TyBiAs Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 A no wlasnie mam kilka problemow, po zainstalowaniu slacka 9.1 1. czcionki w KDE, a wlasniciwie brak polskich czcionek, zamiast ogonkow sa kwadraciki, co z tym zrobic? 2. Moja klawiaturka jest qwerty zamiast qwerty .... jak zymienic mapowanie? W konfuguratorze jest ustawione qwerty... Narazie to chzba wszstko, zdaje sobie sprawe ze te pytania sa strasznie lamerskie, ale....pomozcie ŁP)nawet nie mam jak zrobic usmieszka przez to ze mam zjechane mapowanie ł= Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Sprawa poslich czcionek juz zalatwilem, ale nadal mam mapowanie qwertz... ------------------------------ doszledl jeszcze jeden problem, nie mam dzwieku, mam zintegorwanego SounStorma, da sie cos zrobic? Z czcionkami i mapowaniem juz wszystko dobrze. Ale z dziwkiem nadal to samo, sa moze jakies sterowniki do SS? I jeszcze sprawa ./configure : Sciagnalem kadu rozpakowalem(wersja zrolowa dla Slackware'a .tar), Jak uruchamiam skrypt install przez, "sh doinst.sh" to nic sie nie dzieje, ani nie wywala zadnego bledu. Kiedy wpisuje ./configure , to pisze ze nie ma katalogu ./configure...robilem to w katlogu kadu i katalogu install i to smao. Jak zainstalwac Kadu? prosze pomozcie ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 nikt sie choc troche nie wysili? az tak ciezko.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 www.google.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 a tak poważnie to zciag kadu z http://kadu.net/download/stable/kadu-0.3.7.tar.bz2 rozpakuwujesz wchodzisz do katalogu który ci sie rozpakował ./configure make make install strasznie ciezko bylo sie wysilic btw, zassałeś wersje slackwareową, czyli .tgz, tak lamersko Ci wyjaśnie że paczki slackwareowe dodaje sie za pomocą np. polecenia pkgtool bez uprzedniego rozpakowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 nom dzieki za odpowiedz, doszedlem przechwial do tego, ze nei sciagnalem zrodel tylko paczke pod slacka. czcionki i inne duperele to juz nei wane, ale jeszcze jedneo, jak ustawic scroola do myszy pod konsola? pod graf. konfigurator nic nie daje, ustawione jest a nei dziala. Czy sa jakies stary do sound storma? bo nie mam dziwku pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 scroll: vi /etc/X11/XF86Config szukasz sekcji mouse i edytujesz, ja mam tak: Identifier "Mouse1" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/mouse" Option "ZAxisMapping" "4 5" co do dzwiękuto pogrzeb w jaju z modułami i napewno coś da sie zrobic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 vi /etc/X11/XF86Config I mamy losowy generator znaczków ;]]]] :q! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 nom dzieki wielkei wreszcie cos konkretnego. a co do dziwkowki to....poprostu mikser mial wyciszone wszytskie linie...wiec dziwk jest. scroll tez jest. ----------------------------------------------- next porblem: podczas startu systemu, w pewnym momencie zatrzymuje sie pry czyms takim: hde: Maxtor 6Y060L0 ATA DISK drive blk: queue c03aob28 I/O limit 4095kb (mask 0xffffffff) <<<<<<<i tutaj stoi przez okolo 1-2 minuty strasznie mnei denerwuje bo trace sporo czasu, i system uruchamia sie strasznie dlugo... Macie jakis pomysl? z gory dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 vi /etc/X11/XF86Config I mamy losowy generator znaczków ;]]]] :q! ekhmmm.... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 nie skumalem za bardzo tego co napisal Paranoik... :q! zugeruje ze nie mam wprowadzac zadnych zmian w pliku wiec po co sie wogole wysilasz na pisanie czego w tym stylu ?? teraz najbardziej mnie drazni dziwne zachwoanie sie systemu podczas startu co opisalem powyzej. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 :q! to właśnie po to gdybyś nie potrafił wyjść ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 heh, fajny avatar ;) a w takim razie, co mial oznaczac losowy generator znaczkow? BTW prosilbym porwocic do tematu ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 O losowym generatorze znaczków żeby było wiadomo o co chodzi: - jak najlepiej wygenerować losowy ciąg znaków w linuksie? - dać początkującemu vi i kazać z niego wyjść. O to chodziło ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 O losowym generatorze znaczków żeby było wiadomo o co chodzi: - jak najlepiej wygenerować losowy ciąg znaków w linuksie? - dać początkującemu vi i kazać z niego wyjść. O to chodziło ;] ...........i kazać mu coś napisać a co do wyjścia z zapisaniem to shift + Z Z :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 podczas startu systemu, w pewnym momencie zatrzymuje sie pry czyms takim: hde: Maxtor 6Y060L0 ATA DISK drive blk: queue c03aob28 I/O limit 4095kb (mask 0xffffffff) <<<<<<<i tutaj stoi przez okolo 1-2 minuty strasznie mnei denerwuje bo trace sporo czasu, i system uruchamia sie strasznie dlugo... Macie jakis pomysl? z gory dzieki za pomoc masz pewnie pierwszy dysk podlaczony pod sata1, a pod sata2 nic, a taki jest niestety duzy timeout wykrywania dysku :(. z tego co pamietam to append="hdg noprobe", ale musial bym w domu sprawdzic. pamietam ze jakis czas temu to wyguglalem wiec i tobie polecam ta metode w razie wszelkich watpliwosci :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 a skapowalem wreszcie o co chodzilo paranoikowi :P zanim komus sie uda wyjsc z vima to rzeczywiscie moze troche nabazgrolic ;p ale podstawy vima mam akurat opanowane :D uff...AR masz racje jeden z dyskow mam podlaczony pod s-ata, a drui port sata jest wolny. probowalem append="hdg noprobe" probowalem tez inne hd, ale nic to nei daje, wstukuje komende, i wyswietla mi nowy wiersz.poszukam cos na googlu pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 nie, nie, nie :wink: dopisz sobie to na poczatku /etc/lilo.conf cos takiego append="hdg=noprobe"po czym wpisz lilo, nacisnij [enter] i zrestartuj kompa by cieszyc sie nie wykrywaniem urzadzen podlaczonych do sata2 :D UPDATE: ortografia :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 dzieki uff...AR, wsyztsko juz chodzi elegancko :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Mam teraz problema z zainstalowaniem Opery : sciagnalem wersje qt-shared .tar.gz ; w instrukcji na newbie.linux.pl pisalo ze wystarczy wpisac make install, po rozpakowaniu i wpisaniu w docelowym katalogu make install. wyskakuje takie cus: "make: `install' is up to date." ale widze ze jest tam skrypt install.sh, wiec wpisuje : "sh install.sh" ; teraz przechodzi instalacja : root@TyBiAs:/home/ftp/Opera/opera-7.23-20031119.2-shared-qt.i386-en# sh install.sh Files will be installed as follows: ----------------------------------------------------------- Wrapper Script : /usr/bin Binaries : /usr/lib/opera/7.23-20031119.2 Plugins : /usr/lib/opera/plugins Shared files : /usr/share/opera Documentation : /usr/share/doc/opera ----------------------------------------------------------- Is [ y,n,c | yes,no,cancel ] ? y System wide configuration files: /etc/opera6rc /etc/opera6rc.fixed cannot be prefixed Do you want to install them [ y,n | yes,no ] ? y Ale jak chce uruchomic opere, to wyskakuje takie cus: root@TyBiAs:/home/ftp/Opera/opera-7.23-20031119.2-shared-qt.i386-en# opera /usr/lib/opera/7.23-20031119.2/opera: relocation error: /usr/lib/opera/7.23-20031119.2/opera: undefined symbol: __ti7QWidget pomozcie :D ja bez opery nie moge zyc.... ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 wystarczylo wrzucic do gogli "opera: undefined symbol: __ti7QWidget" i miedzy inny masz taki wynik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 przepraszam ;) obiecuje ze zanim sie o cos zapytam to przegugluje najpierw :D pozdro i dzieki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TyBiAs Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 mam kolejny problem :P posciagalem sobie troche theme'sow i niektore mic hdoza a niektore nie :P 1.Themes knifty 0.4.1 2. ./configure >>wszytsko dobrze pisze ze GOOD :D 3. make >> no i tutaj wyskakuuja jakies errory, wkleje kawalek od ktore sie zaczynaja(na oko) : knifty.cpp:51: `options' undeclared (first use this function) knifty.cpp:58: `readConfig' undeclared (first use this function) knifty.cpp:61: `resetDecorations' undeclared (first use this function) knifty.cpp: At global scope: knifty.cpp:69: invalid use of undefined type `class KNifty::KniftyHandler' knifty.h:29: forward declaration of `class KNifty::KniftyHandler' knifty.cpp: In member function `bool KNifty::KniftyHandler::readConfig()': knifty.cpp:77: `KDecoration' undeclared (first use this function) knifty.cpp:77: syntax error before `::' token knifty.cpp:81: `BorderLarge' undeclared (first use this function) knifty.cpp:81: case label `<expression error>' not within a switch statement knifty.cpp:84: `BorderVeryLarge' undeclared (first use this function) knifty.cpp:84: case label `<expression error>' not within a switch statement knifty.cpp:87: `BorderHuge' undeclared (first use this function) knifty.cpp:87: case label `<expression error>' not within a switch statement knifty.cpp:90: `BorderVeryHuge' undeclared (first use this function) knifty.cpp:90: case label `<expression error>' not within a switch statement knifty.cpp:93: `BorderOversized' undeclared (first use this function) knifty.cpp:93: case label `<expression error>' not within a switch statement knifty.cpp:96: `BorderNormal' undeclared (first use this function) knifty.cpp:96: case label `<expression error>' not within a switch statement knifty.cpp:97: `default' label not within a switch statement knifty.cpp: At global scope: knifty.cpp:104: warning: ISO C++ forbids declaration of `m_titleHeight' with no type knifty.cpp:106: warning: ISO C++ forbids declaration of `fm' with no type knifty.cpp:106: conflicting types for `int fm' knifty.cpp:101: previous declaration as `QFontMetrics fm' knifty.cpp:106: cannot convert `QFontMetrics' to `int' in initialization knifty.cpp:109: warning: ISO C++ forbids declaration of `m_titleHeightTool' with no type knifty.cpp:109: request for member `height' in `fm', which is of non-aggregate type `int' knifty.cpp:109: request for member `height' in `fm', which is of non-aggregate type `int' knifty.cpp:111: `config' was not declared in this scope knifty.cpp:112: syntax error before `if' knifty.cpp:116: warning: ISO C++ forbids declaration of ` m_useHighContrastHoveredButtons' with no type knifty.cpp:116: `config' was not declared in this scope knifty.cpp:117: warning: ISO C++ forbids declaration of `m_useTitleColor' with no type knifty.cpp:117: `config' was not declared in this scope knifty.cpp:118: warning: ISO C++ forbids declaration of `m_bordersBlendColor' with no type knifty.cpp:118: `config' was not declared in this scope knifty.cpp:120: syntax error before `return' knifty.cpp:127: syntax error before `*' token knifty.cpp:131: syntax error before `*' token knifty.h:37: warning: `bool KNifty::initialized()' defined but not used knifty.h:39: warning: `int KNifty::titleHeight()' defined but not used knifty.h:40: warning: `int KNifty::titleHeightTool()' defined but not used knifty.h:41: warning: `QFont KNifty::titleFont()' defined but not used knifty.h:42: warning: `QFont KNifty::titleFontTool()' defined but not used knifty.h:43: warning: `bool KNifty::titleShadow()' defined but not used knifty.h:44: warning: `bool KNifty::shrinkBorders()' defined but not used knifty.h:45: warning: `int KNifty::borderSize()' defined but not used knifty.h:46: warning: `bool KNifty::useTitleColor()' defined but not used knifty.h:47: warning: `bool KNifty::useHighContrastHoveredButtons()' defined but not used knifty.h:48: warning: `bool KNifty::bordersBlendColor()' defined but not used knifty.h:49: warning: `Qt::AlignmentFlags KNifty::titleAlign()' defined but not used knifty.h:57: warning: `bool KNifty::m_useTitleColor' defined but not used knifty.h:58: warning: `bool KNifty::m_useHighContrastHoveredButtons' defined but not used knifty.h:59: warning: `bool KNifty::m_bordersBlendColor' defined but not used knifty.h:61: warning: `int KNifty::m_titleHeight' defined but not used knifty.h:62: warning: `int KNifty::m_titleHeightTool' defined but not used knifty.h:65: warning: `Qt::AlignmentFlags KNifty::m_titleAlign' defined but not used kniftyclient.h:26: warning: `bool qt_static_property(QObject*, int, int, QVariant*)' declared `static' but never defined kniftyclient.h:26: warning: `QMetaObject* staticMetaObject()' declared `static' but never defined kniftyclient.h:26: warning: `QString tr(const char*, const char*)' declared `static' but never defined kniftyclient.h:26: warning: `QString trUtf8(const char*, const char*)' declared `static' but never defined make[3]: *** [knifty.lo] Error 1 make[3]: Leaving directory `/home/TyBiAs/knifty-0.4.1/client' make[2]: *** [all-recursive] Error 1 make[2]: Leaving directory `/home/TyBiAs/knifty-0.4.1/client' make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory `/home/TyBiAs/knifty-0.4.1' make: *** [all] Error 2 4. no i klapa jak daja make install to tez pod koniec wyskakuje error. HELP ME ! :P -------------------------------------- juz chyba wiem, sciagalem tematy dla kde 3.2 a wlasnei zauwazylem ze ja mam 3.1 :P zobacze jak bedzie z tymi docelowo dla 3.1 pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 jak nie skompilowales programu (make) to raczej nie ma czego instalowac (make install), wiec nie dziw sie, ze w pktcie 3 masz error. poza tym nie spodziewaj sie, ze wszystko co ktos napisal bedzie dzialalo akurat u ciebie ;) dobra metoda przy takich sytuacjach to wklejac kawalki tych bledow do google, zreszta sam zobacz: knifty.cpp:77: syntax error before `::' token Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...