Skocz do zawartości
wilczek

2 szybciutkie pytania odnosnie html'a

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec jak zrobic ramke ktora bedzie miala ustalona pewna szerokosc ktora bedzie neizmienna lecz ktorej wysokosci bedzie sie zmieniala zaleznie od wysokosci wyswietlanej w niej podstronki ??

a kolejne pytanko to czy istnieje mozliwosc zrobienia tla jako rozciagnieta na caly ekran linie 1x10 pikseli ktora bedzie gradientem od ciemno do jasno niebieskiego ?? chodzi o t by nie powielal kilkunasto takich lini i ukladal ich sasiadujaca lecz rozciagnol i zapelnil nia caly wolny obszar ??

glownie chodzi mi o odpowiedz na pierwsze pytanie bo nie wiem zbytnio jak zrobic miejsce na newsy tak by samo dostosowywalo swa wysokosc do ilosci umieszcoych tam wiadomosci :/

no dobra jescze jedno glupie pytanko :P jakie sa w html'u znaczniki komentarzy ?? bo wydaje mi sie ze // raczej nie przejdzie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec jak zrobic ramke ktora bedzie miala ustalona pewna szerokosc ktora bedzie neizmienna lecz ktorej wysokosci bedzie sie zmieniala zaleznie od wysokosci wyswietlanej w niej podstronki ??

czemu ramke ? zrob zwykla tabelke, ustaw width=ilestam, i reszta sama sie dostosuje. tak sie robi.

a kolejne pytanko to czy istnieje mozliwosc zrobienia tla jako rozciagnieta na caly ekran linie 1x10 pikseli ktora bedzie gradientem od ciemno do jasno niebieskiego ?? chodzi o t by nie powielal kilkunasto takich lini i ukladal ich sasiadujaca lecz rozciagnol i zapelnil nia caly wolny obszar ??

rozwiazalem to tak ze zrobilem dluuuugi obrazek 400x1 ktory spokojnie sie powiela iles tam razy i wyglada jakby byl rozciagniety. rozciagnac tla nie mozesz w html'u

no dobra jescze jedno glupie pytanko :P jakie sa w html'u znaczniki komentarzy ?? bo wydaje mi sie ze // raczej nie przejdzie  :wink:

<!-- to jest komentarz -->

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok wielkie dzieki, mam tylko jescze jedno pytanko :)

czy moza wypelnic tabele inna strona html ??

chodzilo by mi o cos takiego jak w ramkach ze naciskam na link umieszczony w menu na glownej stronie a w ramce (w tym przypadku miala by to byc tabela) wczytuje sie strona do ktorej byl tamten link :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można, wsadź do tabeli iframe, np.:

<iframe src="www.jakas_strona.bue" name="plum" align=right scrolling=yes width=xxx height=xxx></iframe>
Będzie to wyglądać ~jak pole szybkiej odpowiedzi na dole posta, i działa różnie na różnych przeglądarach (zwłaszcza argumenty scrollling, resize) - podobnie jak definiowanie height do wielkości ekranu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi