wojs Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 Mam: HD DVD CDRW DVDRW Jak to podpiąć do taśm, żeby mi chodziło optymalnie? czy to prawda, ze podłączenie urządzenia ULTRA DMA2 (33MB/sek) razem z dyskiem twardym (ATA133) na jednej taśmie spowoduje spadek transferu z dysku? Dzięki za wypowiedzi :) Na razie mam tak: 1 kanał HD - Primary Master DVD- Primary Slave 2 kanał DVDRW - Secondary Matster CDRW - Secondary Slave Co o tym sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 To jest tak, że jak do jednej taśmy są podłączone urządzenia, z których jedno jest szybsze od drugiego (np. HD i DVD), to przy przegrywaniu danych oba osiągają prędkość urządzenia wolniejszego. Ja myślę, że do tej samej taśmy z HD podpiąć urządzenie najrzadziej używane. Do drugiej jako pierwszorzędne dać najczęściej używane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiZzArD Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 A ja mam taką koncepcję, że ci się urządzenia dublują :) W sumie to DVDRV spełnia chyba wszystkie funkcje pozostałych? Bo powinno nagrywać CDR i odtwarzać DVD. Wywal DVD albo nagrywarkę i będzie po problemie ;) No chyba że wszystkie ci są niezbędne z jakichkolwiek bliżej nie znanych powodów ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 Wywal DVD. Po co Ci one skoro masz DVD-RW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 dokladnie wyrzuc dvd oraz cdrw (bo nagrywara dvd chyba tez nagrywa CD-R) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 Wg. mnie postaw na półce dvd. Z cdrw to się jednak nie rozstawaj dlatego, że jednak dvd/dvd-rw gorzej radzi sobie z odczytywaniem płyt cd/cdr/cdrw. Dotyczy to szczególnie płyt porysowanych lub za szybko nagranych. Wiec zostawiłbym: hdd - prim mast dvdrw - sec. mast cdrw - sec sl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 DVD-ROM - potrzebny jest do szybkiej ekstrakcji filmów. On działa X16, a nie jak nagrywara DVD X12! :) A ja sporo przerabiam DVD=>DIVX CD-RW - nagrywa i czyta X52 a nie X40, jak to robi CDRW. A ta różnica jest zauważalna przy instalowaniu oprogramowania i przegrywaniu dużej ilości płytek. Poza tym CDRW ma MountRainer, z którego często korzystam! Chętnie jednak sprzedam CDRW. Jest na gwarancji. Prawie nieużywany :) Są zainteresowani? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 A powiedz mi ktory program rippuje Ci DVD z predkoscia powyzej 10 ?? Ja maxymalnie wydymalem u siebie x8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 A powiedz mi ktory program rippuje Ci DVD z predkoscia powyzej 10 ?? Ja maxymalnie wydymalem u siebie x8 DVD Decrypter! Na płytach jednowarstwowych osiągam nawet 14X (oczywiście pod koniec). Na tej samej płycie mój DVDRW osiąga 9X-10X. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 nie wiem po co ci 3 napedy w tym 2 nagrywarki i 2 dvd :) radził bym pozbyć sie dvd i kupić raida lub po prostu kupić raida jak masz chais Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 nie wiem po co ci 3 napedy w tym 2 nagrywarki i 2 dvd :) radził bym pozbyć sie dvd i kupić raida lub po prostu kupić raida jak masz chais Nie ma sprawy, mogę Ci coś sprzedać ;) PO CO SPRZĘT MA LEŻEĆ NA PÓŁCE? WOLĘ GO PODŁĄCZYĆ I UŻYWAĆ! Ufff... Nikt tego nie kuma? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 Ja kumam ;] Nie chce mi się wchodzić w szczegóły - ale przy takim sposobie użycia poszczególnych urządzeń, jaki jest u Ciebie, zostaw tak, jak jest. czy to prawda, ze podłączenie urządzenia ULTRA DMA2 (33MB/sek) razem z dyskiem twardym (ATA133) na jednej taśmie spowoduje spadek transferu z dysku? NIE. Dysk będzie sobie działał jako ATA133. Spadek będzie tylko wtedy, gdy komp będzie odczytywał dane z jednego urządzenia, i chciał jednocześnie zapisywać na dysku podpiętym do tego samego kanału. Kontrolery IDE/ATAPI nie mogą jednocześnie wykonywać na tym samym kanale operacji read i write. Może być jednoczesny oczyt, i jednoczesny zapis - stąd też w macierzach RAID można podłączać dyski bez problemu do tego samego kanału. Ale podłączenie 2 dysków do tego samego kanału i kopiowanie danych z jednego do drugiego trwa zauważalnie dłużej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...