Skocz do zawartości
Szymoon

Galeria Zdjęć Użytkowników PurePC

Rekomendowane odpowiedzi

macro z fuji s5600 bez konwerterow......

Dołączona grafika

pozniej jeszce sie pobawie :) znalazlem faan soczewke chyba z rzutnika EDAR 100mm /F2.8 niestety troche znieksztalcona i porysowana jest :(

troche moich lini papilarnych ;)

Dołączona grafika

jeszcze tylko nad wieksza ostroscia trzeba popracowac

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AKa napisał(a):

@MaciekCi- jak zrobić takie zimne kolory? :)

Balans bieli ustaw jak najniższy - tzn. jakieś "światło żarowe" czy coś takiego. U siebie ustawiłem 2800K i po sprawie. :) Tzn. Niezbędny jest RAW do wyciągnięcia zimnego koloru z wody i ciepłego z przedmiotu. Czyli : bez RAW-a ani rusz. ;) Możesz kombinować jeszcze pokolorować wodę w Photoshopie ... ale to wymaga trochę zabawy aby uzyskać dobry efekt. :)

EDIT : Patrzę w EXIFie, że masz 350D :] To nie pamiętam czy jest opcja doboru balansu bieli przez stopnie Kelwina , ale RAW na 100% masz :) więc rób w RAWach i baw się temperaturą barwową. Aha, i nie zapomnij o przysłonie (rzędu F11) - bo widzę, że korek przez to spaprany. ;)

P.S. Zmniejsz ISO (100-200) ;)

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kropelka wymiata:)

@Maciek- Noo, mam 350D :wink: Aale- przy f=11 i iso 100/200 na bank nie zrobię zdjęcia które będzie ładnie oświetlone ;P Ni ma lampek :? Chyba że jest możliwość skomponowania jakiegos oświetlenia "home made" :wink:

W sumie w rawach się nawet nie bawilem<przyznaje się bez bicia...> Ale w stopniach kelwina nie ma, a przynajmniej się nie spotkałem, ale na żarowe jakbym ustawił, to kto wie- moze się uda:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrek napisał(a):

Ikonka Tlen'a i Deamon Tool'sa na pasku, monitor LCD.

lukasrz napisał(a):

stary CRT ;] kto zrobi lepsze zdjecie apratem ? :D

Na LCD byś tak nie pokozaczył chociażby ze wzgledu na wielkość pojedyńczej plamki wiec w sumie taką fote to żaden problem zrobić, drapnać stary CRT ustawić rozdzałke 800x600 albo mniejszą i już mamy takie cos.

No ale żeby nie było ot to dodam cos od siebie ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Hipo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipo napisał(a):

Na LCD byś tak nie pokozaczył chociażby ze wzgledu na wielkość pojedyńczej plamki wiec w sumie taką fote to żaden problem zrobić, drapnać stary CRT ustawić rozdzałke 800x600 albo mniejszą i już mamy takie cos.

:)

Nie no nie przesadzaj, ja to zdjecie zrobiłem z zoomem x 30 w odleglosci 3cm od kineskopu a Ty twierdzisz ze zrobisz takie zdjecie bez niczego :)

nie kozacze tylko sie smieje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukasrz napisał(a):

stary CRT ;] kto zrobi lepsze zdjecie apratem ? :D

Ale o co chodzi ? :huh:

http://members.lycos.co.uk/maciekcie/lcd_makro.jpg 1280x1024

AKa -> nooo :) znacznie lepiej ... Ćwiczenie czyni mistrza ;) pamiętaj.

Hipo -> najs najs. :)

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukasrz - pokaz fotke tej soczewki :) Poza tym fajne powiekszenie.

Wczoraj fajne niebo bylo nad portem w Gdyni i ogolnie fajne swiatelko :)

Dołączona grafika

Szkoda ze nie mialem lepszego aparatu hehe :D

Post edytowany przez : MaciekCi - z powodu OT

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aka pierwsze foty takiie se, ale w next juz nice, jak uzyskales ostrosc na przdmiocie? Bo ja proboje i [gluteus maximus], zawsze zamazane - robie Canonem a530.

Post edytowany przez : MaciekCi - z powodu OT

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

st1ch napisał(a):

Aka pierwsze foty takiie se, ale w next juz nice, jak uzyskales ostrosc na przdmiocie? Bo ja proboje i [gluteus maximus], zawsze zamazane - robie Canonem a530.

genghiskhan - przeciez nie miales sie wypowiadac juz wiecej w tym temacie... :> Nawet Skrytobojca sie ie

Żeby usyskać ostrość to przestaw na MF , najpierw połóż "korek" lub coś innego na wodzie , nastaw MF na to i dodaj do tego F8.0 (pewnie tyle maxymalnie masz w A530) i dopiero cykaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi