Khunu Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Wstęp: Znowu się rozpisałem... Witam wszystkich oficjalnie! Zadałem wcześniej kilka durnych pytań i kilka durnych odpowiedzi też udzieliłem, ale nie będę owijać w baełnę. A teraz siedźcie cicho i dajcie mi się przedstawić: A więć mieszkam w Kędzierzynie-Koźlu (opolskie), mam lat 15, jestem waszym fanem (nie wiatraczkiem, tylko wielbicielem), ale kompletnie się na OC nie znam. Dzięki Wam pół roku temu udało mi się dobrać konfig mojego nowego Dream-PC. Waszą zasługą NIE są: obudowa i płyta główna(patrzcie konfig), które wybierałem jak najtańsze (i szczerze mówiąc to z nimi mam teraz najwięcej kłopotów). Kiedyś ktoś jeszcze w dziale opinie napisał "Masz rację, Radeon 8500 jest lepszy od GF3" A ja myślę: Co może być lepsze od GF3??? No i kupiłem Radeona. Najgorszy klon (tu znowu cena mnie przycisnęła:( ),ale chip ten sam. Teraz chcę zacząć. Mimo iż teorię overclockingu znam dobrze i wiem o co chodzi, to w praktyce nadal jestem -cienki-. Świadczy o tym chociażby to, że mając 386 przez 7 lat ani razu go nie otworzyłem, potem mając celerona 400 też go nie otworzyłem (ale to były kompy firmowe). Teraz odezwało się moje drugie "JA" i od razu rozkręciłem mojego nowego kompa, przeczyściłem, wsadziłem nagrywarę i zacząłem codziennie grzebać w biosie (bo sam się czyścił) teraz chcę go podkręcać, modować, optymalizować itd. i przez to od 4 dni nie mogę wogóle spać. Tego posta wymyśliłem wczoraj o 2.54. Nic jeszcze nie doprowadziło mnie do takiego extremalnego stanu. Zasypiałem spokojnie po obejrzeniu 4 horrorów jednej nocy, a teraz nic! Co zrobiłem: Na razie otworzyłem budę, otworzyłem okno i temperatura spadła z 54 - 62 do 45-52. Zainstalowałem bios od cheepomana ver 1.01 i w pewnym sensie już podkręciłem procka o 10MHz (fsb 133 zmienia się " from 132.77 to 133.9 MHz") Ale dalej się boję. Pytania: 1. Czym się wyrzyna dziury w blaszanej obudowie? 2. Na ile pójdzie mi proc i pamięć? Co z PCI(boję się o kartę)??? Dostępne tryby to: 100/100 MHz - jak się bios skasuje, to jest tyle ;( 100/133 MHz 133/133 MHz -> Default modes 66/66 MHz (H/W Trap) 112/112 MHz 124/124 MHz 138/138 MHz - od tego zacznę... 150/150 MHz 166/166 MHz - docelowo 110/110 MHz 133/100 MHz 143/143 MHz 147/147 MHz 133/166 MHz 160/120 MHz 200/200 MHz - jakby na tyle poszedł, to byłbym happy :D :D :D Ma ktoś cheepoman bios ver. 1.02? Jest więcej trybów? 3. Jak podkręcać, żeby nie spalić? 4. Wymontowałem ze starego zasilacza wentyl 80x80, ma wejście 2 pin. Jak go wsadzić w 3pin? 5. Gdzie wy podłączacie te wszystkie dodatkowe wentyle? Ja mam tylko CPUFAN i SYSFAN. Muszę robić sobie jakiś panel? 6. Jak zamienić Radeon 8500LE na 8500. Próbowałem troszeczkę kręcić, core idzie spoko, ale pamięci nie wytrzymują już 255MHz (a może mi się wydaje, ale kwak się już nie ładuje) Radiatory na pamięciach pomogą? Co z wiatraczkiem na GPU? Da coś jak zmienię na większy? Jeśli tak to na jaki i wreszcie JAK? Ale jestem natrętny zadając takie głupie pytania i w ogóle, ale też chcę zacząć, a nie chcę nic zwalić. 7. Płyta obsługuje DDR200 i 266. Na ile dobre są Kingstony? Czy skoro w biosie jest 133/166 to można wsadzić DDR333? Kurde to chyba najdłuższy post jaki w życiu napisałem, ale taki już jestem, że nie umiem się streszczać (wybaczcie mi to, proszę) Jeśli jesteście na modemie i to wszystko przeczytaliście, to lepiej nie patrzcie na rachunek od TPSA ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 2) do 150 mhz nie powinno byc żadnych problemów 3) podkręcaj stopniowo i po każdym ustawieniu testuj sprzęt jak chodzi to ok. tem. procka nie powinna przekraczać 70 stopni, a najlepiej jak będzie mniejsza od 60.Jak na otwartą bue to masz i tak bardzo gorąco. Czy przypadkiem nie masz tb1400? Poza tym jaki masz cooler i czy masz pastę miedzy radiatorem i prockiem(a jak tak to jaką). A nie przesadzaj w voltarzem i powinno być ok. 4) normalnie. Sprawdź jak jest podpięty wentyl 3-żyłowy i podepnij 2-żyłowy tak samo tylko to miejsce gdzie powinien byćzółty kabelek pozostaw wolne. 5) u mnie sa 4 wejścia na wentyle. A więcej można podpiąć podpinając je do wtyczek od dysków twardych 6) to zależy jakie masz pamięci (czas dostępu i ich jakość).Odczytasz to z ich symboli. będzie napisane coś takiego kfjkdfs 5, to znaczy żę pamięci są 5ns, a jak będzie hjjshdj 5 5 to są 5,5 ns. Mniej więcej tak to wygląda. radiatory mogą pomóc ale nie muszą. 7) można wsadzić i szybsze bo one w zasadzie konstrukcyjnie nie róznią się od ddr266. A do to tyle że będziesz mógł łatwiej podkręcać. A z tego co pamiętam to ta płytka marnie się sprawuje w trybie asynchronicznym (czyli np. 133/166). Kingstony są przeeklamowane. Dużo lepiej kupić samsungi ddr333. Dobre z tańszych są też nanye. Elixiry też niezłe tylko że bardzo nierówne (jedne super na 166 chodzą a inne przy 145 już wymiękają) A i tak najlepiej skorzystać z wyszukiwarki("szukaj") i tam dowiesz się mnóstwo rzeczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 1. wyzynarka lub kontownica (iskry leca jak s....... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio [PL] Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 1. wyzynarka lub kontownica (iskry leca jak s.......) Naprawde niezle iskry leca, wiem sam mu kontownice pozyczalem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 2) do 150 mhz nie powinno byc żadnych problemów 3) podkręcaj stopniowo i po każdym ustawieniu testuj sprzęt jak chodzi to ok. tem. procka nie powinna przekraczać 70 stopni, a najlepiej jak będzie mniejsza od 60.Jak na otwartą bue to masz i tak bardzo gorąco. Czy przypadkiem nie masz tb1400? Poza tym jaki masz cooler i czy masz pastę miedzy radiatorem i prockiem(a jak tak to jaką). A nie przesadzaj w voltarzem i powinno być ok. 4) normalnie. Sprawdź jak jest podpięty wentyl 3-żyłowy i podepnij 2-żyłowy tak samo tylko to miejsce gdzie powinien byćzółty kabelek pozostaw wolne. 5) u mnie sa 4 wejścia na wentyle. A więcej można podpiąć podpinając je do wtyczek od dysków twardych 6) to zależy jakie masz pamięci (czas dostępu i ich jakość).Odczytasz to z ich symboli. będzie napisane coś takiego kfjkdfs 5, to znaczy żę pamięci są 5ns, a jak będzie hjjshdj 5 5 to są 5,5 ns. Mniej więcej tak to wygląda. radiatory mogą pomóc ale nie muszą. 7) można wsadzić i szybsze bo one w zasadzie konstrukcyjnie nie róznią się od ddr266. A do to tyle że będziesz mógł łatwiej podkręcać. A z tego co pamiętam to ta płytka marnie się sprawuje w trybie asynchronicznym (czyli np. 133/166). Kingstony są przeeklamowane. Dużo lepiej kupić samsungi ddr333. Dobre z tańszych są też nanye. Elixiry też niezłe tylko że bardzo nierówne (jedne super na 166 chodzą a inne przy 145 już wymiękają) A i tak najlepiej skorzystać z wyszukiwarki ("Szukaj") Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Szukałem, szukałem już wcześniej i dowiedziałem się mnóstwo ciekawych rzeczy. Jeśli chodzi o temp to mam chyba dobry, średnio 47C. Wentyla już walnąłem, dzieła dobrze, ale niewiele chłodniej w budzie (33C). Modelu coolera nigdzie nie ma wyrytego, więc nie wiem, a co do procka to na pewno nie mam tb1400 tylko palomino 1600+. W większości wiem, co mam, choć są pewne wyjątki. Nie musicie odpisywać (chyba że ktoś chce coś dodać), dzięki za wyczerpujące odpowiedzi, pomogliście BAARDZO. Od jutra zabieram się za mod obudowy, pa, więcej nie będę was męczył! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...