Skocz do zawartości
ayem

2.6.4 + Slack 9.1 + VGA konsola i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

glowne moje pytanko dotyczy nowego jajka i konsoli w wydaniu vga

mianowicie-- wkompilowalem caly potrzebny sprzet: framebuffer, fraebuffer dla konsoli, vga dla konsoli, radka, chipset i spolke - powinno msigac w 1024x768

tymczasem odpala sie owszem w vga ale 640x480 - spotkal sie ktos z takim dziwem?

z z pytan dotyczacych "innych":

lm-sensors - kernel 2.6.4 ma I2C wbudowane w sourcetree ale potrzebuje wersji 2.8.x aby lm-sens zadzialaly - zassalem ja sobie z CVS i probowalem stworzyc latke (w katalogu I2C):

mkpatch/mkpatch.pl . /usr/src/linux > patch_i2c_2.6.4
i tutaj zamiast otrzymac w pliku patch_i2c_2.6.4 ladnego diff'a mam poprostu komunikat ze /usr/src/linux to nie jest kernel root - a jest bo sam go tam umiescilem :/ hm moze robie cos zle? brnolem przez dokumentacje caly dzisiejszy dzien i nic innego nie proponuja

z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba, trzeba... mi sie przynajmniej ostro darl o to ;) No i standardowo sysfs nie jest wpisany do fstaba (u mnie przynajmniej nie byl ;)), takze trzeba go tam dodac.

{pts/1}[13:52:39][root|~]# cat /etc/fstab | grep syssysfs            /sys             sysfs       defaults         0   0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego skanera ? :)

Ja sie nosze z zamiarem napsiania skryptu w php, z wykorzystaniem lm_sensors, procfs, sysfs i paru <span style="color:red;">[ciach!]</span>l jeszcze (takie rozszerzone phpsysinfo), ale narazie mam studia na glowie i nie za bardzo mam sie kiedy za to ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh sysfs wlaczony i podmontowany bo pyszczyl o to przy odpalaniu jadra i cegos tam jeszcze z czym walczylem nie pamietam juz dokladnie przy czym :) generalnie to nowe jajko przypadlo mi do gustu - jest calkiem fajne - np ten schludny output przy kompilacji - ladnie wyglada

[uPDATE]

problem rozwiazany poprzez dodanie linijki

append="video=radeonfb:1024x768-8@75"

czyli wg dokumentacji framebuffera dla uzadzen innych niz vesa :) - dokumentacja dobra sprawa :) dzieki za zainteresowanie

[/uPDATE]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uprzejmie chciałbym zapytać gdzie to append trzeba by wpisać aby ta wspaniała konsola na framebuffeże chodziłą bo mówicie coś o lilo ale niejestem pewny a w dokumentacji zobaczyłem tylko że to się podaje z ładowanym kernelem moge się mylić ale chciałbym jeśli można to wiedzieć tz. gdzie mam ododać tą linijkę którą podajesz dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w lilo.conf - gdies w sekscji ladowania odpowiedniego jajka np

image=/boot/kernel   title=Gentoo   read-only  append="video=radeonfb:1024x768-8@76"
w lilo.conf - gdies w sekscji ladowania odpowiedniego jajka np

image=/boot/kernel   title=Gentoo   read-only  append="video=radeonfb:1024x768-8@76"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety dzieje się co działo czyli chce wejść na jakąś wyższą częstotliwość ale wchodzi na 640 mam pytanie kolejne czy może ustawienia wesy trzeba zlikwidować te vga = 791 czy to powinno przełknąć bo nie instalowałem VESY do jądra tylko jakąś standajdową vga 16 kolorrów ale dajej nie chodzi i newiem co zrobić może na mniejsza rozdzielczość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

choc nei tak jak powinno ale ta sieszka vga= coś mu przeszkadzała a wiec to był konflikt ale teraz i tak niekiedy się krzaczy jak mu dam z aduże odświerzanie albo inne cosik ale najważneijsze jest da się odczytać i o to chodzi więc wielkie dzięki miałem jeszcze problem czy to append=" czy może tak append=' ale lilo mi powiedziało że żle więc append=" jest jak najbardziej dobre chociaż w manuala było odwrotnie ale porziękowania się należą więc DZIĘKUJĘ bardzo ale ale teraz mi niechodzi karta sieciowa na realtec'u oznaczenie 8029 i to chyab będzie moje kolejne pytanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

choc nei tak jak powinno ale ta sieszka vga= coś mu przeszkadzała a wiec to był konflikt ale teraz i tak niekiedy się krzaczy jak mu dam z aduże odświerzanie albo inne cosik ale najważneijsze jest da się odczytać i o to chodzi więc wielkie dzięki miałem jeszcze problem czy to append=" czy może tak append=' ale lilo mi powiedziało że żle więc append=" jest jak najbardziej dobre chociaż w manuala było odwrotnie ale porziękowania się należą więc DZIĘKUJĘ bardzo ale ale teraz mi niechodzi karta sieciowa na realtec'u oznaczenie 8029 i to chyab będzie moje kolejne pytanie

ale chyba juz nie bo mi jeden kump[el powiedzia i za to go podziwiam a wi jeszcze raz dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi