chuckie Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Małe pytanko, prośba: Chodzi mi o tablice, a mianowicie wpisuje se liczby w tablice i później chce znaleźć liczby podzielne przez zero. Teraz problem sie zaczyna tablica wygląda tak (a[tab]) gdzie a ustawiłem zakres od 0 do 100 i gdy pisze if a mod 2=0 then Writeln('Parzysta); to mi żyga błędem podczas kompilacji, a oto kod program tabl; uses crt; Var a:array[1..100] of string; tab:integer; c:integer; begin ClrScr; Writeln('Podaj ile chcesz liczb sprawdzic'); Readln©; Repeat tab:=tab+1; Readln(a[tab]); Until tab=c; For tab:=0 to c do If a mod 2=0 then Writeln(a[tab]); Readln; tab:=0; end. Błąd kompilcji: Type mismach. Prosze nie wrzeszczeć jeśli to błachy problem (newbie jestem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 if a[tab] mod 2 = 0 then... No i oczywiscie: a:array[1..100] of string; zmien na: a:array[1..100] of integer; -- update: Jeszcze jedno... W tablicy masz zadeklarowane indeksy od 1 do 100, a w petli "jedziesz" od 0... Wiec musisz miec for tab:=1 to c do... Pozatym na poczatku zmienna tab jest niezdefiniowana a Ty z niej korzystasz. Moglbym sie jeszcze paru innych rzeczy czepic ale nie chec mi sie pisac ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spicum Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 ...CIACH... a:array[1..100] of string; ...CIACH... zadeklarowales tu tablice napisow ...CIACH... For tab:=0 to c do If a mod 2=0 then Writeln(a[tab]); ...CIACH... a tutaj a jest tablica :!: jak niby tablica ma byc podzielna przez 2 :?: i to jeszcze tablica stringow. ...CIACH... Błąd kompilcji: Type mismach. ...CIACH... wcale sie nie dziwie zmien w kodzie a:array[1..100] of string; na a:array[1..100] of integer; i For tab:=0 to c doIf a mod 2=0 thenWriteln(a[tab]); na For tab:=0 to c doIf a[tab] mod 2=0 thenWriteln(a[tab]); i powinno sie kompilowac (i nawet chodzic :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spicum Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Ostatnio zmieniony przez FiDO dnia 16 Mar, 2004 1:52, w całości zmieniany 1 raz heh prawie za pierwszym razem Ci wyszlo :wink: Biorac po uwage szybkosc odpowiedzi pisane z glowy czy na jakims pieknym koncie wala sie jeszcze fpc :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Z glowy, tu nie ma nic trudnego co musialbym sprawdzac ;) Update byl tylko zeby dopisac cos co jezscze zauwazylem, teraz widac odkad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 16 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2004 po pierwsze primo - a jest tablica, zapomniales przy dzieleniu modulo dac tam indeks - czyli mialo by byc tak If a[tab] mod 2=0 then po drugi primo - a jest tablica stringow, a ty chcesz na tym zrobic dzielenie. tak sie nie da panie hawranek. musisz zrobic konwersje z stringow do intow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...