Skocz do zawartości
sp7kbi

ABIT NF7 - problem z dzwiekiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam NF7 i nie wiem czemu dźwięk z płyty chodzi mi tylko na jednym wyjściu tzn. przód

A tył i centralny z woferem milczą jak w grobie. czy to może być spowodowane podłączeniem kompa pod wzmacniacz?? A może musi być zestaw głośnikowy 5+1.

stery mam zainstalowane z płytki dołączonej do Abita.

jeśli ktoś ma jakieś pomysł niech podpowie.

Sorry jeśli powtarzam temat ale forum przeglądałem tylko pobieżnie z uwagi na kasę (modemik – to lipa do Internetu)

:oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co opisales to mysle ze masz zle podlaczone glosniki, jesli masz wzmacniacz zwykly stereo to nie uzyskasz roznego dzwieku na przodzie i tyle, mozesz uzyskac jedynie taki sam dzwiek podlaczajac po prostu 4 gosniki do wzmacniacza ale pamietaj ze wtedy do wzmacniacza dochodzi sygnal tylko z 2 przednich glosnikow z kompa. Drugie wyjscie: z tylu kompa masz opisane wyjscia: i tam

-jedno wyjscie: lewy i prawy kanal przod

-drugie wyjscie lewy i prawy kanal tyl.

Pod zwykly wzmacniacz nie masz szans tego wykorzystac no chyba ze podlaczysz 2 wzmacniacze. A jesli posiadasz wzmacniacz dolby pro logic badz dolby digital to wtedy podlacz najlepiej komp do wzacniacza za pomoca wyjscia optycznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ewentualnie zerknij w ustawienia dzwiekowki w panelu sterowania w jakim systemie glosnikowym dzialqa aktualnie (o ile tego nie zmieniales)

PS czy ktos wie jak wyłączyć pikanie spikera równierz przez głośniki zamontowanej na plycie muzyczce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze nie podłącze czterech wyjsc do jednego wzmacniacza

chce podłączyć pod przód wzmacniacz a pod tył słuchawki tak żebym nie musiał przełączać kabli.

A pozatym sam fakt ze tył nie daje sygnały denerwuje mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze nie podłącze czterech wyjsc do jednego wzmacniacza

chce podłączyć pod przód wzmacniacz a pod tył słuchawki tak żebym nie musiał przełączać kabli.

A pozatym sam fakt ze tył nie daje sygnały denerwuje mnie

Tryb slochawkowy dziala tylko na FRONT STEREO.

Najleprzym rozwiącxaniem jest (albo było by kupić rozdzielacz stereo + ewentualna przedłużka żeby było wygodniej (czały koszat to jakies... 25 zeta o ile dobże pamientam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK słuchawki działają na front ale moze dało by sie podłączyc

wzmacniacz na tył.

wtedy też obyłoby sie bez zniamy kabli.

Zerkne w ustawienia ale chyba zmieniałem na 4+1 czy jakos tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK słuchawki działają na front ale moze dało by sie podłączyc

wzmacniacz na tył.

wtedy też obyłoby sie bez zniamy kabli.

Zerkne w ustawienia ale chyba zmieniałem na 4+1 czy jakos tak.

Chmmm nie sądze... Uruchamiając tył uruchamiasz tryb 4ro kanałowy więc masz sygnał i na słuchawki i na wzmacniacz.

Ja osobiscie mam rozdzielacz na przedłużce obok klawiaturki :) Można podmieniać kabelki albo mieć np 2 pary słuchawek na raz (np dziewczyna wpadnie czy coś ;) - tak tak istnieje cos poza kompami!! :P)

Ja np pozatym do swojej Elizabeth dorobiłem wyjscie słuchawkowe (na DINku) i jest spoko :) Przekrencam dina w 2gą strone i wyłancxzam słuchawki a właczam dzwiek na głosniki, lub odwrotnie wyłanczam głosniki i daje w słuchawki... (oczywiscie to jest dodatkowa alternatywa do słuchawek - no i podłaczając sie do słuchawkowego wyjscia nie bawisz sie w przelotki :))

EXAMPLE 1:

.KOMP---[przedłużka]-----ROZDZIELACZ---------- Słuchawki

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . L_ _ _ _ _ _ _ _ _ Wzmacniacz

EXAMPLE 2:

.KOMP--------ROZDZIELACZ---------- Wznacniacz--------Słuchawki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...