Skocz do zawartości
soql

Skracanie taśm ATA 133

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zalecam skracania taśmy 133. Zresztą jak czcesz to zrobić ?. Urządzenie master powinno być wpięte na jej końcu, zaś dla slave-a przeznaczone jest złacze na środku taśmy. Obcięcie taśmy może zaowocować błędami podczas transmisji lub przejściem urzadzenia przez nią podłaczonego w niższy tryb transmisji. tj dysk bedzie traktowany jakby był podłączony zwykłą 40 żyłową taśmą .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zalecam skracania taśmy 133. Zresztą jak czcesz to zrobić ?. Urządzenie master powinno być wpięte na jej końcu, zaś dla slave-a przeznaczone jest złacze na środku taśmy. Obcięcie taśmy może zaowocować błędami podczas transmisji lub przejściem urzadzenia przez nią podłaczonego w niższy tryb transmisji. tj dysk bedzie traktowany jakby był podłączony zwykłą 40 żyłową taśmą .

oj niestety sie mylisz:

1. dysk ustawiony jako master wcale nie musi byc podlaczony do zlaczki tasmy oznaczonej jako master, podobnie slave, wazne sa ustawienia zworkami,

2. ja sobie uciachalem jedna tasme nozyczkami przy tej srodkowej koncowce, bo mam jeden z dyskow oddalony o 10 cm od zlacza ide na mobo, tasma ma teraz dlugosci okolo 15 cm, przy czym dysk jest podlaczony do zlacza tego srodkowego, a do mobo podlaczylem przez to, ktore jest podpisane jako master, wiec wszystko niby mam na odwrot a wsio dziala juz okolo roku i nie ma z tym zadnych problemow, natomiast jest wiekszy luz w obudowie.

trzeba tylko uwazac aby przeciac dokladnie, dobrymi nozyczkami, aby przypadkiem nie zewrzec ze soba dwoch sasiadujacych zylek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi