Skocz do zawartości
R4VeN_pl

Thorton 2000+ i problem z fsb 166

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kumpel ostatnio się zabgrejdował i poprosil, żeby wpadł, w celu jakiegoś o/c.No więc wpadam i zastaje taki sprzęt:

Athlon Thorton 2000+

Asus A7N8X-E Deluxe rev. 1.0.1

256 ddr Twinmos

Chieftec 360W

Czym prędzej wgraliśmy najnowszy biosik no i za podkręcanie się zabieramy.Mnożnik ofkoz zablokowany(12,5).Więc sobie jedziemy fsb w górę.Zdziwienie moje wielkie , ponieważ pomimo napięcia 1,85V nie mogliśmy uzyskać 12,5 x 166.Absolutny stabilny max, to 12,5 x 160 = 2000Mhz.

Czy to jest normalne?Ta płyta ma 1,85V max Vcore (big lol), więc dla tej konfiguracji te stabilne 2Gh oznaczałoby absolutny max.Temp. procka max w stresie wynosiła 51 stopni na boxowym kulerze - to jeszcze nie tragedia.

Jedyne co może mieć wpływ, to "guma do żucia" załączona do kulera, ktorej kumpel przy montażu nie usunął i potraktował jako element termoprzewodzący.

Any ideas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a umnie thorton lata jak w podpisie :D gdyby nie ta dupna plyta bylo by duzo wiecej : a tak mi siada jak podchodze pod 200 ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz pecha z tym prockiem... ja mam Thorton'a z 43 tygodnia czyli też zablokowany i wyciskam z niego 12.5x186 Vcore=1.6V (stabilny) na 193 wstaje, PCMark i 3DMark przechodzi, ale Prime95 wywala. na 195 już window's mówi "dziękuję". Ale mam jeszcze całe Vcore do wyboru ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam inny problem i proszę o pomoc na moim Thortonie 2200+ mogę ustawić FSB 200 ale jeżeli prockowi dam mnożnik większy niż 10 to się nie włącza i właśnie to co teraz powiem jest najdziwniejsze mogę dawać napięcie nawed 1.9 V i wyżej a i tak prock nie wstaje tempki nie są takie wielkie jakieś 50C POMOCY !!!!!!!! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...