Skocz do zawartości
walruss

shit happens - k7vza

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Problem wyglada tak - dosyc czeste zawiasy kompa, zero reakcji, system (xp) zadnego bledu nie rejestruje wiec raczej hardware`owy. Dzieje sie tak od czasu zmiany procka duron800@athlon1800 (+ akt.biosu) wiec na poczatku winilem procesor, jednakze po godzinach testow:) znalazlem inna przyczyne - RAM - 2x128 133sdr, w tej samej konfiguracji dziala od dwoch lat bez zadnych problemow a teraz cos sie powalilo:/ Na jedenej kosci 128 chodzi bezproblemowo, na drugiej tak samo a gdy tylko wloze dwie - 5minut i zwis... (wczesniej pracowaly razem bezproblemowo)

Ciekawe pomysly, sugestie mile widziane :)!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze masz za słaby zasilacz i sie sypie zaplecze prądowe.

Xp1800+ je troche więcej prądu od durona wiec moze spróbuj zostawić dwie kości ramu a odłącz wszytkie napędy poza hdd i zobacz co sie dzieje.

Strzelam w ciemno bo nie napisałeś dokładniej o swoim konfigu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...no tak, w tej chwili podlaczony jest jeden naped barracuda 7200.7 40gb, pozatym w kompie siedzi procek o ktorym juz wczesniej wspomnialem - athlon 1800xp 0.18u (palomino?), gforce256 ddr+wiatrak, lan, ac`97. Proby z timingiem ramow (2,3) nic nowego nie wniosly a co do zasilania to dzis postaram sie sprawdzic sprzeta na innym zasilaczu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze przejscie w tryb fsb 133 z 100 jest przyczyna. Zmien pamiatki, bo ktoras poprostu nie wyrabia 133.

...pamieci za czasow durona chodzily na 133 przy fsb 100 wiec zmianie ulegla tylko fsb tak jak mowisz 100@133...

am i right?! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, 15 min temu podlaczylem niby lepszy zasilacz (ale tez 300W) narazie chula, dalej zobaczymy :) ... a pamieci sprawdzalem jeszcze raz - cl3 upto 133Mhz obydwie kosci. A takie pytanko mam jeszcze bo nie znam budowy zasilacza: czy ma wplyw na jego sprawnosc energetyczna:) to ze podlaczam do niego monitor a nie bezposrednio do sieci????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie pytanko mam jeszcze bo nie znam budowy zasilacza: czy ma wplyw na jego sprawnosc energetyczna:) to ze podlaczam do niego monitor a nie bezposrednio do sieci????

rozwaliłeś nas tym co napisałeś ;)

heh - nie używaj do zasilania monitora zasilacza komputerowego! monitor podepnij do gniazdka sieciowego (w ścianie ;) ) !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh fajnie, ze kogos rozbawilem:)

to powiedzcie mi jeszcze skad mam kabel taki ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> zeby pasowal do gniazdka w scianie:) bo ten co mam nie pasuje nigdzie indziej jak do zasilacza, a monitor nowy nie jest i Yakumo sie zwie zaznaczam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz miec podłączony monitor przez zasilacz.

To tylko działa jak przelotka, przeciez monitor jest zasilany z 230V

i to napewno nie jest problem

Dokładnie tak jak Hipo mówi.

Ale jeśli chcesz dokupić odpowiedni kabel to w sklepie komputerowym

powinni takowy mieć. :)

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie znowu kogos rozbawie...ze wzgledu na to ze drugi zasilacz na ktorym teraz testuje jest w sumie taki sam jak moj a do lepszego nie mam w tej chwili dostepu to tak sobie pomysalem czy staloby sie cos gdyby komp chodzil na dwoch zasilaczach, np. do jednego podpinam mobo a do drugiego napedy itp. (na krotki testowy okres zeby upewnic sie ze to wina zasilacza of kors) ....?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze przejscie w tryb fsb 133 z 100 jest przyczyna. Zmien pamiatki, bo ktoras poprostu nie wyrabia 133.

tez bym stawiał ze to to .. wczesniej miales magistrale proca 100 a teraz masz 133.. ktoras memorka moze nie dzialac synchronicznie tak dobrze i to jest powod ...

nawet jak przy durnoeni miales ustawion 133 to i tak nie bylo one w pełni wykorzystywane ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...