Skocz do zawartości
kocurek

regulacja obrotów coolera -bezpieczne ?

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem tracera cały miedziany,niestety cooler chodzi na 7200 npm,podmieniłem więc na swojego starego colmastera 4700 npm i jest ok(buda zamknięta),a odrzutowiec wstawiłem dziecku (buda mini) ale sąsiedzi narzekali na hałas :D więc poszedłem do elektron.i poprosiłem o potencjometr.dostałem sporych rozmiarów 100 ohm,wlutowałem w "+" i teraz jest gicio,tyle że wariuje wskaźnik obrotów-skacze od 2000 do 10000,więc nie wiem czy nie nie ma niebezpieczeństwa że coś na płycie strzeli w końcu gdzieś ten nadmiar prądu się odkłada.W przyszłości chce go z powrotem założyć do siebie (bo mi duron 1600@2000 troche sie grzeje) i obawiam sie o mobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 1 Wskazania obrotów skaczą bo twoja płyta poniżej predkości 2000 rpm przestane prawidłowo podawać ich wartości. Niestety bardzo wiele płyt tak ma szczególnie tych starszych :( i nic na to nie poradzisz.

Ad2 Podstawy elektryki się kłaniają, :) a dokładniej prawo Ohma Ten "nadmiar pradu" wydziela się w postaci ciepła na potencjometrze (regulowanym rezystorze).

Ad3 Jedyne niebezpieczeństwa które cię czekają to możliwość odparowania proca jeżeli potencjometr się spali bo wtedy wentylator stanie z wiadomym skutkiem a zabezpieczenie termiczne nie zawsze zadziała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok,dzięki

płyta nie jest taka stara(rok),a obroty mają na pewno powyżej 2000,zanim zacząłem kręcić potencjometrem to wskazywały 5000 na min,

zabezpieczenie chyba działa,bo kiedyś zapomniałem podłączyć wiatraka i komp się wyłączył po 85*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi