Skocz do zawartości
Michnik

Harszczenie i SB Live!

Rekomendowane odpowiedzi

Otóz posiadam sprzęt jak w podpisie i Sound Blaster Live 5.1 Digital. Niestety czasami troszke mi harszczy jeden kanał(dokładnie lewy tył choć kiedyś i prawy czasem cos zarzęźił). Tak jakby jakiś przwód nie stykał lub coś było na granicy styku. Ale niestety wszystkie przewody są ok(powymieniałem wszystkie 2 a nawet 3razy) i nie jest to wina głośników ani wzmacniacza bo tez zmieniałem. Sam już nie wiem o co chodzi, nawet Live'a zmieniałem na innego i jest to samo. Czyżby płyta główna sie gryzła z karta muzyczną? Wcześniej miałem Solteka 75FRN2 i o ile pamiętam to tego nie było. Live siedzi sobie w trzecim slocie PCI. Proszę o jakieś podpowiedzi czy da się coś z tym zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na rzezenie pomogla zmiana sterownikow z badziewia creative'a na kx'y.

Ale to nie jest rzężenie na stałe tylko czasem się to pojawia. KX'ów nie bardzo chcę bo nie obsługują 4rech głośników(gry)i nie maja obsługi EAX i innych pierdół Creative'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapraszam do mojego tematu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=634...er=asc&&start=0

a co do twojego problemu:

- przeloz Live'a do przedostatniego slota (liczac od gory)

- sprawdz czy irq nie jest dzielone z innym sprzetem

- w biosie zmien PCI Latency Timer na 64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wpisz dxdiag w uruchom i zmniejsz o 2 poziomy w zakłądce dzwiek przyspieszenie umnie pomogło i juz niecharczy a charczało 

ps: pewnie masz wersje bulk albo Oem tego Sb liva ??

U mnie to niestety nie pomaga. Tam mam wersje bulk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj pliczku w sieci "via lantecy" pacz :P u mnie to pomogło... zreszta sama via napisała o charczeniu a nawet zwisach, pozatym przywróc domyslne ustawienia w mixerku tak aby głonosc i wawe/mp3 były w okolicy 50% i ew mozesz miec właczony efekt podbuitych basów i perkusji na niektóryuch glosinikach trzeszczy tez......

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj pliczku w sieci "via lantecy" pacz :P u mnie to pomogło... zreszta sama via napisała o charczeniu a nawet zwisach, pozatym przywróc domyslne ustawienia w mixerku tak aby głonosc i wawe/mp3 były w okolicy 50% i ew mozesz miec właczony efekt podbuitych basów i perkusji na niektóryuch glosinikach trzeszczy tez......

pozdrawiam!

Tylko, że moja płyta główna to NVidia NForce 2 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Panowie już wiem. Usterka jest gdzieś na drodze komp->wzmacniacz->głośniki gdyż podpiąłem inny zestaw wzmacniacz i głośniki i nie ma harszczenia. Tylko nie moge dojść czego to jest wina! Czy wzmacniacza czy kabelków czy głośników. Chociaż kabelków raczej nie bo pozmieniałem wszystkie i to samo. Boje się, że to może wzmacniacz :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi