Skocz do zawartości
lobo0

FORTRON FSP300-60GTP i regulacja napiecia.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

DOstalem wlasnie tego fortronika i wszystko byloby ok gdzyby nie napiecie 5V ktore wynosi 4,74V(4,8V na mierniku) przy procku puszczonym na 11x220MHz przy 1,7V. Chcialbym sobie podniesc to napiecie,ale nie wiem ktorym potencjometrem. Rozebralem ten zasilacz i jest tu pare potencjometrow. Prosze o jakies wskazowki.

Dziekuje i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki.Moj zasilacz jest prawie identyczny. W tej chwili 5V=4.945V na USDM'ie z epoxa i 5.00 na mosfetach, mierzone przy pomocy miernika pod obciazeniem Prime95.

Dziekuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie też mi się wydaje, że są identyczne, stąd to foto dałem.

Rozumiem ze zrobiles takiego mode? Duzo ci to dalo ( chodzi mi o wartosci jakie teraz masz, podkrecanie i stabilnosc ) :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki.Moj zasilacz jest prawie identyczny. W tej chwili 5V=4.945V na USDM'ie z epoxa i 5.00 na mosfetach, mierzone przy pomocy miernika pod obciazeniem Prime95. 

Dziekuje za pomoc

A jakie masz +12V :?: :?: :?: - bo regulacja 5V i 12V jest wspólna

( na jednym peerku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5V=5V

12V=12,3V

-12V=-12,2V

na mierniku

Co do stabilnosci to full stabilne, ale mam za slabe chlodzenie do maxymalnego podkrecania, zauwazylem ze spada o 0,1V napiecie 5V przy podkreceniu 12x220MHz czyli 2640MHz przy 1,8V jest stabilne w prime dpuki sie proc nie nagrzeje a pozniej reset. A jezeli chodzi o to co mam w podpisie to jak skala.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze zrobiles takiego mode? Duzo ci to dalo ( chodzi mi o wartosci jakie teraz masz, podkrecanie i stabilnosc )  :?:

Tylko jakiego moda? ;]

Na zdjęciu (autorstwa zgk5) są zaznaczone potencjometry do regulacji napięć 3.3V, 5/12V. U siebie regulowałem 5V, bo na SL-75KAV miałem stasznie niskie (spadało pod CPUburn do 4.78, a wyregulowałem je do 5.02). Po zmianie configa (na ten lolowy co mam teraz) 5V=5.25V, ale ponownie regulować mi się nie chce. Ot cały mod ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie też mi się wydaje, że są identyczne, stąd to foto dałem.

Tak - układ potencjometrów na płycie zasiłki jest identyczny, wizualnie tylko regulator wentyla je odróżnia no i chromowany grill, ale to bez znaczenia...

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi