Skocz do zawartości
SonGoace

NF7 padł - co sie stało ?

Rekomendowane odpowiedzi

NIe znam sie na kompach i mam problem. Na waszym foum wyczytałem o podkrecaniu CPU - sam chciałem to zrobić (2600+) Ustawiłem 10,5 x 200 i zapisałem zmiany w biosie - komp sie resetnoł i nagle na monitorq pojawił sie czerwony napis - zjarałem sie palłem reseta - od wtedy juz nic nie działa - nie włacza sie monitor i nic sie nie dzieje - co sie stało ??? POMOCY !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie wiesz gdzie jest zworka lub nie widzisz bateryjki :lol: to odpal kompa z wcisnietym insertem - dziala tak samo ja w/w metody ;)

komputer ci nie wstal bo nie podniosles Vcore

1 i 2 temacik do przeczytania przed zalozeniem kolejnego tematu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Clear cmos" co to jest ? Jak juz pisałem to nie znam sie na kompach a bardzo prosił bym o pomoc bo starzy mnie zabiją jak sie dowiedzą ze zepsułem a gwarancja tego nie obejmnie !

Bateryjke juz wyjołem ! Poczekam 15 min, zobacze co sie stanie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

hmm, z tego co wiem to po zmianie taktowania procesora pojawia się czerwony napis informujący o flashowaniu, jeśli się w czasie tego procesu zresetuje kompa albo wyłaczy to po BIOSie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten czerwony napis oznacza że zapisywane są dane do BIOSU i żeby nie wyłącząć zasilania dopóki nie skończy zapisywać. SonGoace - zrobiłeś najgorsze co mogłeś zrobić wyłączająć komputer. Napisz czy ci ten komputer wstał po resecie BIOSU. Sam jestem ciekawy, ale mam obawy ze płyta już nie wstanie i czeka cię serwis i flashowanie BIOSU. Jakbyś poczekał do końca - nie wyłączał komputera to gdyby nawet miał nie działać po podkręceniu to teraz by na 100% wstał po resecie BIOSU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

'do not power off while bios is saving your settings!'

naucz sie czytac komunikaty, bo aqrat reset to najgorsze co mogles w tym wypadku zrobic :mrgreen:

zgadzam sie z poprzednikiem: serwis albo znajdz kogos z Abitem NF7 i tak podobno tez mozna sflashowac bios (nie wiem niestety jak to sie robi, ale pewnie bylo na forum)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie nie zna to tak jest. Zobaczyłem czerwony komunikat i od razu bez czytania pierwsze o czym pomyślałem to to że Procek sie dymi i palłem reseta - taki odruch !

Teraz wiem ze 80 zł nie moje, zresztą w serwisie moze mi spuszczą tym razem :):):) raz juz mi wgrywali biosta tyle ze tamtym razem starałem sie go sam zautualizować ale nagrałem złą wersje biosu i tez nie wstawał ! Ps. jak dam do serwisu to oni bedą wiedzieli co było powodem padnięcia biosu ? i czy moge mieć przez to klopoty z gwarancją ?

Bardziej - ??? mogłem go przez okno wywalić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten czerwony napis to pewnie cos w stylu: "AAAAAAA wylacz mnie, wylacz to ja twoj procesow pale sie aaaaaaaa pale sie" Bo przciez kazdy procesor jak ma za duzo temp. wyswietla komunikaty o paleniu sie. Swoja droga ja mam radka xt, ktory strasz nie wolno monitor zalacza tzn. jak odpalam kompa to monitor mi sie rozjasnia w momencie wgrywania ms windows. Na starym gf2ti moglem przeczytac nawet bios karty. Teraz musze pausowac zeby zobaczyc czy podkrecanie sie udalo albo czy pracuja mi pamieci w ttrybie ddr. ++

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SonGoace:Niema sie co przejmowac 80zl w te czy w tamta strone, takie sa poczatki kiedys razem z bratem probowalem zrobic moda (juz niepamietam jkiego)na mobo i cos zle dolutowalem ze sie stopilo i mobo poszlo do serwisu, tak wiec toszke pocwcz na starszym sprzecie jak cos zepsujesz to ci niebedzie zal a i wprawy w o/c nabierzesz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...