Skocz do zawartości
wróbel

karta geforce 4 mx 440 i RivaTuner.....

Rekomendowane odpowiedzi

no własnie sciągłem ten programik zwiększyłem taktowanie

core clock z 250 na 320

memory clock z 405 na 460 i teraz tylko czekam kiedy się skopci :)

A tak poważnie to chciałem spytac osoby które miały do czynienia z tą kartą i jej podkręcaniem czy nie przesadziłem bo podkręciłem ją bez żadnego dodatkowego chłodzenia (na karcie mam tylko radiator)a nie wiem czy jest jakis sposób na sprawdzenie temperatury karty?? :?

ps.Wynik w 3D MARK 2001 SE wzrósł z 5375 na 5832 pkt co myslicie o tym wyniku??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi wróblu.

Ja też mam gf4 MX 440 i uważam że kożystanie z RivaTuner to doskonały pomysł. PowerStrip jakość "niedołężnie" traktuje te karty. Masz u mnie plus.

Jeśli chodzi o podkręcanie to zwróć uwagę na to by robić to stopniowo. Po 20-30 MHz i testować w jakimś benchmarku lub grze (Call of Duty też się do tego nadaje). Jeśli zauważysz że gra (lub Windows) źle działa (zwieszy, obraz się psuje) - zmiejsz taktowanie. Dotyczy to zarówno core jak i memory.

Chłodzenie też jest ważne. Zmień ten radiator na jakiś wentylator a daję gł... 10 groszy :-) że wyciśniesz jescze więcej niż na zwykłym radiatorze. Takie wentylatorki niesą drobie a jak chcesz to możesz kupić taki co się świeci i masz wypas w komie :-)))))))

Niestety, gf4 mx 440 to karty słabe [ale tanie :-))] i za dużo z niego nie wyciśniesz. Ale zawsze lepiej mieć kartę z O/C niż bez bo za friko masz nieco lepszy sprzęt...

A to jest taka moja dobra rada za friko :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak pamietam na swoim MX440 270/405 @ 350/480 i w 3D marku o1 miałem ok 5200pkt na Duronie 1.1GHz :wink:

podpis :wink: chlodzenie pasywne tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi