lukasrz Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 (edytowane) Takie tam zabawy ;] Podobają mi sie te zabawy :) cos ala dziki zachód, jakos tak mi sie kojarzą ;) Takie coś dziś sobie na dzialeczce pstryknolem :) Ćwiczylem tez HDR-y ale bez statywu to se mozna. Ma ktos program/sposob na zrobienie zdjec tak aby nie byly wzgledem siebie przesuniete ? :P Edytowane 6 Września 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Ma ktos program/sposob na zrobienie zdjec tak aby nie byly wzgledem siebie przesuniete ? :P Nazywa się to statyw - proste ale skuteczne :P Jeżeli masz jeszcze aparat z możliwością bracketingu to wręcz idealnie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Nazywa się to statyw - proste ale skuteczne :P Jeżeli masz jeszcze aparat z możliwością bracketingu to wręcz idealnie ;] a no faktycznie przeciez jest takie cos jak statyw ;] za gupka mnie masz ? ;] napisalem ze niestety bak statywu ale juz niedlugo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 lukasrz masz trzy wyjścia: - kupić sobie statyw - polecam ;] - użyć programu Mikser obrazu, który posiada opcję przyszpileń :lol: - nie pytaj się mnie jak to działa, nie mam cierpliwości do tego programu - zdjęcia z domkiem możesz wyprostować w PSie np względem trzepaka, a później połączyć w easyHDR, który ma opcję dopasowywania obrazków Zdjęcie domu uratujesz, ale kwiatów raczej nie. Żeby nie było, że tylko gadam :wink: : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 a później połączyć w easyHDR, który ma opcję dopasowywania obrazkówGdyby co, to photomatix też ma. Ogólnie dużo ma i dużo potrafi, a defaulty niekoniecznie są najlepszymi ustawieniami dla każdego zdjęcia ;] I jeszcze takie: Tylko nie wiem skąd się biorą te zaciemnienia w prawym dolnym rogu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Kupiles jakis tani gruby filtr UV? Albo cos w tym stylu? :> Bo cos ci winietuje, sam aparat az tak nie powinien wiec na pewno cos masz przykrecone do obiektywu :> Tak, mam średnio tani UV a na nim w tym momencie miałem akurat podobnej klasy polara kołowego, ale to nie to ;] tak winetowanie nie wyglada... moim zdaniem wylazlo przy obrobce w photomatixie? No właśnie, wyłazi w photomatixie - a ani jedno ze zdjęć składowych nie ma takiego zaciemnienia w tym miejscu. Na podglądzie też go nie ma - zonk jest dopiero w końcowym rezultacie, po mapowaniu kolorów. ma ale ta poprawa przesuniecia wzgledem siebei zdjec wychodzi mu rownie fatalnie jak innym progsom [ciach] ciekawe powtorzenie operacji tworzenia hdr i juz zdjecie jest ok :) Bo cudów nie ma, jak masz jedno zdjęcie mocno przesunięte względem innego to nic Ci tego nie poprawi. Najtańszy statyw za 30zł kupisz - jest ujowy, ale z grubsza spełni zadanie. U mnie powtórzenie operacji w phmx powoduje ten sam efekt za każdym razem O_o Dijkstra podobają się, tylko kuzwa ogladam na lapie i wydaja mi sie przeostrzone, kolory fajne. Bo są przeostrzone - lubię tak ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Bo cudów nie ma, jak masz jedno zdjęcie mocno przesunięte względem innego to nic Ci tego nie poprawi. Najtańszy statyw za 30zł kupisz - jest ujowy, ale z grubsza spełni zadanie. U mnie powtórzenie operacji w phmx powoduje ten sam efekt za każdym razem O_o Bo są przeostrzone - lubię tak ;] u mnie na crt sa cho... ostre ;P oka,oka, juz niedlugo zakupie statyw ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 (edytowane) No to ja się też pochwalę fotami z wakacji. Oczywiście same widoczki :) Rabka (zgadza się tam wieczorami można tylko wyć do księżyca) Belfast (myślę że fota oddaje charakter konkretnie tego miejsca) Dublin (pewnie polski hit, jeśli chodzi o ilość przywiezionych fotek z wakacji) i tak na koniec proszę o wyrozumiałość, te zdjęcia to czysty spontan, a sprzęt to "zajerzdżona" idioten-camera SONY DSC-P73. Edytowane 7 Września 2006 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popek102 Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Poczytałem ten wątek, zachwyciłem się HDR-ami. Zrobiłem swoje i mam problem. Zapisuje mi to w pliku .hdr. jak to zmienić na .jpg? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 (edytowane) No to ja się też pochwalę fotami z wakacji. Oczywiście same widoczki :) Artystycznie specialnie nie wygladaja i jakosciowo :P zachod slonca ze wszystkich zdjec mi sie podoba ;) aha staraj sie na 2 raz dawac zdjecia w maksymalnym rozmiarze 800x600 Poczytałem ten wątek, zachwyciłem się HDR-ami. Zrobiłem swoje i mam problem. Zapisuje mi to w pliku .hdr. jak to zmienić na .jpg? a jakim programem to robisz? :P uzywaj photomatixa, generate hdr-->tone maping--> OK-->save as HDR kawalka mojego osiedla i wąwozu ;) Edytowane 7 Września 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Ktos dzis uchwycil czesciowe zacmienie ksiezyczka? Ja probowalem... ale nici z tego. Nie widzialem jak ustawic aparacik... wyszlo byle co, a to najlepsze z byleczego ;] Lukasrz, na jakich ustawieniach zrobiles tego kwiatka? Uzywasz jakis filtrow czy czegos? Jest orginalne cyz poprawiane w jakims programie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 A cykło się zdjątko, przesłona na max, z czas skracałem tak długo aż księżyc nabrał jakiś tam szczegółw, ale i tak g..o widać :D Aparat, podałem w mojej galerii dwa posty wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popek102 Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) a jakim programem to robisz? :P uzywaj photomatixa, generate hdr-->tone maping--> OK-->save asDzięki. Co prawda w mojej wersji (Photomatix basic 1.1) jest Global Mapper ale działa tak samo. Odczytuje te pliki Photoshop, tam trzeba tylko zmienić tryb 32bit na 8 bit na kanał. A oto mój pierwszy HDR [ Edytowane 8 Września 2006 przez popek102 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) Lukasrz, na jakich ustawieniach zrobiles tego kwiatka? Uzywasz jakis filtrow czy czegos? Jest orginalne cyz poprawiane w jakims programie? goły obiektyw, jedynie dobrany balans bieli i chrome wlaczone i maks ogniskowa:P Nie poprawiane :P a czemu pytasz :P Edytowane 8 Września 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Bo bardzo sie mi podoba, dlatego pytam. Nie umie robic fotek makro. Cos zle robie... mam nadzieje ze sie naucze wkoncu ;] Balans bieli jak dobierales? Maks ogniskowa czyli - f8?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Bo bardzo sie mi podoba, dlatego pytam. Nie umie robic fotek makro. Cos zle robie... mam nadzieje ze sie naucze wkoncu ;] Balans bieli jak dobierales? Maks ogniskowa czyli - f8?? maks ogniskowa czyli 63mm :) zdjecie makro robione z metra z zoomem x 10 balans bieli bodajze shade + kolory na chrome Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 ;[ Wrrr ogniskowa czyli? Zoom czy przyslona czy co :> Nigdy nie wiem ocohosi. A to fotki z dzisiaj... po malej popijawie na wytrzeziwnie poszedlem na stawki :) 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) MIle widziane ocenki i uwagi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) 4 i 6 mają klimat :) podobaja mi się :) mozna by je poprawic photoshopem ;) ogniskowa obiektywu czyli ogniskowa no :D maks ogniskowa czyli max zoom czyli 63mm u mnie :D On na mnie lukał kątem oka czy mi sie wydaje ? :D żartuje ;) obczajcie jak luka na pająka :D Twoja fota nr 4 nieco podkrecona http://img401.imageshack.us/img401/6918/53...3cf1ef46ly4.jpg Edytowane 8 Września 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 No czyli u mnie tez... ten sam sprzet ;) W lublinie chyba za duze te zwierzaki rosna ;p Co mozna w 4 i 6 poprawic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) Proszę o ocene;) edit: Z tym przeostrzaniem to może i racja, ale po zmniejszeniu w photoshopie dałem raz sharpen i tyle. Wedle życzeń : Edytowane 8 Września 2006 przez andrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Dodam dwie od siebie :wink: Krótka zabawa z photoshopem :) A tu już z niczym;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 W pierwszym widac fajny pomysl na reportarzyk z takiego spotkania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Mam jeszcze jedno zdjęcie z tego dnia :wink: Hm, robiąc takie zdjęcia lepiej pozwalać "żyć" tłu a główny temet zdjęcia zamrażać. Czy może odwrotnie, albo w ogóle zamrażać wszystko w bezruchu :wink: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Tak na szybko - nie wiem czy lepiej ? trzeba by posiedziec i poprobowac jak wyglada najlepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 (edytowane) Zarabiste te fotki, szczegolnie te po przerobce zarowno pokolorowana deska jak i wyostrzony "skoczek" by luksarz. Pare odemnie: 1) 2) 3) 4) 5) Czekam na ocenki ;p Edytowane 9 Września 2006 przez xpektor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 (edytowane) większych nie było ;) lukasrz : wiem, że w tym roku jest wysyp :) Sam o wiele więcej zebrałem, chciałem tylko pokazać bliźniacze prawdziwki :) Edytowane 9 Września 2006 przez andrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Średnie te grzyby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 (edytowane) Zarabiste te fotki, szczegolnie te po przerobce zarowno pokolorowana deska jak i wyostrzony "skoczek" by luksarz. Pare odemnie: Czekam na ocenki ;p Z pierwsza foto przekombinowales w B&W byloby chyba ciekawiej albo sepi. 2- blade i ponore i za mala ogniskowa 3- zabcia super :) sam mam taka ;) 4 - za mala ogniskowa, tlo rozprasza 5- samolocik super wyszedl :) Ogolne podsumowanie pobaw sie i zobacz co daje duza ogniskowa przy makro a i musisz nauczyc sie korzystac z ustawien balansu bieli a i dobra ramka podnosi wartosc zdjecia i jego prezentacje ;) http://img170.imageshack.us/img170/1866/ co to ? :) w tym roku wysyp grzybow a ty dajesz pare jakis marnych ;) nie chwalac sie moi domownicy w ostatnim tygodniu zebrali tak kilkadziesiat razy wiecej ;] cos kolo 4 x kosz wiklinowy, 3 x reklamowka 1 x pelny bagaznik peugeota 405, caly bagaznik fabi :D Edytowane 9 Września 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 No wlasnie. Znam w sumie dwa sposoby na robienie ramek. Z checia poznalbym wiecej. PS`a dopiero poznaje ;p Jesli masz jakies ciekawe sposoby to chetnie o nich przeczytam. Do tego wystrzenie tego skateboardzisty... mozna widziec jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 (edytowane) No wlasnie. Znam w sumie dwa sposoby na robienie ramek. Z checia poznalbym wiecej. PS`a dopiero poznaje ;p Jesli masz jakies ciekawe sposoby to chetnie o nich przeczytam. Do tego wystrzenie tego skateboardzisty... mozna widziec jak? w psie jest opcja canvas a skatebordziste zazanczylem magnetyczna rozdzką ;) dalem inverse czyli odznaczylo mi go i zazanczylo wszystko dookola i dalem efekt jeden z blur ( rozmycia rozne) i tyle i potem jeszcze sharpen nieco. Podobny efekt mozna by uzyskac na wiekszym zoomie i ostrosci centralnie na goscia Edytowane 9 Września 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...