darn0k Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 jestem nowy na tym forum więc witam wszystkich ;] mam durona 650 mhz płytę główną via kt133 czy jakoś tak ;p(sorry za niedokładne dane) jak ustawiam w biosie taktowanie to do 104x65 wszystko działa ale kiedy ustawię już na 106x65 i wzwyż komputer po włączeniu nie uruchamia się :( poprostu nic się nie dzieje :/ jeśli były już poruszane takie tematy (były napewno ale nic nie znalazłem) to proszę o linki do nich pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gent Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 10x65 = 650 mhz a spubuj tak ---> 65 (FSB) na np. 68 przestawic - powinno sie udac... a jak nie to podwyz napiecie... piewszy raz widze mnozniki jak (chyba o to Ci chodzi) 10.4 i 10.6 a juz nie mowie o (tym co napisales) 104 (104x65 = 6760 mhz - gratulacjie procek 3 razy szybszy od mojego) i 106... czasami tak jest ze jak sie zmieni ustawienia w biosie to trzeba troszke odczekac - gdzies chyba w FAQ o tym jest :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darn0k Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 qrde, qrde sorry wielkie za te pomyłki w tych liczbach :]... nie znam się na tym za bardzo :/ powiedz mi jeszcze jak możesz czy z 650 do 800 np. mogę podkręcić bez dodatkowego chłodzenia ? //co to jest to fsb? do ilu podwyższyć napięcie?? tylko sie nie wyśmiewać nie znam się :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gent Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 2) Clear CMOS Zanim przejdziesz do dalszej części ulubionej leORT: ORT: ORT: ktury, musisz być świadomy, że stosunkowo często wszelkie zmiany w BIOS-ie płyty, zwłaszcza te mające na celu podkręcenie komputera, powodują, iż przestaje się on uruchamiać. Dlatego zanim zaczniesz cokolwiek robić, warto zapisać na kartce (która od tego momentu staje się najważniejszą z Twoich kartek) ustawienia wszystkich opcji BIOS-u, których znaczenia nie jesteś pewien. Po unieruchomieniu komputera spowodowanym zmianami w BIOS-ie jedyną drogą ratunku jest przywrócenie ustawień fabrycznych - które niekoniecznie muszą być tymi, które nam odpowiadają, jakkolwiek (prawie) zawsze umożliwiają uruchomienie komputera. Dokonujemy tego przez wyczyszczenie pamięci BIOS-u, tzw. CMOS (nazwa angielska tak straszna, że nie przytoczę ) - w instrukcji do mobo szukamy zworki clear CMOS; zazwyczaj znajduje się ona w okolicach baterii podtrzymującej pamięć CMOS (srebrny krążek wielkości dwuzłotówki) i ma postać 3 pinów, z których 2 są zwarte - musimy przestawić zworkę, zwierając wolnego pina. Czasami na płycie nie ma zworki - należy wyciągnąć wtedy bateryjkę i odczekać kilka-kilkadziesiąt sekund. Na niektórych płytach czyszczenie pamięci CMOS odbywa się przez trzymanie klawisza 'insert' przy uruchamianiu komputera. Dodam też, że powyższe operacje ze zworką/bateryjką, podobnie jak wszystkie inne przy płycie głównej i podzespołach, wykonujemy bezwarunkowo przy wyłączonym zasilaniu - najpewniej wyjąć wtyczkę z zasilacza/kontaktu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gent Opublikowano 13 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2004 powiedz mi jeszcze jak możesz czy z 650 do 800 np. mogę podkręcić bez dodatkowego chłodzenia ? do ilu podwyższyć napięcie??zalezy jakie masz temperatury.. sprawdz za pomoca jakies programu np. CPUcool - poszukaj na google - szybko znajdziesz :wink: ---> przed podniesiem napiecia przeczytaj moj (ten) post do konca i najlepiej sie do niego zastosuj :wink: //co to jest to fsb? sadze ze jestes "mocno poczatkujacy" a nie chcemy przecierz zasmiecac naszego kochanego forum powtarzajacymi sie pytaniami wiec... polecam tobie troszke lektury http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=29395 POLECAM takze przeczytanie, calego (lub pytan cie interesujacych w) FAQ niektorzy sie nad nim spoooooro napocili :wink: pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darn0k Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 u mnie w biosie w zakładce: Frequency/Voltage Control mam tak : Auto Detect DIMM/PCI Clk Enabled Disabled CPU Host/PCI/Spread Spec. Default 100/33Mhz/-0.5% 100/33Mhz/(+/-)0.25% 100/33Mhz/(+/-)0.5% 102/34Mhz/off 104/35Mhz/off 106/35Mhz/off 107/36Mhz/off 108/36Mhz/off 109/36Mhz/off 110/37Mhz/off 111/37Mhz/off 112/37Mhz/off 133/33Mhz/-0.5% 133/33Mhz/(+/-)0.25% 133/33Mhz/(+/-)0.5% CPU Vcore Select Default -0.1V -0.075V -0.05V -0.025V +0.025V +0.05V +0.075V w auto detect dimm/pci clk - mam enabled a w reszcie default gdy ustawię więcej niż 104/35Mhz komp po resie biosa i po innych rr wogoole się nie uruchamia :/ muszę wtedy przełożyć zworkę na płycie. g. które z tych ustawień będą najlepsze? jestem b. początkującym, czytałem w jakimś temacie aby podać swoje pamięci moje to 256Sdram/133 powiedzcie jakie info potrzebujecie o zasilaczu i gdzie je mam podane :] dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 10x65 = 650 mhz a spubuj tak ---> 65 (FSB) na np. 68 przestawic - powinno sie udac... a jak nie to podwyz napiecie... piewszy raz widze mnozniki jak (chyba o to Ci chodzi) 10.4 i 10.6 a juz nie mowie o (tym co napisales) 104 (104x65 = 6760 mhz - gratulacjie procek 3 razy szybszy od mojego) i 106... czasami tak jest ze jak sie zmieni ustawienia w biosie to trzeba troszke odczekac - gdzies chyba w FAQ o tym jest :wink: hehehehe ale :Plóm: 1. Duron chodzi na FSB 100Mhz i przez to ma mnoznik 6.5x100=650MHz!! 2. Autor postu zapomnial wstawic kropki po 6 i wyszlo mu 65 :D a w rzeczywistosci to jest 6.5. 3. A co do tematu to moze plyta juz nie wydala bo to kt133 bez "a" wiec jego max fsb to niby 100...watpie zeby poleciala powyzej 115. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 ktory duron dzialal na fsb 65 ? gent ... wiem ze on zle napisal no ale ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darn0k Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 qrde ;/ na książeczce od płyty g. mam tak napisane : Via KT133(VT 8368) AGPset i niżej: Supports Thunderbird/Duron (Socket A) Processor aha i jeszcze wyżej mam taką jakby tabelkę z "zaletami"(hahaha) tej płyty: The Power -200Mhz F.S.B (Double Data Rate) -4X AGP VGA -Magic install -Support Ultra DMA 66/100 -On Board PCI 3D Adio -PC Health Monitoring mam nadzieje, że to wam coś pomoże ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 a nie napisali nic o zmianie vcore? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darn0k Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 plzz help me dlaczego jak daję powyżej 104/35 to się nie uruchamia? muszę zmienić napiecię? jeśli tak to na ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitbull82 Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 skoro jest niestabilny to musisz zmienić napięcie, na ile to nikt Ci tutaj nie powie, musisz sprawdzić sam (podnoś je powoli i badaj temp.) ale na tej mobo chyba za bardzo fsb nie podniesiesz, może spróbuj mnożnikiem kręcić, mam nadzieję że pamięci i zasilacz masz przyzwoite ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darn0k Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 jak mam defaultowo 100x6.5 które to fsb, które to mnożnik ;D? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitbull82 Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 100 - fsb 6,6 - mnożnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 ok :> czytaj :] mnoznik procka * fsb = zegar. pitbull juz Ci napisal co jest co. Tak wiec pierdyknij od razu maxymalne napiecie, daj tyle fsb ile tam miales co Ci nie startowal komp i patrz tylko,czy temperatura zbyt nie rosnie. Przy 70C wylacz kompa :>. Ponadto poczytaj FAQ, tam jest naprawde duzo informacji. Co do zmiany mnoznika poszukaj w google "duron ołówek" ; "duron odblokowywanie mnożnika", a jesli Ci sie na gugla wchodzic nie chce :> to u gory magiczny guziczek szukaj :> sproboj to samo wpisac :] pozdrawiam i zycze udanego podkrecania MeHow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darn0k Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 mehow zrobiłem tj ty mówisz dałem napięcie max i dalej nic po włączeniu powyżej 104x33 komp się nie uruchamia po włączeniu na 104x33 podczas uruchamianie się zawiesz niżej nie próbowałem bo co mi robi kilka mhz ;] czy opłaca się odblokować ten mnożnik? czy to coś pomoże? czy poprostu moja płyta g jest "kiepska" i nic nie podkręce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitbull82 Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 no prawdę mówiąc Twoja płyta super nie jest, pamięci też chyba nie masz najlepszych a to ważne przy kręceniu za pomocą fsb, spróbuj kręcić mnożnikiem tzn. fsb ustaw tak jak było na początku a podnoś mnożnik, może tym sposobem coś zwojujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 moi drodzy na plycie VIA KT133 bez A to magistrala sobie nie ma co zawracac glowy!!! mialem kiedys dokladnie taki sam zestaw: duren 650 + msi k7t na via kt133. tragedia, fsb max poszlo mi 110, hehehe a w biosie i na plycie nawet mnoznika nie moglem zmienic. moj wynik to: 650@733, przyznacie ze bylo to tragiczne.... :) jesli tylko mnoznik mozesz zmienic (laczenie mostkow L1) to lec mnoznikiem i podnos stopniowo napiecie. moze sie uda. powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 plyte masz na kt133 i to ona cie blokuje. jej oficjalne fsb to 100, wiekszosc plyt na tych ukladach praktycznie nie dawala sie krecic fsb. nietety. byly tez wyjatki jak pamietam abit chyba niezle latal, ~120++, podaj producenta plyty chociaz,, zostaje ci zabawa mnoznikiem,, widze ze vcore duzo nie dolozysz niestety,, na pocieszenie - do ~900 te duronki szly na defalut ew + ~0,25v sprawdz czy masz reg mnoznika, moze byc w biosie, moze byc tez na dipach jak w soltekach (takie male przelaczniki) Pozdrawiam 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darn0k Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 sprawdz czy masz reg mnoznika, moze byc w biosie, moze byc tez na dipach jak w soltekach (takie male przelaczniki) Pozdrawiam 8) 1co to reg 2co to dip:] 3pisz bardziej zrozumiale bo newbie jestem ;P qrde chciałem odblokować ten mnożnik ale nie mogę zdjąć radiatora czy jak to sie zwie :/ tego pod coolerem gdzieś w faq przeczytałem, że mocno podważyć śrubokrętem - podważam i nic...wydaję mi się, że jeszcze troche mocniej przycisnę i pół płyty g się wyłamie ^^ heeeelp ten radiator jest przyczepiony jakby za pomocą takiej blaszki podłużnej, która jest "w środku" i go trzyma :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 3pisz bardziej zrozumiale bo newbie jestem ;P To niezaprzeczalny fakt :lol: Reg to skrot od regulacja. Naprawde proponuje przeczytac ten tekst ze zrozumieniem: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=29395 Ty sie nauczysz duzo nowych rzeczy i my (userzy) nie bedziemy musieli odpowiadac na tego typu pytania. ten radiator jest przyczepiony jakby za pomocą takiej blaszki podłużnej, która jest "w środku" i go trzyma :/ hyhy, gdyby nie ta "blaszka" to bys juz dawno sfajczyl calego kompa ;) A teraz na powaznie. Przeczytaj kilka artykulow z dzialu FAQ, przemysl je i wtedy zadawaj pytania. Bo wygląda na to ze masz ochote polatac samolotem a nie potrafisz obslugiwac windy... ;) Powodzenia, niech PLÓM cię prowadzi :Plóm: PS. I na milosc Boska, nie pytaj mnie co to jest PLÓM!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitbull82 Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Jak próbowałeś wyjąć proca z płyty głównej to mam nadzieję że podniosłeś taką dźwigienkę koło sockieta do góry :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darn0k Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 ta podniosłem ;P ale dalej nie mogłem nic zrobić :P ok sry jeśli kogoś uraziłem niktórymi uwagami ...(pzdr Kazik :}) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Jak próbowałeś wyjąć proca z płyty głównej to mam nadzieję że podniosłeś taką dźwigienkę koło sockieta do góry Pitbull, przeciez on sobie jeszcze nie poradzil z zapinką :) darn0k ---> chyba mam dobry dzien i ci cos powiem. ta "blaszka" jest tak skonstruowana, ze zeby ja zdjac to musisz ja najpierw delkatnie doscisnac, i wtedy (rowniez delikatnie) skierowac tak, zeby nie zachaczala o takie wypustki w sokecie (takie biale cos do ktorego wkladasz proca ;) ). Nawet jesli zapinka jest super ciasna (jak u mnie) to trzeba wyjarzyc moment kiedy ją odgiąc. Tak btw. to mnie wcale nie uraziles, tylko ze zadajesz pytania, a jak juz uslyszysz na nie odpowiedz to i tak nie rozumiesz. Dlatego odsylam Cię do teorii. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 :] nie smiejcie, sie. Chlopak jest nowy. Najpierw przeczytaj sobie dokladnie o zmienianiu mnoznika przy pomocy lakieru. To wazne. Zobacz tez,czy masz mozliwosc zmiany mnoznika w biosie. To tez wazne. A zapinki sie nie boj. Ja robie zawsze tak: dociskam i srubokretem podwazam ja, zeby zeszla z zaczepow. Aha! Wszystko robie przy wyciagnietej mobo (plycie glownej) z budy (obudowy), wtedy jakos mi sie lepiej manipuluje. Pozdrawiam PS:. Sproboj z mnoznikiem, moze cos sie uda. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...