Skocz do zawartości
Gość

krzywione rurki miedziane czesc 2 (zrobiona chlodnica)

Rekomendowane odpowiedzi

jakis czas temu (niedawno) pisalem posta o rurkach miedzianych o srednicy 15mm i 18mm ktore dopsc latwo sie gnom...

Dyskutowalismy o sensie robienia chlodnicy itd...

Otoz chlodnice ta zrobilem w 4 godziny prostym sposobem...

rurke wyginalem cos na krztalt teleskopu na srednice 70mm na odcinku (po zwinieciu) 40 cm zrobilem 15 petli.... do tego znajomy z resztek miedzianych przygotowal mi miedizane cieniutkie paseczki (ponizej 1mm grubosci) o wymiarach 20x50 mm... w ktorych na samej krawedzi wywiercil otwor 15mm tak ze owe blaszki naciagalem sobie na rurke i drobny lut.. i sie trzymalo.... zrobilem max zageszczenie i.,... dziala pieknie... jak narazie jako druga chlodnica ale juz widze ze bede mogl po prau udoskonaleniach zamienic nagrzewnice...

wszystko to wpasowalem w drewniane rusztowanie od wodki pani twardowska... otoczylem z 2 ston blacha aluminiowa na wymaiar rusztowania a od gory 2 wentyle 90mm ... wszysytko wyglada bardzo estetycznie i jest funkcjonalne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, mnie tylko przyszlo do glowy w związku z tym, że nie mam dostępu do miedzianych resztek, że można by wziąć starą aluminiową nagrzewnicę i wymienić w niej rurki na miedziane!!! :mrgreen: pozostawiając radiatory aluminiowe. Jeśli mnie pamięć nie myli aluminiowe nagrzewnice nie są zgrzewane, do they?

Jeśli ktoś zapyta: Po co? Chociażby po to, żeby wyeliminować battery effect.

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakis czas temu (niedawno) pisalem posta o rurkach miedzianych o srednicy 15mm i 18mm ktore dopsc latwo sie gnom...

Dyskutowalismy o sensie robienia chlodnicy itd... 

Otoz chlodnice ta zrobilem w 4 godziny prostym sposobem... 

rurke wyginalem cos na krztalt teleskopu na srednice 70mm na odcinku (po zwinieciu) 40 cm zrobilem 15 petli.... do tego znajomy z resztek miedzianych przygotowal mi miedizane cieniutkie paseczki (ponizej 1mm grubosci) o wymiarach 20x50 mm... w ktorych na samej krawedzi wywiercil otwor 15mm tak ze owe blaszki naciagalem sobie na rurke i drobny lut.. i sie trzymalo.... zrobilem max zageszczenie i.,... dziala pieknie... jak narazie jako druga chlodnica ale juz widze ze bede mogl po prau udoskonaleniach zamienic nagrzewnice... 

wszystko to wpasowalem w drewniane rusztowanie od wodki pani twardowska... otoczylem z 2 ston blacha aluminiowa na wymaiar rusztowania a od gory 2 wentyle 90mm ... wszysytko wyglada bardzo estetycznie i jest funkcjonalne...

A może jakiegoś screena byś dał :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...