GenghisKhan Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 A ja mam jeszcze druga wersje: 1660137[/snapback] ta co teraz linka dales widze takie bardziej klimatyczne....takie miekkie :lol: ale stol i tak psuje efekt;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelika Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 ja pokaze mam normalnie, bo niestety nie mam gdzie nrazie ich wrzucic :P niedawno kupilam cyfrowke i to sa jedne z pierwzych fotek :P http://img246.imageshack.us/img246/9919/dscn03362dk.jpg http://img246.imageshack.us/img246/7482/dscn02283dh.jpg http://img246.imageshack.us/img246/8417/dscn01525ro.jpg bez krytyki prosze :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 zaraz cie pojada i wysla na kurs - mi sie podoba oko a do zdjec nocnych musisz miec statyw a jak miales to podczas naciskania supustu migawki musiales ruszyc - w nocy dobrze jest ustawic na statywie i wlaczyc samowyzwalacz albo jak masz mozliwosc to "pstryknac" z kabla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob75 Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 (edytowane) skoro bez krytyki to bez............................................................................. ..................................... ............................................................................. .............................................................................. .............................................................................. Edytowane 22 Września 2005 przez rob75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 ja pokaze mam normalnie, bo niestety nie mam gdzie nrazie ich wrzucic :P niedawno kupilam cyfrowke i to sa jedne z pierwzych fotek :P 1662815[/snapback] 2 poruszone tak jak szpak powiem Ci - kup statyw, 3 - ładne masz oczko :wink: , pokaż całą twarz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 (edytowane) witam w tym temacie i zamieszczam kilka swoich fotek, oceniajcie, krytykujcie i chwalcie :D pozdrawiam gdzies nad zurichem http://img21.imageshack.us/my.php?image=img26452kh.jpg a tu nad ogromnym jeziorem w lucernie http://img237.imageshack.us/my.php?image=img26212vx.jpg podgladacz :wink: http://img323.imageshack.us/my.php?image=img87778kc.jpg nie wszystko zloto co sie swieci ;) http://img167.imageshack.us/my.php?image=lukas00030yz.jpg Edytowane 22 Września 2005 przez kardas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 a tu nad ogromnym jeziorem w lucernie 1663137[/snapback] Gdybyś ustawił czas naświetlania przynajmniej na 1/800, zdjęcie było by ładniejsze (niebo). Piękne miejsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 mi się trzecie podoba szkoda że kadr troche nie taki, kardas zarzuć jakieś fotki z zawodów :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 prosze bardzo, wrzoce kilka, nie robione osobiscie, bo na zdjecia do tego sportu potrzeba duuzego zoomu, a w poczciwym a75 tego brak :sad: te sa w sumie najnowsze, a te starsze robione przeze mnie nie nadaja sie do pokazania B) mam zgode na uzycie ;) http://img243.imageshack.us/my.php?image=img86847ab.jpg ja jestem ten drugi, a ten pierwszy wcale nie krzyczy http://img198.imageshack.us/my.php?image=img86904ew.jpg bracia skelinowie http://img162.imageshack.us/my.php?image=img86659go.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 prosze bardzo, wrzoce kilka, nie robione osobiscie, bo na zdjecia do tego sportu potrzeba duuzego zoomu, a w poczciwym a75 tego brak :sad: te sa w sumie najnowsze, a te starsze robione przeze mnie nie nadaja sie do pokazania B) mam zgode na uzycie ;) 1663651[/snapback] fajne :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Gdybyś ustawił czas naświetlania przynajmniej na 1/800, zdjęcie było by ładniejsze (niebo). Piękne miejsce. 1663282[/snapback] mozesz powiedziec dlaczego tak sadzisz? jak czas migawki wplynie na jakosc foty (nieba) nie qmam tego :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelika Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 zaraz cie pojada i wysla na kurs - mi sie podoba oko a do zdjec nocnych musisz miec statyw a jak miales to podczas naciskania supustu migawki musiales ruszyc - w nocy dobrze jest ustawic na statywie i wlaczyc samowyzwalacz albo jak masz mozliwosc to "pstryknac" z kabla 1662850[/snapback] wiem ze trzeba na statywie, ale ja tak specjalnie zrobilam zeby wlasnie tak wyszlo takie lekie rozmazaje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob75 Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 mozesz powiedziec dlaczego tak sadzisz? jak czas migawki wplynie na jakosc foty (nieba) nie qmam tego :blink: 1664041[/snapback] zdjęcie było robione w ruchu...........więc to chyba o3wiste..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 zdjęcie było robione w ruchu...........więc to chyba o3wiste..... 1664126[/snapback] eeee co fotograf byl w ruchu?;] jakos nie widac a moze chodzi o wode? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob75 Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 eeee sory myslałem nie o tym zdjeciu... :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 (edytowane) Gdybyś ustawił czas naświetlania przynajmniej na 1/800, zdjęcie było by ładniejsze (niebo). Piękne miejsce. 1663282[/snapback] tam byl czas 1/400 i przeslona na 5.6, tak wychodzi z exifa co pomogo by temu zdjeciu zmniejszenie czasu naswietlania? @cyganos king dzieki :D Edytowane 23 Września 2005 przez kardas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 mozesz powiedziec dlaczego tak sadzisz? jak czas migawki wplynie na jakosc foty (nieba) nie qmam tego :blink: 1664041[/snapback] Jeżeli czas naświetlania jest za długi, niebo nie jest tak niebieskie jak powinno być. Zrób sobie test - zrób 3 zdjęcia: 1/125, 1/400, 1/800 (lub jeszcze krótszy) - zobaczysz różnicę. Im dłużysz będzie czas tym niebo będzie bardziej blade/białe. Poszukam jakichś fotek na dysku i wrzucę później jako przykład. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 @paulo ale jesli czas naswietlania bedzie za krotki, to wtedy te drzewa kolo domku bylyby niedoswietlone i nic oprocz ich zarysu nie bylo by widac :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 @paulo ale jesli czas naswietlania bedzie za krotki, to wtedy te drzewa kolo domku bylyby niedoswietlone i nic oprocz ich zarysu nie bylo by widac :( 1664963[/snapback] hehe no wlasnie;] pytam sie bo myslalem ze juz gosc odkryl nowa teorie apropo czasow naswietlania:D aby niebo bylo niebieskie - stosuje sie filrty - szara polowka np. , lub polaryzacyjny albo 2 te filtry na raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 O rany drzewa niedoświetlone - o zmianie przysłony i ISO słyszeliście ? lol Szara połówka, polar - super, ale to dodatkowe "narzędzia" i nie każdy nimi dysponuje. pytam sie bo myslalem ze juz gosc odkryl nowa teorie apropo czasow naswietlania:D 1664986[/snapback] Gość nie odkrył nowej teorii, tylko stwierdzam fakt. Ta ~1/800 to "granica" powyżej której staram się takich zdjęć nie robić (wiadomo nie zawsze się da). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 O rany drzewa niedoświetlone - o zmianie przysłony i ISO słyszeliście ? lol Szara połówka, polar - super, ale to dodatkowe "narzędzia" i nie każdy nimi dysponuje. Gość nie odkrył nowej teorii, tylko stwierdzam fakt. Ta ~1/800 to "granica" powyżej której staram się takich zdjęć nie robić (wiadomo nie zawsze się da). 1665120[/snapback] sorry ale jak zmienisz dajmy na to przeslone na wieksza przy krotszym czasie to ilosc swiatla padajacego na matryce bedzie i tak identyczna :| dajmy na to przeslona 5.6 czas 1/400 = f4 1/800 nie wiem wiec ska wymysliles ze krotsze czasy poprawiaja "jakosc" nieba to ze niebo bedzie niebieskie zalezy tylko i wylacznie ile dostanie swiatla - no i przewaznie jesli chcemy dobrze doswietlone szczegoly na "parterze" foty (tj. drzewa domki, ludzie itp) to musimy lekko przepalic niebo inaczej bedziemy mieli do czynienia z efektem sylwetkowym tzn niebo dobrze naswietlone i reszta czarna (same sylwetki) :mur: jesli jestes taki mastah to pokaz te fotki przy tej samej przeslonie i iso a roznych czasach - zobaczymy czy niebo bedzie lepsze lol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 (edytowane) kurde, gdzie w acdsee 8 odczytam czulosc, wszystko inne jest, ale tego nie moge wypatrzec, pozno juz :wink: @paulo o ile pamietam zdjecie robilem na ustawieniach "krajobrazy", a w a75 to ustawienie blokuje zmiane ISO na co jeszcze zwroc uwage, moj poczciwy canonik przy wiekszych czulosciach zaczyna juz odczuwalnie szumiec :cry: do pelnego manuala jeszcze sie nie czuje zbyt pewnie, a tu: "dworcowa" http://img104.imageshack.us/my.php?image=lukas00058vj.jpg no i przylaczam sie do prozby genghiskhan'a, zaprezentuj ten manewr z przeslonami, czuloscia i czasem. Przydalo by sie oryginalne info z Exif'a B) edit http://www.fotohobby.net.pl/index.php?opti...id=45&Itemid=28 tu jest artykół dotyczacy naszej rozmowy :) Edytowane 24 Września 2005 przez kardas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 Hmm zrobiłem wczoraj mały test i wyszło, że chyba macie rację. Tę teorię "sprzedał" mi ładnych parę lat temu znajomy. Pstrykałem wtedy zenitem TTL, najkrótszy czas naświetlania niestety tylko 1/500. Małego prześwietlenia zdjęcia (a w efekcie białego nieba) nieraz nie dało się uniknąć, więc przyjąłem to bezkrytycznie. Teraz od ponad roku pstrykam Minoltą A1 (minimalny czas naświetlania 1/16000 :)), więc łatwo mi było się do tego dostosować. Przepraszam za zamieszanie i dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu. do pelnego manuala jeszcze sie nie czuje zbyt pewnie 1666540[/snapback] Manual to niestety czasami jedyna szansa na poprawne naświetlenie zdjęcia. Ćwicz i testuj, to nic nie kosztuje. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 "nocna straz" http://img169.imageshack.us/my.php?image=img16958dq.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 "nocna straz" 1668558[/snapback] całkie ładnie się udała fotka, gdzie to jest - Wawa czy Gdańsk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 Gdansk, ujecie z przystani wioslarskiej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=745356 Moja dzisiejsza foteczka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remikk Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Takie sobie foteczki kolejne moje : Łabędź Cień gnieźnieńskiej katedry w chmurach I tu jeszcze pytanko. Czy coś z tym niebem jest nie tak ? Bo kumpel stwierdził, że za mało niebieskie. Wieża Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moog Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 SKRYTOBOJCA fajna :) lubię minimalizm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Takie sobie foteczki kolejne moje : 1677584[/snapback] Ad 1. Dlaczego uciales temu labedziowi kawalek glowy?? Przez to nie wiem co jest tematem zdjecia?? Ladna glowa labedza czy jego czerwony dziob?? ad2. cos mi sie tylko 10% otwiera, nic nie widze :( ad3. Znowu uciete :mur: Kurde, no i nie wiem co chciales pokzac?? Chyba ta krate na tej wiezy?! Poza tym chyba powinienes wybrac inna pore na robienie tej fotki bo nic ciekawego ona nie pokzauje. A tak jakis ladny zchodzik slonca, albo ciekawe chmury w tle jakby byly, a tak nic, ot, kawalek zardzewialej / obcietej wierzy :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...