panel Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Witam Posiadam kartę Radeon 8500LE firmy Mint. Karta posiada wyjścia, D-Sub, DVI oraz S-Video. Odrazu w windowsie (panel sterowana - >ekran ->zakładka ustawienia) pokazuje mi 2 Monitory (tak samo jak przy włożeniu drugiej graficznej do kompa). Wywnioskowałem z tego, że jeżli kupie sobie przejściówkę z DVI na D-Sub i podepne drugi monitory to wszystko będzie działać. W teroi bo było piękne, niestety jak zwykle w praktycje już nie jest tak ładnie i pojawiają sięproblemy.... Podpiołem drugi monitor (przez tą przejściówkę z DVI na D-Sub) lapmka od monitora zapaliła się (zupełnie jakby "miał sygnał"). Poustawiałem rozdzielczości i odświerzanie na obydwóch monitorach, włącyłem opcję roźciagaj pulpit na drugi monitor (czy jakos tak), no i LIPA :!: Na drugim monitorze nic się nie wyświetliło :( - zupełna ciemność. Pulpit na 100% "jest roźciągnięty" na 2 monitory bo moge "dajej wyjedzać myszką" poza pierwszy monitor (normalnie zatrzymuję się na krawędzieach monitora). Drugi monitor reaguje na zmiany roździelczości (takei charakterystyczne pyknięcie). Monitory nie mają tu raczej większego naczenia, bo gdy zamienia je miejscami dzieje się dokłądnie to samo. Z kartą nigdy nei było żadnych problemów, a przejścióka z DVI na d-sub jest nowiótka. Sterowniki, są najnowsze. Włożyłem do kompa druga graficzną (jakaś S3 Trio 4MB), wszystko działa, tylko jest lipa bo ta karta ciągnie tylko 1024x768, a mi potrzebna 1600x1200 na obydwu monitorach, więc musze tego radeona zmusić do działania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Mialem podobny problem i wszystko tkwi w tym ze masz wersje LE tzn ma tylko 1 ramdac. W teori powinno isc wszystlko ladnie tzn 2 monitory pod warunkiem ze oba beda mialy takie same ustawienia... Teoretycznie, bo w praktyce u mnie tak nie dziala... Skonczylo sie na tym ze wziolem s3virge... Rozwiazanie problemu... ? KArta z 2 ramdacami ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panel Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Mialem podobny problem i wszystko tkwi w tym ze masz wersje LE tzn ma tylko 1 ramdac. W teori powinno isc wszystlko ladnie tzn 2 monitory pod warunkiem ze oba beda mialy takie same ustawienia... Teoretycznie, bo w praktyce u mnie tak nie dziala... Skonczylo sie na tym ze wziolem s3virge... Rozwiazanie problemu... ? KArta z 2 ramdacami ?? To, że oba monitory musza działać w tych samych ustanieniach niestanowi problemu. Ale nadal zastanawia mnie jedna rzecz. Skoro moze działać tylko jeden monitor to teoretyzcnie po podłączeniu mojego monitora pod wejście DVI (z pzrejściówką) powinien on działać :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 karta nie może jednego ramdaca odpowiednio podzielić. musiałbyś mieć 8500 z 2 ramdacami, taki mały układzik dosłownie 5x5mm zaraz koło chipa graficznego. u mnie kiedy miałem w sterach włączone 2 monitory (używam jednego, standardowo było tak włączone, to nie mogłem dać więcej niż 60Hz w grach. rozwiązaniem mogłoby być zakupienie drugiej karty, np rivy 128 lub TNT na PCI lub wymiana radeona na pełną wersję z 2 ramdacami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...