Skocz do zawartości
RaF

Powrót do korzeni, RaF robi WC ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Po ostatniej nocy w pokoju z wlaczonym kompem stwierdzilem ze wracam do chlodzenia procka woda. Wiekszosc czesci mam od starego chodzenia jedynie pozostaje mi zakup bloku ale mysle ze jak sie uporam z zamocowaniem chodnicy i "wentylacja" jej to kupno bloku i jego montarze to berdzie banal.

Mam do dyspozycji:

nagrzewnice

Dołączona grafika

pompke NOVA 800l/h przerobiona na niezatapialna

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A wszystko chce upchnac w tej obudowie

Dołączona grafika

nagrzewnica ma znajdowac sie na przodzie obudowy przy panelu przednim

Dołączona grafika

Dołączona grafika

jak widac koszyk z hdd niestety sie nie zmiesci

Dołączona grafika

jedynym problemem bedzie "wentylacja" nagrzewnicy poniewaz nie uznaje zadnych "dziur" na panelu przednim

myslalem nad wycieciem tego poprzecinanego plastiku ktory widac na tym zdjeciu

Dołączona grafika

oraz chcialem podniesc troche obudowe i zrobic dziure na spodzie tak zeby wentylator ciagnal powietrze z podlogi (oczywiscie da sie jakies filtry)

co sadzicie o tej "wentylacji" nagrzewicy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wstawił taką centymetrową stópke pod kompa i powietrze z dołu zasysał, może zamiast centymetrowej 8 mm :) 8mm w zupełności powinno wystarczyć a sie nie zuca tak w oczy :)

a pozatym można jakieś ładne nóżki zrobić np z plexy i podswietlić lub z kształtowników alu w kolorze tytanu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nad tym myślałem ale wtedy musiałbym koszyczki wywalać a tego nie chce robić :( A nie lepiej by było gdyby powietrze wpadało od frontu a nie od dołu? Wtedy w budzie byłby lepszy obieg powietrza - ja bym tak zrobił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nad tym myślałem ale wtedy musiałbym koszyczki wywalać a tego nie chce robić :( A nie lepiej by było gdyby powietrze wpadało od frontu a nie od dołu? Wtedy w budzie byłby lepszy obieg powietrza - ja bym tak zrobił

Jezeli ten obieg powietrza bedzie tylko dla chlodnicy, to nie skaszani sie w reszcie budy.

Rysunek wlasnie to sugeruje IMHO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis rano dostalem bloczek i poskladalem WC do konca

tu jest obudowa na chodnice z zamontowanym wentylatorem (aktualnie juz "wyciaga" powietrze a nie tloczy)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

niestety rurki dotykaja kartonu co utrudnia instalowanie wezy

Dołączona grafika

dzisiejsza dostawa

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

chlodnica narazie zamocowana na tasme (moze kiedys to sie zmieni)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

mocowanie bloku

Dołączona grafika

a tu juz wszystko poskladane

nie znalazlem zlaczki Y (w sumie to nawet jej nie szukalem ;)) wiec narazie zbiornik po lodach z Biedronki ;) (ale bardzo dobre byly)

Dołączona grafika

reklama "pocietych" lodow

Dołączona grafika

zamontowany bloczek, weze to 2x10 i 1x16mm

Dołączona grafika

niestety na chodnicy wez 16mm sie za luzno siedzial i trzeba bylo zrobic przejsciowke, musze ja jakos "upepszyc" bo troche cieknie

Dołączona grafika

niestety mocowanie bloku jest jakby to delikatnie powiedziane... skopane

niby wszystko w komplecie jest, sruby podkladki, sprezyny i motylki ale..

jak sie przykreci sruby zalozy blok i zainstaluje sprezyny to nie ma juz ani mm sruby zeby spokojnie sobie motylki nakrecic, trzeba ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> kombinerki, scisnac sprezyne i bopiero wtedy nakrecic motylka, niestety to dotyczy wszystkich 4 srub :(

Dołączona grafika

Dołączona grafika

i nie wiedomo tez do jakiej odleglosci nalezy skrecic motylki zeby byl obtymalny nacisk na rdzen procesora

Dołączona grafika

a teraz najwazniejsze

w koncu mam CISZE :)

temp na procki 2,3GHz i 1,7V to 3,7 przy wlaczonym Seti

jutro bardziej pokatuje procka tylko zainstaluje wentylator na mosfetach bo juz same radiatorki nie wystarczaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odleglosc wiatraka od nagrzewnicy jest zdecydowanie za duza- powinno byc ok 3cm.

moze wytlumaczysz dlaczego, bo nie rozumiem :roll:

http://overclockers.com/

Empircznie stwierdzone- taka odleglosc wiatraka od chlodnicy to optimum miedzy wydajnoscia i niepotrzebnymi zawirowaniami powietrza. Tylko tyle i AZ tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weze z chlodnicy polacz miedziana przejsciowka 16/12 + zacisk

Cos pocharatany ten blok od spodu :-/

"zbiornik wyrownawczy" niezbyt mi sie podoba, zeby nie powiedziec ostrzej

Shroud fajnie z (kolorowej) plexy fajnie by wygladal

Porzadek w kablach obowiazkowy - szczegolnie ten od ATX (sprobuj ulozyc go gora nad socketem

Reszta nawet spoko, a najwazniejsze ze ty jestes zadowolony ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przejsciowke chyba sobie z miedzianych rurek zrobie i Y tez

zbiorniczek wypada zaraz po zrobieniu Y, nie lubie ukladow otwartych bo ciezko sie je przenosi i woda paruje

a co do kolorowej plexy i neonow to mam na ten temat troche inne zdanie

nie lubie kompow choinek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odleglosc wiatraka od nagrzewnicy jest zdecydowanie za duza- powinno byc ok 3cm.

moze wytlumaczysz dlaczego, bo nie rozumiem :roll:

http://overclockers.com/

Empircznie stwierdzone- taka odleglosc wiatraka od chlodnicy to optimum miedzy wydajnoscia i niepotrzebnymi zawirowaniami powietrza. Tylko tyle i AZ tyle.

no szkoda ze nie mamy dokladniejszego linka. chyba tez czytalem ten artykul (nie wiem czy mowimy o tym samym) i zrozumialem ze odleglosc to minumum 2-3cm.

Gdy shroud bedzie szczelny, to wydajnosc przeciez nie spadnie? nawet gdy oddalimy wiatrak (cisnienie pozostanie to samo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi