Skocz do zawartości
pimpek

Potrzebna pomoc!

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje programu, który będzie losował numerki od 1 do 32 na każdy roboczy dzień tygodnia po 1, z tym że w poniedziałek 3.

poniedziałek - 3 losowe numery od 1 do 32

wtorek - losowy numer od 1 do 32

środa - losowy numer od 1 do 32

czwartek - losowy numer od 1 do 32

piątek - losowy numer od 1 do 32

Program potrzebny jest do szkoły, żeby losował numery, które nie mogą być pytanew danym dniu. Proszę o wysłuchanie mojej prośby. Jeżeli znajdzie się ktoś, kto potrafi zrobić taki program i w dodatku go zrobi proszę pisać na maila przemek_elias@interia.pl

Bardzo proszę adminów, aby nie usuwali tego topica. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge ci zrobić ten program ale muszę znać ten problem bardziej szczegółowo bo to co na pisałeś nie jest do końca jasne coś mnij więcej napisałem ale nie wiem czy to dokładnie o to chodzi jak coś się będzie nie zgadzać to na pisz co bo to dopiero wersja beta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy użyć funkcji random[lub innej zależy w jakim języku ;] ]: przykład(Delphi):

var x,y,liczba: integer;begin if dzien='poniedzialek' then   y:=2 else   y:=0 for x:=0 to y do     begin       Randomize;       liczba:=Random(31)+1;       // zmienna liczba ma numerek, teraz trzeba coś z nią zrobić(wyświetlić etc.)     end;end;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopcy jest nowy problem... Mam już ten program (z resztą bardzo fajny) i w nim mam opcję drukuj. Wydrukowana kartka to screenshot z tego programu, a ja wolę żeby wyniki losowania były wydrukowane w postaci tekst.... Program jest napisany w C++Builder. A tak w ogóle to wielkie dzięki dla magnetona, który wykonał ten program. Jeśli nie rozumiecie o co mi chodzi zgłaszać sie na gg#4687222 lub pisać na maila przemek_elias@interia.pl to wam przyślę ten programik. Pozdro :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No skompilowanego nie zmienisz, chyba że masz source[a masz chyba] ;) .

Ja Ci za bardzo nie pomogę bo nie programuje w C++ [ale tylko w C w dodatku na linuxie :/ ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi