Skocz do zawartości
primo128

DVD RW LiteOn 451S PROBLEM

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem w/w nagrywarki DVD problem dotyczy tylko płyt DVD R po nagraniu płyty np. 6 plików po 700 mb 2 albo 1 ostatniego są widoczne na płycie ale gdy się chce je otworzyć lub skopiować na dysk wyskakuje że nie może czytać z dysku. Mowa tu o nagrywarce na której płyta została nagrana. Na oryginalnym biosie działo się tak wgrałem najnowszy bios dostępny na cdr.info ( GSB7 ) i sytuacja nie zmieniła się. Próbowałem płyt różnych firm. Na taśmie zapięta jest tylko nagrywarka.

Nero cd speed dochodzi do (mowa o dolnej podziałce) 3,5 lub 4 i po chwili wyskakuje komunikat: błąd!! UNRECOVERED READ ERROR (031100)

Jak już mówiłem co do płyt cd r ten problem nie występuje. Jeśli np na płycie DVD r nagrany jest film w formacie mpeg 2 zajmójący całą płytę pod koniec filmu tj po 1,15 h lub 1,3 h stacjonarny odtważacz DVD zaczyna ciąć obraz się zniekształca itp. Na dołączonej płycie DVD RW do nagrywarki nagrałem parę filmów i nie było takiego problemu. Ale nie chodzi tu tylko o filmy ale i o np archiwizację danych po prostu nie czyta ostatnich sektorów nagranych przez siebie. A ha próbowałem z różnymi prędkościami od najwolniejszej do najszybszej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki już rozwiązałem problem (tak myślę) miałem zasiłkę 300 terazmam 450 i jak narazie oki zobaczę jeszcze jak nagram więcej płyt ale chodziło chyba o to że jak zwiększała się prędkośćobrotowa płyty laser nie wyrabiał i poprostu nie wystarczająco palił :twisted: przetestuję jeszcze trochę płyt i prędkości i za jakiś czas napiszę

Pozdrawiam wszystkich jestem happy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi