NeonPPC Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Ja mam takie pytanko. Nie znam sie az tak bardzo na cyfrowkach i mam dylemat. Ktory z modeli minolty oplaca sie najbardziej kupic. Nie szalec i brac z10 za 1300zl ? Jakies posrednie modele ? (z1, z2) a moze oplaca sie wylozyc kase na z3 ? (2300zl) Czy naprawde zauwaze jakis przelom miedzy tymi aparatami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wako Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 @ Neon69 Z3 ma zoom optyczny 8x Z1, Z2 ma zoom optyczny 10x (+ spore aber®acje chromatyczne - większe są w Z2) Z3 ma zoom optyczny 12x Wszystkie te aparaty łączy także słabo działający tryb automatyczny... niby pikuś, ale nie zawsze masz czas, by ustawić aparat tak jak chcesz... Z3 ponadto ma stabilizator - szczególnie przydatny przy zoomie i słabym oswietleniu, kiedy wydlużają ci się czasy naświetlenia Z3 bardzo szumi (patrze na zdjęcia testowe użytkowników) już przy ISO50 - przy fotkach nocnych... W Z3 sa najmniejsze aber®acje chromatyczne z tej całej trójki. @ Buzzy Widze, że zostałeś "obrzucony" fotkami z minolt ;] Jako posiadacz A75 pozwolisz, że wrzucę jeszcze fotki z mojego aparatu, byś mógł spokojnie porównać ;) 1. "Kwiatki" http://djtonka.webpark.pl/kwiatki.jpg na manualu: Czas naświetlania: 1/200 sekundy; F/2.8; Tryb AF: manual; Pomiar światła: Centralnie ważony; ISO 100; Balans bieli - "Fluorescent H"; Flash: Off 2. "Łazienki" http://djtonka.webpark.pl/lazienki.jpg na manualu: Czas naświetlania: 1/160 sekundy; F/2.8; Tryb AF: auto (jeden punkt); Pomiar światła: Centralnie ważony; ISO 50; Balans bieli - "Cloudy"; Flash: Off; Zoom 0,6x; Photo Effect: Vivid 3. "Makro" http://djtonka.webpark.pl/makro.jpg na manualu: Czas naświetlania: 1/100 sekundy; F/2.8; Tryb AF: manual; Pomiar światła: Matrycowy; ISO 50; Balans bieli - "Auto"; Flash: Off 4. "Muzycy" http://djtonka.webpark.pl/muzycy.jpg na manualu: Czas naświetlania: 1/160 sekundy; F/8; Tryb AF: auto (jeden punkt); Pomiar światła: Centralnie ważony; ISO 50; Balans bieli - "Cloudy"; Flash: Off; Photo Effect: Vivid 5. "Popołudnie" http://djtonka.webpark.pl/popoludnie.jpg na manualu: Czas naświetlania: 1/10 sekundy; F/8; Tryb AF: manual; Pomiar światła: Punktowy; ISO 100; Balans bieli - "Własny"; Flash: Off; Photo Effect: Vivid 6. "Zachód" http://djtonka.webpark.pl/zachod.jpg na manualu: Czas naświetlania: 1/1600 sekundy; F/4.5; Tryb AF: auto (jeden punkt); Pomiar światła: Centralnie ważony; ISO 50; Balans bieli - "Auto"; Flash: Off 7. "Paw" http://djtonka.webpark.pl/paw.jpg na manualu: Czas naświetlania: 1/160 sekundy; F/8; Tryb AF: auto (jeden punkt); Pomiar światła: Centralnie ważony; ISO 50; Balans bieli - "Cloudy"; Flash: Off; Zoom 3x; Photo Effect: Vivid [dodatkowe uwagi: W PS wycięta lewa strona, nastepnie poprawiona w M$ "Paincie" - pixel po pixeli usuniete pozostałości, nastepnie w PS lekie rozmiękczenie lewej strony w celu usunięcia widocznych pixeli, wstawienie ramki w "Paincie". Rozmiar w stosunku do oryginału prawie 1:1 - na potrzeby internetu jednak trochę pomniejszony.] 8. "Pająk" http://djtonka.webpark.pl/pajak.jpg na manualu: Czas naświetlania: 1/400 sekundy; F/8; Tryb AF: manual; Pomiar światła: Punktowy; ISO 100; Balans bieli - "Fluorescent H"; Flash: Off [dodatkowe uwagi: Pająk zastany w domu, wieczorem. Zdjęcie robione przy sztucznym świetle, dodatkowo na pająka ustawiona żarówka halogenowa o mocy 1000W. Biedak aż się skurczył ;-) Zdjęcie obrócone o 180°. W PS wycięta część góry, nastepnie poprawiona w M$ "Paincie" - pixel po pixeli usuniete pozostałości, nastepnie w PS lekie rozmiękczenie nóg w celu usunięcia widocznych pixeli, wstawienie ramki w "Paincie".] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Dobra wiec, zasadnicze pytanie. Czy warto wydac tyle kasy na Z3 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Dobra wiec, zasadnicze pytanie. Czy warto wydac tyle kasy na Z3 ? Nie jeszcze nie warto, malo kto ten aparat ma, jest to nowosc jeszcze dobrze nie przetestowana, za bardzo nie widac jej testow w serwisach internetowych lepiej poczekac az ja dokladniej wybadaja. A z Z10, Z1, Z2 polecam zdecydowanie i tylko Z1 Z10 ma mniejszy zoom i inne okrojone bajery, a Z2 ma kosztuje wiecej kasy niz oferuje w zamian a pozatym ma wieksze SZUMY od Z1 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Wszystkie te aparaty łączy także słabo działający tryb automatyczny... Noo chwila wcale nie uwazam ze sie slabo sprawuje, masz minolte Z1?, pozaty, zaden aparat nie ma idealnego trybu automatycznego. Z1, szybki AF, dobrze ostrzy, cholernie szybka :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Dobra wiec, zasadnicze pytanie. Czy warto wydac tyle kasy na Z3 ? zdecydowanie warto, docenisz IS, jak znajde linka to wyedytuje i zobaczysz ile to daje edit: znalazlem linka, wprawdzie po eng, ale pokazuje co Ci daje IS - stabilizacja, http://www.theteh.com/html/s1_review_54.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 IS jest nie tylko w Z3 - ale rowniez polecam aparat z ta wunkcja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 pewnie ze nie tylko, Z3 padla jako przyklad aparatu z ta funkcja, tak samo jak link, ktory podalem, jezeli masz kase to warto brac aparat z IS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Z3 ma AS - anti shock, IS jest w Canonach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Stabilizacja obrazu to naprawdę fantastyczna rzecz. Na pewno nie gwarantuje ona, że wszystkie zdjęcia będą ostre, ale daj sporą szansę na zrobienie ostrego zdjęcia w narawdę trudnych warunkach. Przy czasach powyżej 0,5s raczej nie miałem problemów z ostrością zdjęć, ale poniżej 0,5s trzeba się już o coś oprzeć. Ostatnio robiłem zdjęcia podziemnego wodospadu - z ręki czas 1/3 - 1/4s i na 6 zdjęć 2 są ostre (bez AS byłoby 0 :wink:). Niestety statyw nie zawsze można zabrać ze sobą, a wtedy AS / IS jest niezastąpiona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Z3 ma AS - anti shock, IS jest w Canonach :) jak zwal tak zwal :) rezultat jest tak samo zadowalajacy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Stabilizacja obrazu to naprawdę fantastyczna rzecz. Na pewno nie gwarantuje ona, że wszystkie zdjęcia będą ostre, ale daj sporą szansę na zrobienie ostrego zdjęcia w narawdę trudnych warunkach. Przy czasach powyżej 0,5s raczej nie miałem problemów z ostrością zdjęć, ale poniżej 0,5s trzeba się już o coś oprzeć. Ostatnio robiłem zdjęcia podziemnego wodospadu - z ręki czas 1/3 - 1/4s i na 6 zdjęć 2 są ostre (bez AS byłoby 0 :wink:). Niestety statyw nie zawsze można zabrać ze sobą, a wtedy AS / IS jest niezastąpiona. Ja tam robilem zdjecie wodospadu z 1/10s i wyszlo cacy nawet, szkoda ze statywu nie mialem :) Kupilem sobie taki maly 15cm-27zl i moge razem z aparatem w mojej torbie nosic :) lekki dosyc on jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvis Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 A co powiecie na to? Wieszaki/Paprotek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 A co powiecie na to? Wieszaki/Paprotek Ciekawe bardzo :) A oto wynik spacerku po Gdyni: DAR POMORZA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wako Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Wszystkie te aparaty łączy także słabo działający tryb automatyczny... Noo chwila wcale nie uwazam ze sie slabo sprawuje, masz minolte Z1?, pozaty, zaden aparat nie ma idealnego trybu automatycznego.nie, nie mialem z1, ale na forum - http://forum.swiatobrazu.pl/foto/ zamieszczal jeden uzytkownik zdjecia - z a75, z c4000 i wlasnie z1 - zrobil zdjecia tej samej sceny korzystajac z trybu auto. Z1 dobralo iso200 i slabo odwzorowalo kolory, a75 minimalnie przepalil zdjecie, a z olka c4000 wyszla najlepsza fotka. Niestety w miedzy czasie padlo tam forum i test przepadl... test robil uzytkownik pod xywka "Cichy" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Nie narzekam na moje auto w aparacie, swietnie sie sprawuje, ale nie samym auto czlowiek zyje, manual do czegos zobowiazuje :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 a ile fotek do tej pory zrobiles na pelnym manualu :D zazwyczaj nie ma czasu na bawienie sie w manualne ustawienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=404984 - zapraszam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvis Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 To może i ja - http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=404762 . Dzięki, SKRYTOBOJCA 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 To może i ja - http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=404762 . Dzięki, SKRYTOBOJCA 8) Ooo fotke znalem ale nie pamietalem gdzie ja widzialem :D yasin -- duzo na manualu nie cykam, aparacik sie dobrze sprawuje, wiec rzadko go poprawiam :), nocne zawsze na manualu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 no ja tez duzo na manualu nie robie :| zazwyczaj nie ma czasu, a szkoda ujec tracic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Ja robie moim Photosmartem 120, wiec 1 Mpix, AUTO-mode only :D Ale jak sie to pozniej wrzuci do Photoshopa i da się "Auto Color", podreguluje sie jasnosc/kontrast to ujdą :) Jutro może jakies fotki zapodam - wygrzebie cos =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 1 mpix to w sumie o niczym nie swiadczy, ja dosc czesto tez robie w 1 mpix (1024x768), a foty sa zarabiste, liczy sie szklo - obiektyw, i pare innych "dupereli" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Jakis na sterydach pajaczek: on byl naprawde duzy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinX Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Skrytobójca ,gdzie go dorwałeś 8O Już od dawna chcę zrobić taką fotkę :cry: Muchy mi się już znudziły :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 U babci na podworku :D jest duzo krzakow, choineczek itp. i tam bylo z kilkanascie takich duzych roznych pajakow :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 zajebiste te pajaki, jak jakies z lasu na rowniku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 @SKRYTOBOJCA - Pająk2 - Super. Nie wiem czemu, ale skojarzył mi się Małysz na rozbiegu. :wink: Podoba mi się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 haha super macro 4cm w Z1 powala? :> a co dopiero w niektorych aparatach co maja od 1 cm:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinX Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Ja na 1 cm bym nie ryzykował. Wielkie bydle :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...