Skocz do zawartości
romek

Jaki kontroler ATA ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar sobie zakupic kontroler ATA, tylko jaki?

Dobra kontrolery kosztuja od 90 do 140 zl. Zaleznie od producenta i typu kontrolera.

Tylko pytanie za 100 punktow, jaki kontroler wybrac aby dysk podlaczony do niego (120 GB) widziany byl jako pierwszy i aby winda XP odpalala sie z niego. RAID mi nie jest potrzebny. Zalezy mi tez na przepustowosci, aby wszystko bylo cacy.

Czy ST Lab ata133

Może ten

Acard AEC-6280

A ten

Czy może kontroler na chipsecie Sun-a

Lub ten na końcu

Proszę o zrecenzowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Romku - ja miałem kontroler na układzie Silikon Image (Zoltrix) - ten sam na którym zbudowany jest kontroler Sun-a. podłączone były do niego 2 dyski 80 i 160GB pracujące pod Win 98. Umożliwiał mi on obejście barirey 120 GB pod Win 98. Nie miałem z nim żadnych problemów aż do momentu jak chciałem podłączyć CD-ROM-a wtedy poległ :). Oczywiście po odłączeniu CD wszystko wróciło do normy. Odnośnie transferów to nie narzekałem gdyż nie to było moim celem. Obecnie moja nowa płyta ma kontroler zintegrowany High Point ale przy jej montażu tęskniłem za nim - mniej kłopotów z kablami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za informacje. Jeszcze jedno koncowe pytanie jak jest z dyskami botowalnymi. Czy kazdy model kontrolera uruchomi dysk z parycja rozruchowa(winXP), ze trzeba bedzie nagrac stery przy instalacji to wiem ale czy bedzie wszystko wpozadku, na co zwrocic uwage???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety po Win XP nie próbowałem bawić się moim kontrolerem. Pod Win 98 działało wszystko OK tzn oczywiście musiałem zaznaczyć to w biosie (było to jak się nie mylę bootowanie z innego urządzenia lub bootowanie z SCSI) i podłączyć dysk z systemem na 1 kanale kontrolera. Chyba więcej zależy tu od biosu w płycie głównej. Kontroler jest przecież wykrywany jako urzadzenie SCSI więc nie powinno być z bootowaniem problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi