maluszek Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Witam, W sobotę dopadłem wiertarkę stołową. Co prawda w opłakanym stanie (uchwyt wypadał, sprężyna powrotna nie działała, łożyska wybite na maxa), ale lepsze to niż nic. Ponieważ miałem kawałek szyny miedzianej z szafy energetycznej (znajomy załatwił) i kilka frazów w chacie (ojciec się tym kiedyś parał), ochoczo zabrałem się do roboty. Efekty są następujące: Zapewniam, że projekt był zupełnie inny :mrgreen: . Ten bloczek ma 10mm grubości, kanały mają ok 7mm głębokości i ok. 10mm szerokości. Docelowo bloczek powinien mieć kole 20mm grubości, kanały o szerokości 5mm (dwa równoległe), grubość ścianek 1mm a grubość podstawy ok. 3mm. W związku z tym poszukuję w Krakowie posiadacza "małego zestawu do obróbki skrawaniem", czyli jakiejś lepciejszej wiertarki, najlepiej ze stołem posuwnym (takim jak przy tokarkach). Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 jezeli ten bloczek ma 50x50x10 to go nie wywalaj - IMHO moze sie przydac do chlodzenia woda karty graficznej, a ze powierzchnia kanalikow nie jest gladka to chyba lepiej - powstana zawirowania wody co powinno zwiekyc efektywnosc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 co zlego w tym boloku? pewnie jest lepszy od mate'owskich (o ile powierzchnia dolna bloku jest cienka) imo zajebiscie! WTG! sam bym taki chcial, na gpu poprostu gitez imo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 co zlego w tym boloku? pewnie jest lepszy od mate'owskich (o ile powierzchnia dolna bloku jest cienka) imo zajebiscie! WTG! sam bym taki chcial, na gpu poprostu gitez imo... Zanim palniesz taka glupota , to sie troszke zastanow ! Jezeli wedlog ciebie ten bloczek jest lepszy od tych Mate-go, to chyba cie pokrzywilo gosciu. 8O Policz sobie powierzchnie oddawania ciepla, i ksztalt kanalow i wtedy sie wypowiadaj. BTW benka : Super-Hiper-Extra-Luxus zawirowania beda w tym bloku, tylko czy o takie akurat chodzi ? ROTFL Koledze gratuluje samozaparcia, ale trzeba faktycznie troszke lepszej maszyny, niz rozsypujaca sie wiertarka. Myslicie ze dlaczego tyle kosztuja WB ? Spytajcie slusarza (dobrego najlepiej) ile wzialby za wykonanie takiego WB, czy to frezowanego czy wierconego, w Cu :lol: :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasior Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 heheh u mojego taty w zakładzie godzina pracy frezarki kosztuje koło 70 zetoofff !!! a mój blok jako fucha był robiony koło 4 godzin !!! ale wygląda pięknie moze walne kiedyś fotke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 zalatw fote, tyle czasu go robili to musi byc mercedes w swoim typie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 hehehehehehe, mnie robienie bloku kosztuje mniejwiecej tyle co miedz, mam juz obcykana metode i wydajnoscia nie ustepuja mate'owskich 2 dni temu dostalem jeszcze nowiutka wiertarke stolowa to bede mogl robic te "mercedesy" :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 co zlego w tym boloku? pewnie jest lepszy od mate'owskich (o ile powierzchnia dolna bloku jest cienka) imo zajebiscie! WTG! sam bym taki chcial, na gpu poprostu gitez imo... jasne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 ... BTW benka : Super-Hiper-Extra-Luxus zawirowania beda w tym bloku, tylko czy o takie akurat chodzi ? ROTFL ... po 1 dzieki za ROTFL'a ;) po 2 napisalem ze do karty graficznej (tu powinien sie sprawdzic - zawsze mozna jeszcze te kanaliki poprawic) a nie na procka - zreszta niektorzy robia bloki bez kanalikow (1 wielka komora) i jakos dziala - abstra<span style="color:red;">[ciach!]</span>ac od mniejszej wydajnosci/efektywnosci takiego rozwiazania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 ... BTW benka : Super-Hiper-Extra-Luxus zawirowania beda w tym bloku, tylko czy o takie akurat chodzi ? ROTFL ... po 1 dzieki za ROTFL'a ;) po 2 napisalem ze do karty graficznej (tu powinien sie sprawdzic - zawsze mozna jeszcze te kanaliki poprawic) a nie na procka - zreszta niektorzy robia bloki bez kanalikow (1 wielka komora) i jakos dziala - abstra<span style="color:red;">[ciach!]</span>ac od mniejszej wydajnosci/efektywnosci takiego rozwiazania ad 1. spox :P ad 2. wlasnie o to chodzi, ze lepszy bylby pusty niz z takim kanalikiem jak omawiany. Woda powinna wirowac w nim, a majac takie zeby i inne pulapki w kanale, to same opory beda, jakbys kisiel pompowal :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 w zasadzie chciałem tylko dodać, że jutro bądź pojutrze (jeśli nie wystąpią niespodziewane wydarzenia typu przeciek) zamierzam skończyć ten bloczek i zrobić mały test. swego czasu kupiłem od Tristana bloczek wiercony (nic specjalnego: sześć otworów ok. fi6). wiem, że to nie mate i nie root, ale zawsze można porównać. dodatkowo najprawdopodobniej zakupię miedź 20x50x80 na następne frezowane bydle. widzieliście dangerdena3? zastanawialem się nad takim kanalem, ale chyba zostanę przy swoim projekcie. pozdrawiam M. BTW testuję zestaw na żelazku turystycznym :mrgreen: - chłodnica bez śmigła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Ja mam projekt ekstra bloczku frezowanego. Niestety bez frezarki numerycznej sie nie obedzie. Skomplikowany ksztalt kanalow ma, ale prawdopodobnie taki blok przebilby wydajnoscia wszystkie na rynku. A moze by tak trawienie.... gdzie ja mam ten chlorek zelaza...... 8) Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 raz - bloki wiercone sa do... wiadomo czego dwa - chcesz sprzedac ten bloczek? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 raz - bloki wiercone sa do... wiadomo czego dwa - chcesz sprzedac ten bloczek? Masz pozadny wiercony, ze takie bzdety gadasz ? Widac ze jestes "w temacie" wyglaszajac takie opinie. LOL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 dodatkowo najprawdopodobniej zakupię miedź 20x50x80 na następne frezowane bydle.Gdze kupujesz miedź?? I za ile?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Właśnie stałem się posiadaczem ślicznego monsta odważnika miedzianego o wadze 80dkg pod tytułem 20x50x80 (cięte z szyny 20x80) za jedyne 16 złociszy brutto. Gdyby kogoś interesowało: KBH Akord ul. Tatarska 5, Kraków, tel. 012 422 96 25. Szyny został jeszcze ponad półtora metra :mrgreen: - zresztą dobrze się tam wybrać, bo wybór jest (co pradwa żadnej szyny grubości 15mm ni mają, ale i tak nieźle). Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Dzieki już tam jade :D Jak jutro kupie to do końca tygodnia powierce co trzeba. Pompka w drodze (jak się tomshair spisze :)). I chłodzenie pod hummera będzie. Ciekawe kiedy ostatni element zakupie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 ... I chłodzenie pod hummera będzie...to "kasiasty" z Ciebie gosc skoro stac Cie na taka fure _ _ :wink: :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 ... I chłodzenie pod hummera będzie...to "kasiasty" z Ciebie gosc skoro stac Cie na taka fure _ _ :wink: :lol: :lol: :lol: benek: dobre dobre hahahahhahaha lubmich: uo jezu wujek! ;), dasz smiga?, obiecuje nie podnosic v core w silniku 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 tylko nagrzewnica od żuka nie będzie mi pasowac. Trzeba będzie jej zrobić moda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeNeK Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 ... I chłodzenie pod hummera będzie...to "kasiasty" z Ciebie gosc skoro stac Cie na taka fure _ _ :wink: :lol: :lol: :lol: buhahahauhauhuahauhuauaauh hyhy dobre dobre :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 lubmich: znasz specyfikację socketa (wymiary + otwory) do Ham'a? Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 tak na oko 2,5 m na 5 m a tak naprawde to zapinke zrobie jak już sobie coś kupie a wymiary bloku nie powinny przeszkadzać. Na razie podłącze wode do sprzętu wymienionego poniżej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 lubmich: tyle że mój będzie wystawał za socket i zawiśnie na śrubach, dlatego pytam... Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 i co dalej ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 na razie testowałem bloczek wiercony. i jestem zadowolony. wrzucałem hot cpu na godzinę i oglądałem sobie temperaturki: - 1.4MHz (10.5x133 czyli standard) - max 35C - 1.575MHz (10.5x150) - max 38C - 1.65MHz (11x150 na śmigle nie chciał na tym wstać :mrgreen: ) - j.w. próbowałem dać 11.5x150 ale już nie wstaje nawet jak podniosę napięcie na procku i na pamiątkach +0.4V. przypuszczam, że stabilizatory na płycie nie wydalają. przy vcore 2.0V moj t-bird wydziela kole 110W, więc przestaję się dziwić. fsb już nie podkręce, bo nie mam 1/5 dzielnika... a dziś wieczorem zakładam bloczek frezowany. i takie same testy :mrgreen: i zobaczymy... Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 A gdzie frezowałeś (wykorzystam Cie na ile to będzie możliwe mam nadzieje, że Ci to nie przeszkadza)?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 u mojego ojca na warsztacie. jak napisałem wiertara stołowa była do d... na szczęście mój qmpel załatwił teraz całkiem fajny stojak do wiertarki (stabilny i nierozklekotany), więc popróbujemy na tym jakimś zwykłym boschem. do tego potrzebujesz jakieś płaskie imadło, żeby blok nie latał przy wierceniu i można bardzo powoli próbować. na szczęście mój ostatni projekt zakłada kanały o szerokości 5mm więc myślę, że będzie prościej. frezowanie 10mm frezem to katorga. i pamiętaj żeby najpierw podwiercić kanał zwykłym wiertłem, a dopiero dno frezować na płasko. Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 a gdzie zdjecia wrzuccie PLISS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...