DnA Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 Witam.Mam komore SAMSUNG C100, zakupielm irde. Podlonczylem ja zgodnie z instrukcja i niby wszystko gra. Jesli przyblizymy telefon do irdy laczy sie sam telefon (rysunek w telfoenie), natomiast system wogole nie reaguje 8O . Uzywam programu EasyGprs( jedyny oficialny prgram do samsungow).Prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 geeezzz !!! czy ten temat ma cos wspolnego a platforma AMD :mad: :evil: :mad: elektronika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 kumpel też miał z tym problem. Pamietam, że grzebał coś w ustawieniach szybkości portu w tym programie i mu poszło. File -> setup -> connection speed. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro87 Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 File / Setup / Connect / Port - IrDA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DnA Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Patrzylem, sparwdzalem wszystkie szybkosci i nie działa :( cio mam robic. Irda nie jest wadliwa bo przeciez telefon sie laczy. Sprawdzalem na WIN98 i XP i to samo :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro87 Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Nie szybkość sorawdzaj tylko ustaw port na IrDA, bo standardowo jest chyba COM1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Patrzylem, sparwdzalem wszystkie szybkosci i nie działa :( cio mam robic. Irda nie jest wadliwa bo przeciez telefon sie laczy. Sprawdzalem na WIN98 i XP i to samo :( Jutro sie zapytam co on dokładnie tam robił. spróbuj jeszcze najpierw właczyć program a dopiero pożniej przystaw telefon do portu podczerwieni, aha pamietam też ze jak telefon byl bardzo blisko tego portu (ok2-3cm) to nic sie nie działo, dopiero jak postawił telefon jakieś 15-20cm od portu to sie połaczył. Nie jestem pewien czy to napewno to, ale nie zaszkodzi spróbować :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DnA Opublikowano 16 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2004 Nie szybkość sorawdzaj tylko ustaw port na IrDA, bo standardowo jest chyba COM1Ustawiony mialem ciagle port IRDA :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 16 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2004 (...) Jesli przyblizymy telefon do irdy laczy sie sam telefon (rysunek w telfoenie)(...) A czy na tray'u pojawia ci sie taka ikonka, nie wiem jak ja opisać, ale jak najedziesz ja nią kursorem myszki to wyskakuje opis w stylu: samsung c100 jest w zasiegu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DnA Opublikowano 16 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2004 wlasnie nie. Poprostu komp wogole nie reaguje:(, a telefon tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamer80 Opublikowano 16 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2004 A zmieniles ustawienia w BIOSie zeby wykrywalo IrDE? jesli tak to tam nizej sa takie ustawienia TxRx czy cos takiego, sprobuj poprzestawiac Hi Lo na Lo Hi czy odwrotnie, sam musisz poprobowac. Jesli IrDA Ci sie nagrzewa to znaczy ze wlasnie to jest zle ustawione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m0ses Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 A zmieniles ustawienia w BIOSie zeby wykrywalo IrDE? jesli tak to tam nizej sa takie ustawienia TxRx czy cos takiego, sprobuj poprzestawiac Hi Lo na Lo Hi czy odwrotnie, sam musisz poprobowac. Jesli IrDA Ci sie nagrzewa to znaczy ze wlasnie to jest zle ustawione. w biosie trzeba jeszcze ustawic tryb na full duplex. Tx i Rx na HI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DnA Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Wciaż jest to samo :(. Sprawdzalem irde na 2 plytach: ECS K7S5A I AsRock K7S8X. Na aobu plytach to samo. telefon sie laczy, a system nic nie pokazuje. W biosie mam tylko opcje zmiane portu na IRDE. Sprawdzalem naet rozne odleglosci, ciagle to samo :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoKFoR Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 sprawdz w panelu sterowania -> lacze bezprzewodowe czy masz zaznaczone 'wyswietl na pasku zadan ikone...' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro87 Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Jeżeli masz tak ustawione i nic sie nie dzieje to masz skopaną IrDE, tak mi sie wydaje. W C100 jak włączysz irde to sie pokazuje że jest wlaczona ale niekoniecznie ze się łączy. A powiedz jeszcze jak się zachowuje dioda w IrDzie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DnA Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 żadna dioda sie nie swieci. W telefonie jest pokazane ze sie polaczyl (rysunek obok pasku baterii). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro87 Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Jeżeli podczas normalnej pracy [bez telefonu]nie miga zadna dioda co 2-3s to na 100% IrDA jest sprawna inaczej :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Jeżeli podczas normalnej pracy [bez telefonu]nie miga zadna dioda co 2-3s to na 100% IrDA jest sprawna inaczej :( U mnie nic nie miga a wszystko z irdą jest ok. Łączy sie i samsung c100 i siemens s45i.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro87 Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Może nie masz tam diód? Właśnie DnA widzisz tam diody wogóle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DnA Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 w irdzie sa 2 diody. W instrukcij jest napisane ze jesli swieci ktoras z diud nalezy odrazy wylaczyc irde. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro87 Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 No to już nie czaje, to po jaką cholere tam są te diody? Sprawdź na innym fonie może lepiej, najlepiej na SE tam nie trzeba żadbych progsów ani sterów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DnA Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 No to już nie czaje, to po jaką cholere tam są te diody? Sprawdź na innym fonie może lepiej, najlepiej na SE tam nie trzeba żadbych progsów ani sterów.po to zeby sygnalizowac czy irda jest dobrze podlaczona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro87 Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 jesli swieci ktoras z diud nalezy odrazy wylaczyc irde.Mi się wydaje że jedna powinna świecic cały czas kiedy komp jest włączony a 2-ga sygnalizowac stan czyli migac co 2-3s wtedy kiedy sprawdza obecność urządzeń :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egeba Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 to jha sie podepne pod temat, mozna sterowac kompem za pomaca pilota przez irde???? Nie piszcioe ze slyszeliscie tylko ze wiecie napewno tak lub nie. BO wlasnie kupilem irde z mysla o pilocie a przeczytalem gdzies ze nie da sie sterowac. Prosze o odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egeba Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 to znowu ja, jak sprawdzic czy to ustrojstwo dziala, polutowane mam wszystkochyba ok, ale nie wiem czy dziala, nie mam zadnej komorki zeby sprawdzic, w windowsie wykrywa ze cos jest. Prosze o odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 27 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2004 własnie ja też mam irde i nie iwem jak sprawdzić czy wogóle dział bo nie mam diud i nie iwem czy to działa czy nie, czy nie majakiegoś programu pdo winde co aby spradził czy to działa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiZaRd Opublikowano 24 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2004 Witam, mam problem z IrDa ustawiłem w biosie, zainstalowałem sterowniki od koma mam Abita nf-7 na którym jest zintegrowana IrDa, a telefon to Nokia 6100 Ustanowiłem połaczenie bezprzewodowe na IrDa właczam by w telefonie nawiazywało połaczenie IrDa, podsuwam do łacza na Płycie głownej i nic sie nie dzieje. Kontrolka na Noki miga (brak połaczenia) na Abicie cały czas swieci ciagłym swiatłem. nic w trayu sie nie pokazuje, gdy probuje przez programik od Noki wejsc pokazuje ze brak połaczenia.....ktos wie co z tym fantem zrobic? Nokia jest nowa (2dni) myslez e to wina konfiguracji....ale ja juz probuje i nie moge, teraz prosze o pomoc was :) pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arct!c Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 mam to samo co kolega na gorze, tylko ze podlanczam telefon siemens cx65. Na takiej samej plycie. Pomoze ktos?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 wyszperałem taka instrukcje w necie, moze wam to cos pomoze. a) wejść do BIOS'u (klawisz Delete, F1 lub inny) B) odnaleźć i otworzyć zakładkę INTEGRATED PERIPHERALS lub Advanced Setup itp. c) zmienić ustawienia opcji UART 2 MODE ze Standard :arrow: HPSIR lub alternatywnie Serial Port2 Mode z Normal :arrow: IRDA (lub 3/16 baud - dot. płyt MSI) Dodatkowo mogą pojawić się opcje: IR Function Duplex - ustawić na Full Rx, Tx inverting enable - ustawić na Yes, No (lub Hi, Lo) - WAŻNE !!! lub alternatywnie Tx ,Rx Active :arrow: No, Yes (lub Lo, Hi) d) zapisać zmiany i uruchomić ponownie komputer 1. Jeśli system nie znalazł IRDY wynika to z błędnych ustawień BIOSU lub problemów w systemie. 2. Jeśli na COM2 podłączone jest jakieś urządzenie, IRDA nie będzie działać - należy zwolnić COM2 odłączając to co jest tam podłączone 3. Jeśli IRDA działa ale zrywa połączenie należy zmniejszyć prędkość transmisji w Panelu Sterowania lub zmienić w Biosie ustawienie IR Function Duplex na Half UWAGA !!! Jeśli po uruchomieniu komputera urządzenie się grzeje lub świeci któraś z diod, należy bezzwłocznie odłączyć IRDE i sprawdzić poprawność podłączenia i konfiguracji (w szczególności ustawienie Tx, Rx inverting enable) w niektórych telefonach potrzebny jest jeszcze specjalny program by móc przesyłac dzwonki, tapety miedzy komputerem a komórka, dostepny powinien byc na stronie internetowej producenta telefonu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arct!c Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 dzieki, moze pomoza zaraz wezme sie do roboty :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...