Skocz do zawartości
shamandgg

Barton 2500+ @ 3200+ (fsb200) VS. ASUS A7V8X * problem

Rekomendowane odpowiedzi

*** PROBLEM ROZWIĄZANY!!! BIG THX! ***

Oryginalny post:

Athlon XP Barton 2500+

ASUS A7V8X (z najnowszym BIOS'em) VIA KT400

Kingston Hyper-X 3200A 512MB

GF 4 TI 4200

Windows 2003 Server, stery VIA Hyperion

Powazny problem...

Gdy podkręcę procesor na 3200+ (200x 11), niby wszystko chodzi dobrze. Temperaturka wacha sie w granicach 54-59^ C, memstab, i cpustab przechodzą bez problemów, 3dmark 2001 SE chodzi bez problemów - wyniki ~10600-11000 punktów.

Ale mam poważny problem :(

1. Podczas drukowania czegokolwiek na moim HP LaserJet'cie 1010, mam błedy w wydruku (kaszanki), szkoda że nie mam skannera.. ale wygląda to podobnie jak oglądanie starej kasety wideo z rozregulowaną głowicą w odtwrzaczu.

2. Podczas wysyłania plików do kumpli, (graficzek.. bmp, jpg.. etc.) przez np TLEN, czy ICQ.. dochodzą do nich te pliki z błędami.

3. Po restarcie windowsa i zalogowaniu się na moje konto, system informuje mnie, że w rejestrze były błędy, ale zostały automatycznie naprawione z kopii zapasowych.. czy coś tam.

Oj co zrobić .. co zrobić. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Podam wszelkie dodatkowe informacje..

Mogę dokleić także dxdiag.txt jeżeli potrzebny?

EDIT: Poprawiłem tylko tytuł thread'a, by po wyszukiwarce kiedyś może ... jakiś zabłąkaniec mógł znaleźć. Kto wie... może ktoś bedzie miał podobny problem z tą płytą główną :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie masz taktowanie pci? Zastanawiałeś się nad tym. Na tej płycie stabilnie max 185 MHz +-3. Nie masz dzielnika 1/6. Ot co. Procesor znosi taktowanie, ale pci przy 40 MHz już nie pracuje jak trzeba. Ot poczytaj o kt400 i jego ograniczeniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 system

po 2 ty chcesz se coś rozwalić ?? mozna jechać na fsb 200 ale zobacz co sie dzieje z pci i agp twoje komponety moga tego nie wytrzymać

po 3 moze coś ci pamieci wala błedy zapusc prima i zobacz czy komp jest stabilny bo to ze ut ci chodz to wiesz.... mi tez wszysko chodzi ...oprócz 3dm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KT 400 nie ma wsparcia dla FSB 200, a tylko support dla pamięci DDR 400. Dając FSB 200 zwiększasz także AGP i PCI, gdyż nie ma dzielnika 1/6. Wniosek z tego taki,ze PCI wynosi ponad 40 a AGP 80. Widocznie dysk nie lubi wysokiego taktowania PCI i masz błędy w plikach kopiowanych i systemowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie, ze ci jeszcze dysk nie poszedl .......

Dobra wszyscy chwala NForsy i slusznie, ale mozesz tez ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Abita KV7, Kt600, podzielnik 6:2:1, kolesie magistrale ciagna do 220 spokojnie a nawet wiecej, no i kupa opcji do pamieci i zylowania proca .

A jak masz mnoznik odblokowany i chcesz zostac przy tym co jestes, zwieksz mnoznik, zmniejsz magistrale tak przynajmniej do 180 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a wlasnie, mam odblokowany mnoznik, moge tez ustawic magistralke na 185 :) chodzi cool. Ale i tak chce miec to 200fsb!!!

Jakie wady ma Asus A7N8X ? Czy brakuje jakis ustawien w BIOS'ie na ktorym np. zalezaloby mnie? Ten A7V8X ktory mam od roku, i mozliwosci jego konfiguracji w BIOS'ie w zupelnosci mnie wystarczaly? Dobry do overclocking'u ten A7N8X. Chodzi mnie właśnie o bogactwo opcji w BIOS.

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno pytanie :D

ASUS A7N8X

vs.

ABIT NF7

zalety I wady?

Ponoc ABIT NF7 ma problemy z SoundBlasterami? Mam starego SB Live 5.1, i boje sie o to. Dlatego zadecydowałem, że jednak wezme ASUS A7N8X? Czy to dobra decyzja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS A7N8X

vs.

ABIT NF7

zalety I wady?

Ponoc ABIT NF7 ma problemy z SoundBlasterami? Mam starego SB Live 5.1, i boje sie o to. Dlatego zadecydowałem, że jednak wezme ASUS A7N8X? Czy to dobra decyzja?

Sa dwa topici na temat tych płyt - poczytaj, ja bym bral Abita ale to moje zdanie, Asus tez bardzo porzadny, choc troszke mniejsze mozliwosci oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS A7N8X

vs.

ABIT NF7

zalety I wady?

Sa dwa topici na temat tych płyt - poczytaj, ja bym bral Abita ale to moje zdanie, Asus tez bardzo porzadny, choc troszke mniejsze mozliwosci oc.

i problem z załozeniem zalmanka na grafe bo ma zbyt blisko sloty pamieci :( .Mówie o asusie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli o mobo chodzi to zdecydowanie Abit , nawet nie będę tłumaczył dlaczego - po prostu Abit i koniec.Jeśli interesuje Ciebie max power to wal tą 3 letnia asusową gwarę i bierz NF-7S, tylko rev. 2.0 koniecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj o Abicie i Asusie na forum bo jest tego pełno mimo wszystko. Ja szukam jak DFI dostać bo moje obecne mobo to życiowa porażka(z resztą nie tylko moja). Do dzis sobie w morde pluje ze 8rda+ zmieniłem na Abita i chyba tego nie odżałuje...

Przy okazji czy ktos ma jakies dojscia do DFI? Jeżeli nie to sam sobie przywioze z Anglii w czerwcu :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem forum, poczytałem :)

Przekonałem się do Abit'a... nie przekonałem sie co do tej karty dźw. NVIDIA wartej ponad +100zl. Pojade na starym ale jarym SB Live 5.1, I zobacze co z tego będzie.

Co do szyny PCI na mojej aktualnej płycie (przypominam ASUS A7V8X). Niby szyna była ustawiona na 33, i wskazywało 33. Bladego pojęcia nie miałem, że naprawde działa na 40 i PCI sie smarzy. Miałem jednak co najgorsze ku temu przeczucia - sprawdziły sie.

Naprawde dzięki wszystkim za informacje. Jeszcze pozostało mi tylko opchnąć ASUS A7V8X + ATHLON XP 1700+ JUIHB, i moge biegnąć po nową płyte :)

Nie moge się już doczekać.

Fetyszyzuję się kazdym nowo-zakupionym hardwarem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem forum, poczytałem :)

Pojade na starym ale jarym SB Live 5.1, I zobacze co z tego będzie.

No beda Ciebie ludzie :wink:

Teraz łyzka dziegciu - ja naprawde nie wiem po co ty zmieniasz ten sprzet... masz naprawde mocny sprzecik, a przeogromnego skoku wydajnosci nie sadze zebys zobaczyl no ale ok twoj wybor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co piszesz to masz problem z

1. Windows

2. HDD

3. Siec

A nie CPu i MOBO lub RAM ;] Sprawdz ten dizelnik caly [polec 133 x 12.5 przez jakis czas i sprawdz czy bezie tak samao] - moze wysiadl ci dysk ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej manfred, odpowiedz jest prosta: takie moje hobby.

Yo, zavader. Nie ma problemu z Windowsem, nie ma problemu z dyskiem, i nie ma problemu z siecią.

Wczytaj sie w caly topic. Problem rozwiazany, a sprzed jest idealnie przetestowany, na 3 roznych konfiguracjach. Takze spoko luz. Nie martwcie sie juz o mnie.

133x12,5 dziala takze spoko. Wszystko dziala spoko. Ale gdy dam fsb200, to PCI zaczyna sie jednak smarzyc.

Zajebisty ten Abit. Musiałem się troche zapożyczyć. Nadal mam 1700+ Juihb + ASUS A7V8X do pchnięcia. Jakby co, PM me :roll: Hehe.

Spadam. I mam nadzieję, iż nie będę musiał już wracać :) I wszystko będzie ładnie i pięknie od teraz. Narka. I jeszcze raz thx 4 tips.

[MYŚLĘ ŻE MOZNA JUŻ ZAKOŃCZYĆ TEN TEMAT]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...