Skocz do zawartości
ath

Pasywne chlodzenie Gf2PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem krotko - dobija mnie juz odglos wentylatorow :] Mam karte gf2 pro na ktorej wiatraczek od pewnego czasu strasznie szumi... mam wrazenie ze niedlugo zdechnie.Czy mozna by na takiej karcie zastosowac chlodzenie pasywne w postaci duzego radiatora np. od P2 lub cos podobnego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam ze jest to karta Leadteka i ma bardzo dziwny system chlodzenia... taki spory radiator + glosny wiatr.Karta jest niekrecona 200/400.A czy sa jakies gotowe zestawy w miare tanie zeby nie przewyzszaly wartosci samej karty ? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Styknol by ten ZALMAN ZM-NB47J ze stronki --> http://www.angela.pl/index.php?action=Szuk...&IDKategorii=53 czy lepiej zapodac tego z wentylatorem --> COOLER MASTER DXY-3C1XC ??

UPDATE:

Karta wyglada tak --> http://www.targetpc.com/hardware/video/lea...s/gts64-new.jpg

wiec mysle ze ktorys z tych radiatorow powinien bez problemu sie zmiescic

Jest jeszcze kwestja oderwania starego.Na dzikie.pl jest ten artukul 'grafa+loduwka' ale slyszalem ze od zimna moga popekac slabe sciezki na karcie, wiec to chyba ryzykowne.radiator wyglada na duzy i chyba nie latwo go bedzie odczepic :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO cichy jest jak to radiator ;) Na tym chlodzeniu orginalnym jest dosyc duza temp. 48-54 w stresie no ale chyba taki duzy zalman temu podola.Druga sprawa to zdejmowanie starego ukladu.Najlepie zapodac go do loduwy czy probowac podwazac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem kiedys ta grafe (Winfsta gf2 pro) przez 2 latka :D Wentyl mi jush padl po jednym miechu a poniewaz te srubki to chyba atrapa (nie dalo sie odkrecic) wiec wziolem nozykiem wyciolem skubanca (wentyl) po bokach w okolicach srubek i nasmarowalem jakism olejem. Pomoglo ;) ale i tak trzeba bylo powtarzac ta czynnosc raz na miesiac, gora dwa.

Co do tego ze mu radiator nie potrzebny. Raz chyba mi sie skubaniec (wentyl) przestal krecic, jakos tego nie zauwazylem (ani na sluch ani w WinFox bo mialem swieza winde) i nie wiem jak dlugo sie nie krecil ale najprawdopodobniej gpu mi sie przegrzal. Od tej pory przez rok do czasu zmiany grafy wyskakiwaly mi pionowe paski w roznych grach gdy grafa byla ciepla - pomoglo dodatkowe alternatywne chlodzenie 80x80 na jakis czas oraz zdjecie lewej czesci budy :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tylko ze te srubki to nie srubki tylko plastikowe bloce-zatrzaski.A Btw te wiatraczki to o dupe potluc takie sa dobra i to nawet od Winfasta :) Bobra sprubuje naarzie poodczepiac te zatrzaski i moze odejdzie gladko a jak nie to nie wiem moze w ostatecznosci zapakuje w antystatyczna i zamroze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi nie chodzi o te biale bolce tylko o srubki (takie male czarne 4) ktore trzymaja wentyl (wiatrak) do radiatora (to to takie czarne i dlugie co ma zeberka;) )

Sam radiator schodzi lekko, najpierw te bolce (koleczka) a potem jush troche pokrecic radiatorem w lewo i w prawo i pusci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hyba ja czegos nie zrozumialem...

1. Masz ZM80C-Hp czy ZM-NB-23 - drobna roznica ;]

:P no raczej "drobna" jeśli masz ZM-NB-23 - to masz ten mniejszy bo większy to ZM-NB-47 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi