Skocz do zawartości
stranger

VGA Silencer vs. Zalman HP z wentylem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość michals87

Tez jestem zainteresowany tym topikiem:)

Wydaje mi sie ze Zelman chociaz podobno na arcticu lepiej sie kręci.

Stranger zapodaj jakies wyniki z 3dm03 i 3dm01 i jakis gierek(na jakich ustawieniach w sterowniku i grze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez jestem zainteresowany tym topikiem:)

Wydaje mi sie ze Zelman chociaz podobno na arcticu lepiej sie kręci.

Stranger zapodaj jakies wyniki z 3dm03 i 3dm01 i jakis gierek(na jakich ustawieniach w sterowniku i grze)

eh no ja w kazdej grze wszystko na maxa mam 1024x768

opcje AAx6 i Anizo x 16 zawsze i wszystko powlaczane

jeydna gra ktora chodzi jak padaka to HALO

w NFSU ponizej 30 nie spada w innych grach raczej trzyma kolo 50, a przewaznie 85 tyle ile odswiezanie

natomiast zaskoczylo mnie to co mowicie o Silencerze bo myslalem ze skoro produkt tanszy odznacza sie mniejszymi walorami

mi nie zalezy na podkrecaniu grafy raczej na jej max wyciszeniu

nadal uwazacie ze Silencer bedzie dla mnie lepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok

a tak z innej beczki, wentylatory z kart graficznych podlaczane sa taka mala zapinka do karty, widzial ktos gdzies przejsciwke zebym mogl taki wentylator podlaczyc do 3 pinowe wejscia np na plycie glownej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok

a tak z innej beczki, wentylatory z kart graficznych podlaczane sa taka mala zapinka do karty, widzial ktos gdzies przejsciwke zebym mogl taki wentylator podlaczyc do 3 pinowe wejscia np na plycie glownej?

Kupujesz za 5 zeta wtyczke 3pinowa, obcinasz koncowke z wentyla i przypinasz do tej 3pinowej wtyczki kabelki i juz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny tescik, tym bardziej, ze upewnia mnie co do slusznosci dokonanego wyboru - Silencer rzadzi :). Najbardziej spodobal mi sie ten fragment, gdzie tlumacza, dlaczego Zalman z heatpipe chlodzi gorzej przy wiatraku puszczonym na 5V niz bez wiatraka w ogole :D . Nieznane sa wyroki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9800 pro przegrzeje sie na tym zalmanie pasywnie  :wink:

Jakos na tym Radku jest pasywny zalman od nowosci i nic sie nie grzeje

Radeon 9800 Pro Sapphire 256 MB DVI + TV BOX Ultimate Zalman

Dołączona grafika

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8538

Tylko ta kosmiczna cena......heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9800 pro przegrzeje sie na tym zalmanie pasywnie  :wink:

Jakos na tym Radku jest pasywny zalman od nowosci i nic sie nie grzeje

Radeon 9800 Pro Sapphire 256 MB DVI + TV BOX Ultimate Zalman

Dołączona grafika

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8538

Tylko ta kosmiczna cena......heh

to nie jest zwykly zalman :)

wogule to nie jest zalman tylko radiator sapphire z pomyslem zalmana :D

rozni sie od zalmana tym ze ma 2 te rurki (hy... zapomnialem jak sie nazywaja, chodzi o te z gazem w srodku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze wersja na tym radku jest troche wydajniejsza, (wyzsze ząbki), ale zwykly spoko by udzwignał takiego radka

to co powiesz na to ze ja mialem Zalmana ZM80A-HP na swoim Herculesie 9800 @ 9800 Pro 380/640 i jakos wszystko hulało......jedno na co narzekalem to to ze temperatura w obudowie bylo o 6 stopni wyższa......a pozatym czy ten Zalman jest wydajnieszy do Zalmana ZM80A-HP to bym sie kłucił, dlatego ze ZM80A-HP rozni sie od ZM80C tym ze ma wiekszą powierzchnie radiatora

ZM80A-HP -1300 cm2 i 400g

ZM80C - 1200 cm2 i 325g

a wysokosc ząbków nie jest tak istotna niz wielkosc radiatora

PS. Nie kłuciłbym sie gdybym sam nie mial....na poczatku były obawy...ale wlasnie ten Radek Sapphire z tym Zalmanem uswiadomil mi ze skoro oni montują na 9800Pro to czemu ja nie moge.....wszystko chodzi spoko.....ale do 9800Pro z ZM80A-HP...do OC to rzeczywiscie troche za malo.....wtedy tzreba dac juz jakis wiatrak na 5V a najlepiej na 12V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze wersja na tym radku jest troche wydajniejsza, (wyzsze ząbki), ale zwykly spoko by udzwignał takiego radka

to co powiesz na to ze ja mialem Zalmana ZM80A-HP na swoim Herculesie 9800 @ 9800 Pro 380/640 i jakos wszystko hulało......jedno na co narzekalem to to ze temperatura w obudowie bylo o 6 stopni wyższa......a pozatym czy ten Zalman jest wydajnieszy do Zalmana ZM80A-HP to bym sie kłucił, dlatego ze ZM80A-HP rozni sie od ZM80C tym ze ma wiekszą powierzchnie radiatora

ZM80A-HP -1300 cm2 i 400g

ZM80C - 1200 cm2 i 325g

a wysokosc ząbków nie jest tak istotna niz wielkosc radiatora

PS. Nie kłuciłbym sie gdybym sam nie mial....na poczatku były obawy...ale wlasnie ten Radek Sapphire z tym Zalmanem uswiadomil mi ze skoro oni montują na 9800Pro to czemu ja nie moge.....wszystko chodzi spoko.....ale do 9800Pro z ZM80A-HP...do OC to rzeczywiscie troche za malo.....wtedy tzreba dac juz jakis wiatrak na 5V a najlepiej na 12V

Niekoniecznie troche wieksza powierzchnia oddawania ciepla musi byc lepsza, trzeba brac na uwadze cala konstrukcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi