Goofy Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 Witam. Ściągnąłem schemat kabla do telefonu SONY J5. Niesty w czasie jego testu okazało się, że coś nie działa. Szbko okazało się, że układ nie jest zasilony. Sprawdziłem napięcia i przy założeniu, że PIN5 to masa (takie informacje były w opisie) okazuje się, że mam same ujemne napięcia około -10V. Czy to normalne w comie? czy poprosu walnięty schemat? Napięcia dodatnie według schematu powinny być na pinie 8,7,4,6 gdzy je sprawdzam względem masy (pin5) wychodzi na to , że są ujemne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 10 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2004 jeśli mnie pamięć nie myli to wg specyfikacji interfejsu rs232 czy jak on się tam fachowo nazywa stany logiczne są realizowane na poziomie +12V i -12V. dlatego w interfejsach do komórek stosuje się scalaki max232, które konwertują poziomy napięć do 5V i 0V. widocznie masz zera logiczne (brak transmisji) i dlatego jest ujemne napięcie. jeśli bredzę to niech mnie ktoś poprawi. rzuć schematem to obaczym. pozdro M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goofy Opublikowano 11 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2004 Ale nie da się zrealizować 1 logicznej bez podpięcia komórki. A ja wykryje COM dopiero jak MAX232 zostanie poprawnie zasilony czyli błedne koło. Bez komórki -12V bez +12V nie da się połączyć komórki... Schemat jest na http://www.cmd-files.has.it/ kliknąć w information potem "Building Cables for the J-Series (Omikorn's scheme)" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 11 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2004 Napięcie ujemne w COM-ie to "1" logiczna, a nie "0" :!: Stan spoczynkowy w RS232 to właśnie jedynka, transmisja rozpoczyna się od bitu startu (zero logiczne), później lecą dane (zwykle 8 bitów), opcjonalny bit parzystości oraz 1 bit (lub 2 bity) stopu - jedynki logiczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goofy Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 CZyli, że na tym schemacie tak jak przypuszczałem napięcie "nie przejdzie" do MAX232 przez diody skierowane w kierunku przewodzenia na napięciu ujemnym. Ale sobie poradzilem wyciągnąłem 3,3V z wtyczki oznaczonej jako P6 (nie mam pojęcia do czego ona jest ale się przydała). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...