wylacznik bezpieczenstwa do niego kosztowaly 180$ 8O http://forums.procooling.com/vbb/showthread.php?t=9042 i to bylo nawet na procooling. za cene samego tego WC zrobilbym kompa i chlodzenie i jeszcze na piwo by mi starczylo ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 _japko_: a jest w szczecinie Obi? jak znajdziesz gdzieś te łuki to daj znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 co prawda to prawda, ze ludzie "robia" tam zestawy z gotowych czesci i wydaja na to gruba (patrzac z naszego punktu widzenia) kase, ale nie moza odmowic tym zestawom ani wydajnosci ani mobilnosci.Z wydajnoscia to akurat bym sie nie do konca zgodzil. Duza czesc sprzetu to zwykle badziewiaki. Bardzo kompaktowe rozwiazania. Jesli chodzi o pomyslowosc to Polacy w wiekszosci bija ich na glowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 paomyslowosci nam nie brakuje, ale jest to spowodowane wysokimi cenami specjalistycznego sprzetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 ... albo brakiem ich dostepnosci, jak np.: male cisnieniomierze lub przeplywomierze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...