Skocz do zawartości
zene

Zasilacz do katod osobno-problem z wlaczeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupilem osobno zasilacz komputerowy Megabajta 300W by moc go wykorszystac jako zrodlo napiecia do dwoch(a w przyszlosci moze wiecej) katod,ktore nie sa podlaczone w komputerze-a dokladnie przy glosnikach(nie komputerowych 8) )

Teraz mam pytanie,poniewaz jak wiadomo zasilacz sam z siebie nie jest caly czas wlaczony,tylko poprzez odpowiednie zwarcie pinow na plycie glownej startuja podstawowe napiecia.

Zatem teraz pytanie-co trzeba zawrzec w wtyczce ATX(podjerzewam ze wlasnie w niej) by zasilacz byl caly czas wlaczony(tzn do chwili wylaczenia go poprzez wylacznik lub odlaczenie zwierajacego przewodu).

Mam nadzieje,ze ktos ma o tym jakies pojecie i szybko mi z tym pomoze.

Z wstepnego szukanie takze nie znalazlem takiego watku,wiec w razie czego prosze o wyrozumialosc.

P.S-Czy do katod Sunbeama da rade znalesc dzwiekowy regulator(znaczy przygasanie w rytm muzyki) czy trzeba skorzystac z innej firmy(a zgodnosc?)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziala.

Jednak plany sie zmienily i..teraz moj komputer jest zasilany z dwoch zasilaczy :)

Jeden(MBM 350W ATXP4) zasila jedynie plyte glowna(i jej podzespoly) natomiast drugi (HuntKey 300W LW-..) zasila reszte-wiatraki,dyski i startuje pompke od WC-dzieki temu rozwiazaniu zalaczony wczesniej (recznie) drugi zasilacz pozbawia szoku termicznego procesor..

Ale i tak nie tego sie spodziewalem-widac,ze komp z podpisu potrzebuje czegos wiekszego anizeli tylko oszukane 350W zasilacza megabajta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi