Skocz do zawartości
benek

RURA CIEPLNA - SZOK !!!

Rekomendowane odpowiedzi

a ile to cudo kosztuje......?

powiem szczerze ze nie wiem - zreszta widziales "oczko" ( :wink: ) - to sa rozwiazania srwerowe i do chlodzenia potrzebuja jednak przeciagu na "zeberkach" - do szczegolowego opisu TU - ale tak sobie mysle gdyby wydluzyc te rurki, dac wiecej zeberek (miedzianych) to moze stykneloby pasywne chlodzenie (bez wentyla) to by bylo zadnej wody, zadnych wentylkow - raj na ziemi - zyc nie umierac :!: (tylko komp by wygladal dziwnie z takimi "kominami" jak w art. przytoczonym w 1 poscie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E normalka. Freon (R134) paruje juz w temp pokojowej. A jak go jeszcze podgrzac prockiem to juz zupelnie zaczyna sie gotowac. Reszta to juz termodynamika. Zadna rewelacja tylko trudne do wykonania w warunkach domowych. W niektorych urzadzeniach wojskowych sa takie rurki. Takie cos byloby niezle z LN.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze juz to bylo - wlasnie znalazlem TAKI fajny artykulik  8O 

...

...

coz powiedziec - zegnajcie wentylatorki :D  wcale nie zal mi sie z wami rozstawac

bnb w którymś poście się pytał o coś takiego i właśnie poleciłem mu tą stronę :)

Miał robić coś takiego i mam nadzieję że jak skończy to rzuci jakimś artem na forum :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co w tym smiesznego ze ktos ma zdolnosci zeby takie cos sobie zrobic?

Ja popieram, bez eksperymentow nie ma postepu. Jak nie lubisz postepu to nie czytaj tego forum bo wlasnie tu sie wymienia pomyslami i teoretycznymi rozwazaniami. Nie zyjemy w Ameryce zeby zarabiac w cholere kasy i moc sobie kupic VapoChill. Kazdy pomysl jest dobry.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co w tym smiesznego ze ktos ma zdolnosci zeby takie cos sobie zrobic?

Ja popieram, bez eksperymentow nie ma postepu. Jak nie lubisz postepu to nie czytaj tego forum bo wlasnie tu sie wymienia pomyslami i teoretycznymi rozwazaniami. Nie zyjemy w Ameryce zeby zarabiac w cholere kasy i moc sobie kupic VapoChill. Kazdy pomysl jest dobry.

Pozdro

Dexter

Heh, przeciez ja nie mowie ze nie lubie postepu, po prostu zazartowalem sobie niegroxnie z berkuta ;], oczywiscie tez popieram ten pomysl !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobienie czegos podobnego jest bardzo proste

potrzebna jest tylko kostka miedziana w ktorej nawierca sie kilka kanalikow i 1 glowny kanal (cos na wzor tego pierwszego posta) i do tego przylutowywuje sie rure miedziana i na gorze robi sie zakonczenie i jakies finy.

to jest bardzo dobra rzecz, zrobienie jej kosztuje nas z 2h pracy , 3zl rurka miedziana, jakies 10zl kostka miedziana na procesor i mniejwiecej 10zl na zaworki do napelniania- to jak bedziecie chlodzic te rurke to juz wasza sprawa =) a tak apropo- freon r134/r134a to popularne powietrze w puszkach a r404a/r503a to zamrazacze do -49C =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcecie to moge sprobowac cos podobnego wykonac, mam puszke freonu r404a i odpowiednie materialy

chcemy jak najbardziej i czekamy z niecierpliwoscia na efekty - a przynajmniej ja

BTW widze ze jestes kumaty w tych sprawach wiec mam pytanie - czy zadziala taka kosmiczna konstrukcja - robisz miedziana kostke/blok (zamknieta) np 50x50x15 mm o cienkich sciankach a do srodka dajesz ciekly azot (ewentualnie cos innego) tak zeby ta kostka miala stala temp np +5*C i dajesz to na procka jak zwykly radiator - czy taki uklad zamkniety zadziala (sam blok) czy trzeba by dorabiac ta rure cieplna a moze wystarczy dodac radiator na wierzch tego bloku ?

pytanie sprowadza sie w gruncie rzeczy do tego czy np ciekly azot zachowuje sie tak samo w ukladzie zamknietym jak w ukladzie otwartym ?

z gory dzieki za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wy chyba nie kumacie jak taka rurka dziala, wlanie cieklego azotu nic nie zdziala

ta rurka bedzie dzialala tak samo, niezaleznie czy zrobicie w niej proznie i wlejecie wody, czy freonu r134a czy r404a czy N2

najlatwiej jest to zrobic tak ze na dole dajemy kostke miedziana z odpowiednimi kanalikami, lutuje sie do tego rure, daje zawory do napelniania, na koniec rury dajemy jakies chlodzenie (przyczym rura powinna byc tak zrobiona zeby skroplony gaz mogl spokojnie splynac sobie spowrotem do te kostki) i wazymy tak zrobiony uklad. nastepnie warzymy puszke z freonem, lookamy na tabelke z masami wlasciwymi i sprawdzamy ile ml freonu wazy 1g i napelniamy go tyle zeby zapelnil cala kostke i jeszcze odrobinke zeby wyprzec cale powietrze z rurki

i na tym koniec, zrobione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wy chyba nie kumacie jak taka rurka dziala, wlanie cieklego azotu nic nie zdziala...

ale ja pytalem o cos innego - sam blok miedzainy (np jak do WC bez zadnych rurek) tyle ze napelnony jakims gazem i zamkniety zaworem - chodzi o to czy mozna uzyskac taki blok o stalej temp np +5*C i zalozyc go na procka - jak np ten gaz straci swoje wlasciwosci np po 3 miechach to go wymieniamy i juz - moze to troche chaotycznie opisalem ale lepiej nie jestem w stanie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wy chyba nie kumacie jak taka rurka dziala, wlanie cieklego azotu nic nie zdziala

...

ta rurka bedzie dzialala tak samo, niezaleznie czy zrobicie w niej proznie i wlejecie wody, czy freonu r134a czy r404a czy N2

chyba jednak nie bardzo, z proznia nie bedzie dzialala bo podstawowym elementem heatpipe jest parujaca ciecz. woda nie zda egzaminu, chyba ze pod duzym cisnieniem bo parowanie wody w temperaturze np 45 jest zbyt male by bylo efektywne w tym urzadzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...