Gość SamoDobro Opublikowano 9 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2004 Witam. Może od początku. Posiadam obecnie płytę ASUS P2B z wsadzonym do niej Celeronem 300@450. Zachęcony różnymi opisami na stronach o OC dokupiłem sobie przejściówkę FC PGA i procek Celeron 600MHz 1,7V. BIOS na płycie zmieniłem na 1014 (beta) po włożeniu procka w przejściówkę, a przejściówki w płytę, komp mi nie startuje. nie startują dyski, nie widać nic na monitorze, tak jakbym odpalał komputer bez procesora. ta przejściówka ma mnóstwo zworek, a ja nie mam za bardzo do niej opisu - kilka zworek opisanych jest na przejściówce (są to min.: Coopermine - ustawione na tak, 100MHz ustawione na AUTO, tak samo 133MHz, single processor). co może być przyczyną nierozpoznawania procka? może wymienić ten procek na jakiś inny? chciałbym go trochę podkręcić, nie ukrywam, a czytałem że te 600 kręcą się bez problemów na 945MHz, więc wzrost wydajności wydawał mi się najrozsądniejszy. no, ale skoro mi nic nie działa, więc pewnie nie warto topić w tym kasy i może wymienić to na coś innego? co byście mi polecali do tej płyty głównej? wymiana płyty raczej nie wchodzi w rachubę (koszta!), więc proszę o jakieś rady. za wszelkie sugestie będę wdzięczny. przejściówka podobno jest sprawna, procesor też, więc nie wiem za bardzo co to może być. aha: na BIOSie 1012 też nie działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2004 1. skoro masz rev. 1.10 to na 100% chodza procki od 1.3V - pownienes miec ktorys z tych reg. napiecia HIP6019BCB, HIP6004CB, HIP6004BCB, US3007CW (30 nozkowy scalak kolo gniazdka ATX) 2. do tego procka o ktorym piszesz spokojnie styka BIOS 1012 3. nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tymi ustawieniami zworek na przelotce - daj na przelotce zeby automatycznie rozpoznawalo magistrale (zeby proc wystartowal na 66MHz), a ta zmieniaj dopiero zworkami na plycie 4. nie kazdy egz. procka i nie kazda seria jest dobra do OC - swego czasu dobry byl np Celek 633 z serii SL4NY dokladniejsze oznaczenia i przykladowe rezultaty np tu http://overclocker.wakusei.ne.jp/CpuInfo/R...Result1-2C.html http://www.yesky.com/20010810/191957_1.shtml Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SamoDobro Opublikowano 9 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2004 ehhh robiłem to wszystko i [gluteus maximus] blada najprawdopodobniej przelotka była uszkodzona najlepsze jest to, że oddałem ją i kupiłem płytę pod Durona razem z Duronem 800 - ale jak wszystko podłączyłem, to okazało się, że port AGP jest najprawdopodobniej uszkodzony - karta grafiki na PCI działała bez problemu, na AGP (Radeon 9200 SE) nie poszła w ogóle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...