Skocz do zawartości
Dexter

Metanol-artykul

Rekomendowane odpowiedzi

metanol jest bardzo niebezpieczny: jego opary sa niezdrowe, spozycie go przypadkiem moze byc smiertelne albo zrobi z ciebie kaleke a jesli sie zapali to plomien jest niewidzialny (w wyscigach samochodowych gdzie uzywa sie metanolu bylo sporo wypadkow spowodowanych przez to)

wydaje mi sie ze mozna go kupic jako alkohol przemyslowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Metanol to inaczej alkohol metylowy. W odróżniniu od etanolu(spirytus) Jest cholernie trujący (to wiadowo nawet z telewizji) Tylko trzy temperatury wrzenia z nam na pamięć a są to:

metanol-64,7C :twisted:

etanol-ok78C :wink: i

woda-100C :)

Metanol wspaniale rozpuszcza się w wodzie i w spirytusie.

Wow, pisałem z pamięci... 8O

P.S. Ja bym dał mniej tego metanolu, przy ciepłym procesorze albo peltierze może się faktycznie zapalić. Lepiej nalej tylko 15%, a resztę trzymaj poza domem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh widze nikt nie podziela mojej pasji :twisted:

Metanol jest trujacy jezeli go wypijesz.

Metanol jest latwo palny jezeli jest czysty w roztworze z woda w stosunku juz 70/30 metanol/woda juz nie jest palny.

Widze ze nie przeczytaliscie artykulu na overclockers.com.

Co do szczelnosci to owszem lepiej by bylo zeby instalacja byla szczelna :lol:

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

on moze byc niebezpieczny, niezapomninaj zealkohol doskonale paruje, jezeli nabiera sie w zbiorniku z woda i przez jakis przypadek zapalisz opary- bumm male jest

a podzielam twoje pasje, alkohol mety6lowy jest znacznie lepszy niz glikol, chlodziwo takie znacznie szybciej plynie a ma podobna pojemnosc cieplna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli metanol w wodzie destylowanej, powiedzmy 30/70 jest wmiare bezpieczny? Jeżeli tak to można spróbować. :)))))

Zawsze może coś odparować :-)

Zanim zaczniesz sie bawic proponuje spisac testament

Dobra rada. :-) I zapisać na mnie swój komputer możesz :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jejku ale z Was utrudniacze. Jestem swiadom zagrozen plynacych z zabawy metanolem. Podalem linka do artykulu ktory jest niezly i tam gosciu porownal mnostwo plynow. Wyszlo na to ze metanol z woda jest najlepszy. W stosunku 30/70 metanol/woda jest bardzo bezpieczny.

Raczej nalezy unikac wyciekow bo taka kombinacja jest w miare dobrym przewodnikiem pradu. Ja przeciez ne twierdze ze juz lece do sklepu zeby kupic pare litrow metanolu. Podaje tylko info jakby ktos mial zamiar zadac pytanie co najlepsze do WC (chyba zreszta juz to bylo na forum)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie jakis user co nie miesza tylko udziela odpowiedzi.

Dzieki stary ale to pytanie bylo czysto teoretyczne. Na razie nie mam zamiar schodzic do temperatur ponizej zera bo dopiero w takich warunkach oplaca sie mieszac wode z czymkolwiek zeby nie zamarzala.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...