Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko

Jendak kupilem Epoxa 8KHA+ i jestem bardzo zadowolony. Moj duron 600 poszedl odrazu na 900 a potem puscilem go na 960 i na gownianym chlodzeniu tez dziala stabilnie. Wzrost jaki mialem to w 3Dmarku na 1 tescie Car Low wczesniej na ECSie K7VZA mialem tam 20 FPS na radku 7500 a teraz mam tam 100 FPS :) troche jest roznicy.

Polecam kazdemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko 

Jendak kupilem Epoxa 8KHA+ i jestem bardzo zadowolony. Moj duron 600 poszedl odrazu na 900 a potem puscilem go na 960 i na gownianym chlodzeniu tez dziala stabilnie. Wzrost jaki mialem to w 3Dmarku  na 1 tescie Car Low wczesniej na ECSie K7VZA mialem tam 20 FPS na radku 7500 a teraz mam tam 100 FPS :) troche jest roznicy.

Polecam kazdemu :)

Sprawdzaj dalej, u mnie D600 na tej plycie widzisz jak chodzi... 1000 wyglada ladniej niz 960 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tyz mialem tego Epoxa i poza walkiem z niestandardowymi dzielnikami to plyta jest super.

Jakim walkiem? Chodzi o to, czy jest czy nie ma tego 1/5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Takze mam taka płyte + duron 1,2GHz i przy ustawieniu 133 x 10 chodzi dobrz do momentu wlaczenia seti :D , potem calkowicie sie zawiesza.Aha pamieci mam kingstona.

Możecie cos na to poradzic ?

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko

Epox 8KHA+ rev 2.0 440zl. (Gielda warszawa )

Plyta jest super ale powiedzcie mi czy d600@960 Vcore 1.700 .

Jam krecic tego durnia. Widze ze inni odblokowali mnoznik - jak to zrobic i czy nie zniszcze proca. Chlodzenie mam lipe jakiegos silenta arktica taki normany z przejscioka i wentyl 80x80. Plyta pracuje stabilnie ale na 166 x6 jest juz obrazliwa czego to jest wina napiecia i czproca ( Pmieci PC2700 -333Mhz Winboard ) jak mam go dalej puscic a moze to juz max

JAKI cooler

Nara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ma w koncu czy nie ma? :D

Nie ma.

Szkoda tylko że znalazłem w necie jak koleś jakimiś miernikami pomierzył y wyszło ze jest. A ponadto trochę dziwnie by komp chodził bez tego dzielnika skoro u Tristana na 179 szedł. Co może jeszcze napiszesz że przy 45 pci pracowal???

A że epox się do tego nie przyznaje to oczywiste, bo nikt by nie kupował nowszego modelu, który nić nowego nie ma do zaoferowania (lub ma ale niewiele)

Jak uda mi się znaleźć w sieci to ci to znajdę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropos dzielnikow 1/5w wiekszosci plyt, to wszyscy producenci

pier*&la jak polamani. jak by nie bylo tych dzielnikow to takie

fsb jak 179mhz prawdopodobnie widzielibysmy tylko raz bo pozniej

polowa podzespolow bylaby uszkodzona. jednak jest to mozliwe.

ja rowniez widzialem kupe testow czesc jest za czesc pzeciw ale bez

tych dzielnkow rekordy bylyby niemozliwe. no chyba, ze wszyscy sobie

wysysaja wysokie fsb z palca :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropos dzielnikow 1/5w wiekszosci plyt, to wszyscy producenci 

pier*&la jak polamani. jak by nie bylo tych dzielnikow to takie 

fsb jak 179mhz prawdopodobnie widzielibysmy tylko raz bo pozniej

polowa podzespolow bylaby uszkodzona. jednak jest to mozliwe.

ja rowniez widzialem kupe testow czesc jest za czesc pzeciw ale bez

tych dzielnkow rekordy bylyby niemozliwe. no chyba, ze wszyscy sobie

wysysaja wysokie fsb z palca  :wink:

A ponadto przeszukałem bazę na www.overclockers.com

I tu kilka wyników na potwierdzenie tego że raczej jest (nie mogę powiedziec napewno bo tego epoxa nie mam):

1930 2.05 AGOIA 9 EPOX 8KHA+ Water Cooled, Volt Modded, 10.5x183

1733 1.85 AGOIA Epox 8KHA+ Running on 10 x 173 FSB. Aircooli

1785 2.17 AGKGA 9 Epox 8kha+ vcore modded 10.5x170 flying machine.. Alpha Pal 8045 heatsink, with Delta 80mm - V

1890 2.31 AGKGA Epox 8KHA+ 11x171.82 Chilled water -1 celsius 1827 1.97 AGNGA Epox 8KHA+ modded (174X10,5)Lunasio RS-Corsair XMS2400

Tu kilka wyników na fsb >170. MOżna by się spierac czy na PCI=43-45

da się testy przeprowadzić. Pewnie też połowa tych wyników jest przesadzona, ale i tak dają one do myślenia.

Wciąż ten temat nie daje mi spokoju i to co jeszcze znalazłem:The problem with using SPD in Bios is that it runs memory at 3/4. So most gains you get with higher CPU FSB will pretty much be shot down due to drop in memory speed.

However, even after saying all that, highest 3dm2k1se scores .(3dm2k1se at 195MHz fsb, 8kha+, 1GHz T-Bird, GF3 Ti200) I've been able to achieve were when using SPD, and FSB of 195MHz (39MHz PCI, 78MHz AGP), which puts mem at 146MHz. Without using SPD, best stable ran at 167MHz (42MHz PCI, 84MHz AGP), which resulted in lower scores. Many have been able to run FSB speeds above 200Mhz, which would help reduce affects of memory speed lose.

The 8k3a(+) does not have this problem, as you can kick in 1/5 divider while maintaining memory at 1:1.

I see you have an XP1600+.

While I had no problems hitting 195Mhz with 1 Ghz T-Bird, my XP1600+, will not hit above 184MHz running SPD. Without SPD, runs fine at 171MHz (167Mhz 100% stable) x10.5, so I think it's an internal limitation of the CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj ludzie wierzycie w bajki !

Tu jest artykuł co wyjaśni wam wszystko :D

ARTYKUŁ

Dzielniki to nie wszystko, ważne są timingi magistrali PCI, dzięki pewnym sztuczkom programowym (BIOS) + wysokiej jakości komponenty, tak wysokie FSB jest możliwe !

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko

Polaczylem mostki L1 takz e te 4 sa za saba polaczone 4 razy i 1 bez. Ale mnoznik moge ustawic tylko 6,5 nie wiecej. :)

Aha moze kto mi powiedziec ile moge wyciagnac na tej plycie i pamieciach 333 z durona 600 :)

NAra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki BIOS do epoxa 8kha+ ( 8khl00 ) cos takiego bedzie dobre skad to wziac i czy moze jakies lapsze na ktorych lepiej sie kreci :)

Nara

Z tego co wiem to 2314 (14.03.2002), taki teraz mam, ale na wszystkich ktore testowalem (bylo ich z 4) moj Duron chodzil tak jak teraz. "Lepszosc" tego biosu chyba wychodzi na wyzszych FSB..

qrcze, a ja za swojego na gieldzie w katowicach dalem 490 zl

A ja za swojego 445 w marcu!! Miesiac uzywany, koles wyjezdzal na stale do USA, wiec sie pozbywal wszystkiego za smieszne pieniadze, farta mialem co? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...