Skocz do zawartości
Thoom

Wyjście S/PDIF i przewód

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do połączenia kartę dźwiękowa z wyjściem S/PDIF i wzmacniacz Yamaha. I teraz pytania:

1. Wzmacniacz ma wejście Digital In (nie zauwazyłem żeby gdziekolwiek miał napisane S/PDIF) - czy Digital In to jest to samo co S/PDIF In?

2. Jakiego przewodu trzeba użyć, aby połaczyć dwa urządzenia posiadające wejscie i wyjście S/PDIF?

3. Jesli połącze w ten sposób te urządzenia to, czy dźwięk na wzmacniaczu będzie przestrzenny (przekazywany ze wszystkimi kanałami)? (karta obsługuje 6.1 a wzmacniacz też 6.1)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. W moim zestawie dźwiękowym mam wejście Digital, do którego podłączam wyjście z karty muzycznej (konkretnie płyty głównej) oznaczone SPDIF out.

2. Połączenie zapewnia mi zwykły przewód dwużyłowy.

3. Tego nie wiem co do 6.1 ale u mnie na 5.1 działa, więc u Ciebie też prawdopodobnie będzie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do połączenia kartę dźwiękowa z wyjściem S/PDIF i wzmacniacz Yamaha. I teraz pytania:

1. Wzmacniacz ma wejście Digital In (nie zauwazyłem żeby gdziekolwiek miał napisane S/PDIF) - czy Digital In to jest to samo co S/PDIF In?

2. Jakiego przewodu trzeba użyć, aby połaczyć dwa urządzenia posiadające wejscie i wyjście S/PDIF?

3. Jesli połącze w ten sposób te urządzenia to, czy dźwięk na wzmacniaczu będzie przestrzenny (przekazywany ze wszystkimi kanałami)? (karta obsługuje 6.1 a wzmacniacz też 6.1)

-1). Tak to samo. SPDiF to tylko nazwa cyfrowego standardu (Sony-Philips Digital Interface System)

-2). Dokładnie - dwużyłowy. Wtyki RCA. Warto kupić coś lepszego od zwykłego drucika dostarczanego ze sprzętem. W rozsądnej cenie są produkty firmy Bandridge.

-3). Jeśli zarówno karta jak i amplituner obsługuje ten standard to wszystko będzie działać. Musisz tylko wyłączyć dekodowanie dzwięku na komputerze - by niezmieniony został przekazywany do amplitunera, gdzie nastapi proces jego dekodowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi