[TiLt] Opublikowano 7 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2004 Witam Moje WC jest juz w drodze, a dokladniej bedzie to: - Nukleon 2 NK12/16/12 - pompa MJ1000 - nagrzewnica od merca 16/16 - pojemnik 1,2l od Mate`a NK16 Wszystko zamierzam umiescic w stelarzu pod kompem ktory juz wykonalem, a ktorego mozna zobaczyc tutaj i tutaj. Pierwotny plan zakladal polaczenie wszystkiego w ten sposob (paint rox :D) : ale pomyslalem ze lepiej bedzie wyloty z nukleona polaczyc z pojemnkiem nie laczac ich trojnikiem tylko bezposrednio wpuscic je do pojemnika.Napisalem do Mate`a zeby dorzucic do pojemnika dwa krocce wlotowe NK12, tak zeby pojemnik mial dwa wloty NK12 i wylot z pompy NK16.Niestety da sie to zrobic, ale tylko wkrecajac drugi krocciec w otwor od korka.Tego nie chce robic bo nie bede mial jak napelnic ukladu woda. Wiec wymyslilem zeby zrobic to tak: i tu mam troszke pytan.Czy pompa poradzi sobie z dwoma pojemnikami? Czy przeplyw nie spadnie za bardzo przez to? Moze jednak zostac przy trojniku i jednym pojemniku? Widze jeden plus tego rozwiazania: wieksza pojemnosc ukladu bedzie wiecej ciepla oddawac.A moze sie myle? Wszelkie sugestie i propozycje bardzo mile widziane,a wrecz pozadane :) Pozdrawiam TiLt P.S.w wersji finalnej stelaz ma byc obudowany blacha perforowana lub normalna w kolorze budy, jeden bok na zawiasach w celu latwego dostepu.Ale to pozniej bo sie z kasy wyplukalem :D P.S.2. Weze z chlodnicy ida do budy przez dziure w dnie oczywiscie. P.S.3. jezzzuu jak to wciaga..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soql Opublikowano 7 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2004 Zrób sobie sam pojemnik np z EasyClicka - do kupienia w practikerze za 13 zeta. np tak: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=419...hlight=pojemnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 7 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2004 So.. Jak dla mnie pomysl z dwoma pojemnikami jest bez sensu. Trojnik wlasnie stworzono dla takich jak ty. Co do calego chlodzenia... wszystko ok... oprocz jednego.. Zapomniales o papscie z shroudem wiejacym na nagrzewnice. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 7 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2004 soql--> mialem zamiar robic pojemnik sam ale zostal mi zafundowany przez zone :) a darowanemu pojemnikowi w krocce sie nie zaglada :) Sheep-->ale trojnik to mniejsza srednica wewnetrzna,wiekszy opor.Ale chyba na razie zrobie na trojniku i zobacze jak to sie sprawuje,a ewentualnie pozniej bede kombinowal.Moze wywierce sam druga dziure w pokrywie tego pojemnika od Mate`a i wstawie trzeci krociec.Chociaz niechetnie bym go tak "niszczyl".Shroud bedzie ale nie z papstem,bo kasa... :) ale z 12cm wentylem firmy blizej_nieznanej ;) ktorego mam teraz w tej budzie z frontu za ta czarna ponczocha wiejacego na hdd. Jak ktos ciekawy to ponizej linki do zdjec wnetrza budy w stanie obecnym,czyli z zalmanem.Jakosc kiepska bo to z kamerki robione. 1, 2, 3, 4, 5, 6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 8 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2004 tylko skad ty wezmiesz trojnik z wlotami na 12 i wylotem na 16 ?? jak znajdziesz to daj znac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 8 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2004 tylko skad ty wezmiesz trojnik z wlotami na 12 i wylotem na 16 ?? no wlasnie....bede kombinowal :) mysle co by pokombinowac albo z wciskaniem weza rozgrzanego na trojnik 16 albo sam zrobie jakis trojnik z kolanek miedzianych albo tak: waz12>> ..............|trojnik12|>>redukcja z 12>16 waz12>> albo tak: waz12>>redukcja 12>16>> .........................................|trojnik16| waz12>>redukcja12>16>> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 8 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2004 niby tak - dodatkowe mozliwosci przecieku sie mnoza :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAYDAY. Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 Polecam to rozwiązanie: waz12>>redukcja 12>16>> .........................................|trojnik16| waz12>>redukcja12>16>> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 Zrezygnowalem z jakichkolwiek kolanek czy trojnikow. Mate podeslal mi razem z pojemnikiem dodatkowe krocce, wiec bedzie wylot 16 z pojemnika do chlodnicy, dalej do bloku.A z bloku dwa weze 12 bezposrednio do kroccow w pojemniku (tez 12).Drugi krociec wkrecony w miejsce korka do napelniania pojemnika.Nie wiem jak bedzie z napelnianiem ukladu woda ale pomysle w trakcie skladnia :) Weze beda w calosci (nie ciete) a w miejscach zagiec,luków zastosuje wynalezione w obi miedziane luki do prowadzenia rur, ktorych to zdjecia postaram sie w poniedzialek wieczor wystawic jak aparat z roboty pozycze. Mysle ze w tygodniu w koncu uda mi sie calosc zlozyc, sprawdzic szczelnosc i zalozyc do kompa. Male pytanko. Czy shrouda to najlepiej przykleic do chlodnicy czy jakies mocowanie na sruby zrobic? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 kolejne pytanie... zrobilem sobie shrouda ale jest cos co mnie zastanawia. Od razu mowie ze nie znalazlem odpowiedzi uzywajac search. niby na wiekszosci zdjec shroudow jakie znalazlem wentyl jest na wierzchu, ale... Czy on ma byc w srodku shrouda czy na zewnatrz? ma to jakies znaczenie? na pewno jak bedzie w srodku to bedzie nizej niz 4 cm nad chlodnica. ponizej zdjecia obrazujace moj dylemat: wentyl na gorze wentyl w srodku z gory thx za odpowiedz na to nurtujace pytanie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 zostaw na zewnątrz lepiej bedzie sie spisywał bo wewnątrz za blisko chlodnicy bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 "]moj dylemat: wentyl na gorze wentyl w srodku Najlepiej sam sprawdz jak juz wszystko bedzie dzialalo. Zmierz temperatury po pewnym czasie z wentylem w srodku a potem z wentylem na gorze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 na razie zrobilem na gorze jak wszystko zmontuje to najwyzej przeloze jezeli bedzie lepiej. a chlodniczka w shroudzie prezentuje sie tak... 1 2 3 4 5 6 Nie jest przymocowana w zaden sposob bo dzieki tej gabce ktora widac, a ktora jest u dolu,gory i na bokach przyklejona tasma dwustronna dosyc ciasno weszla w shrouda.Latwo ja w razie czego wyjac.Jeszcze tylko ponczocha na tyl coby kurzu nie bylo zbyt wiele i ..... no wlasnie pompka!! ktorej caly czas nie mam, ale jutro mam zamiar zdobyc w stolecznych sklepach. Sprawdzenie szczelnosci, wymontowanie wszystkiego z budy,male ciecie otworow w spodzie budy, zalozenie spowrotem wszystkiego i jak dobrze pojdzie w weekend calosc powinna wyladowac na swoim miejscu :D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 grrrrr :evil: zna ktos pewny w 100% sklep w ktorym dostane MJ1000 w wawie? bo mnie zaraz cos trafi....wszystko gotowe tylko tej #%!%$%#$ pompki nie mam :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 "]grrrrr :evil: zna ktos pewny w 100% sklep w ktorym dostane MJ1000 w wawie? bo mnie zaraz cos trafi....wszystko gotowe tylko tej #%!%$%#$ pompki nie mam :evil: Ja jestem w identycznej sytuacji, tez mam wszystkie czesci oprocz glupiej pompki! Przechodzilem cale Kielce i znalazlem tylko jakies beznadziejne pompki. A w aquastyl.one.pl gosciu caly czas czeka na dostaw Hydor Seltz L30 mimo ze mial dostac na poczatku tego tygodnia. :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHECK-IT Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 mcs.pc.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 mcs.pc.plTak tam sa Maxijety dla Tilta 8) - oj gdyby mieli Hydorki dla mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 ha! mam 8) objezdzilem cala wawe....i nic i oczywiscie kupilem ja w sklepiku o ktorym nie mialem pojecia....5 min spacerkiem od mojego bloku :) jakby kogos interesowalo....MJ 1000 mozna nabyc w wawie w sklepiku ZOO cos tam tuz obok ronda przed geantem na ursynowie. Oczywiscie koles od razu powiedzial "do komputera tak?" :D zaraz sie zabieram za zlozenie na razie poza kompem co by sprawdzic szczelnosc a w weekend.....yeeeeaaaaaahhh nareszcie bedzie moje WC 1.0 pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 "]ha! mam 8) objezdzilem cala wawe....i nic i oczywiscie kupilem ja w sklepiku o ktorym nie mialem pojecia....5 min spacerkiem od mojego bloku :) jakby kogos interesowalo....MJ 1000 mozna nabyc w wawie w sklepiku ZOO cos tam tuz obok ronda przed geantem na ursynowie. Oczywiscie koles od razu powiedzial "do komputera tak?" :D zaraz sie zabieram za zlozenie na razie poza kompem co by sprawdzic szczelnosc a w weekend.....yeeeeaaaaaahhh nareszcie bedzie moje WC 1.0 pozdrawiam Ciesze sie ze Ci sie udalo. Ja wlasnie odebralem mejla ze pompy Hydor Seltz L30 wreszcie doszly do sklepu, i moja zostanie wyslana jutro. Czyli bede mial w poniedzialek 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Zlozylem i..... jest wyczes :D ale po kolei. zestaw sklada sie z: - Nukleon 2 v2 12-16-12 - pojemnik od Mate`a 1,2l - nagrzewnica od merca - shroud z plexi + sunon 12 temp na 12x166 1.7v 32 stopnie i ani drgnie! 2 godz warming cpu z cpu stability test i podniosla sie o 2 stopnie.Oczywiscie temperatury sa z czujnika z plyty.ale i tak roznica miedzy zalmanem 7000 alcu jest ok 12 stopni. Jest cisza absolutna....znaczy slysze moje dyski co mnie zaczelo wkurzac :) Nakleilem miedziane radiatorki na mosfetyi zalozylem niebieski radiator zalmana na chipset. Jako ze wyloty z nuka ida bezposrednio do pojemnika, nie mam otoworu do napelniania (w niego jest wkrecony drugi krociec wlotowy)mialem troche problemow z napelnieniem ukladu,ale udalo sie dzieki pomocy zony :) Musze sie zastanowic nad zrobieniem rezerwuaru albo wywierceniem jeszcze jednego otworu na korek w pojemniku, ale na razie chodzi bez problemu.W ukladzie plynie woda demineralizowana + 50ml spirytu dla zielonych ludzikow :D Nie mialem zadnych problemow (jak niektorzy pisali) ze szczelnoscia nukleona jak i pozostalych komponentow. Zdjecia beda jutro wieczor bo nie udalo mi sie wyrwac cyfraka na weekend. w planach....okno (to tak zajefajnie wyglada ze musi byc :) ) uv water dye podswietlenie obudowanie stelarza tez z oknem pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 gdzie te foty ?? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 gdzie te foty ?? :wink: Jak lubie mowic/pisac....mowisz masz :) Wiecej fotek tutaj. Wszelkie komentarze mile widziane. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 nice :D mnie sie bardzo podoba :) przemyslane połączenie :D nie mam sie do czego przyczepic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Mnie rowniez sie podoba... Ewentualnie doczepilbym sie do chyba nieco zbyt napietych wezy (szczegolnie ten wlotowy do bloku) - masz chyba male pole manewru jakbys cos chcial ruszac i z tego co widze (fotka nr 4 i 14) to chyba ten waz sie wlasnie troszke "splaszcza/zagina"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Bardzo fajnie, i temperaturka fajna, zazdroszcze Ci ze juz wszystko dziala. Ja nadal jestem w fazie testowej mojego WC. Bardzo mi sie podoba! Jak zobaczysz moje WC, (o ile je zobaczysz :o ), to bedzie to istny labirynt. U Ciebie Tilt wszystko jest proste, ladne, i dobrze przemyslane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gua Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 Brawo brawo ale intryguje mnie jedna rzecz naco Ci tyle dysków LOL ???? 4 dyski WOW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 Ewentualnie doczepilbym sie do chyba nieco zbyt napietych wezy (szczegolnie ten wlotowy do bloku)No fakt ten jeden waz jest minimalnie za krotko przyciety i przy samym bloku troszeczke sie splaszczyl, ale jest to tak minimalne ugiecie ze postanowilem to na razie zostawic (ewentualnie mysle zeby ze dwa paski na nim zapiac co zapobiegnie jego odksztalcaniu).Poza tym waz jest dosc gruby i nie ma mozliwosci zeby sie zalamal powodujac brak przeplywu.Tak czy siak przy jakiejs rozbiorce ukladu bede to poprawial, najprawdopodobniej przy zakladaniu rezerwuaru, bo napelnianie tego ukladu jest klopotliwe. Brawo brawo ale intryguje mnie jedna rzecz naco Ci tyle dysków LOL ???? 4 dyski WOWproste.lubie miec duza swobode i duza pojemnosc w dyskach. Ale przymierzam sie do wymiany tych czterech dyskow na 2 wieksze. Obecnie jest 120gb+80gb+80gb+40gb Docelowo chcialbym 160gb+160gb Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 wariat :) ( w pozytywnym tego słowa znaczniu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 wariat :) ( w pozytywnym tego słowa znaczniu)ale konkretnie w czym wariat? bo ze wariat to wiem :D ale tak naprawde to wy wszyscy z tego forum jestescie winni mojego wariactwa :) przed zalogowaniem sie tutaj powinien byc taki duuuzy ekran z czerwonym tekstem: "Wchodzisz i czytasz na wlasna odpowiedzialnosc! Grozi trwalymi zmianami w zyciu twoim i twoich bliskich!!" :D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 z tym wariat miałem na myśli te 4 dyski :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...