DoctorPulse Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 a jak by na sb i nb założyc dwa bloki wodne?? ja mam taki pomysł i spróbuje go zrealizować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sowa Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Witam PROBLEM MOJ JAK MYSLE ROZWIAZALEM :) No wiec jestem juz po parunastu testach i oto do jakich dochodze wnioskow: 1. Pierwsza rzecza jaka przetestowalem byla pamiec. Zaczalem kombinowac zamieniajac ja miejscami w slotach a potem probujac raz z jedna raz z druga koscia. no i tu juz sie problem faktycznie prawie do konca rozwiazal. Otoz moja kostka 512mb 2100 okazala sie totalnym szajsem. Pierwszy raz mi sie cos takiego trafilo. Tylko z nia jest problem jak zaczynam O/C. Jak siedzi mi w slocie sama to komp mi na poczatku nie chcial ruszyc-pomoglo bootowanie z insertem i przestawienie pamieci na defaultowe taktowanie (ustawienia by spd czy nawet 5/4 przy 166 fsb co daje realnie 133 DDR mie daly zadnego rezultatu). komp sie nie chcial odpalic :( Dopiero na defaultowych ustawieniach ruszyl - ale tu lipa z O/C. Komp reaguje tylko na fsb 166, 200 i 220 - wiecej nie probowalem bo to za wielkie przeskoki. ;) 2. Z pamiatka 256 Hynix 2100 (moj staruszek) wszystko chula bez zajakniecia :) !!! Jest O/C (krok po 1 fsb), komp rusza i sie nie zawiesza. Ustawienia pamieci na default i by spd dzialaja od razu bez zarzutu, no po prostu wszystko jest OKI. Max stabilne fsb by spd pamieci to 220 testowane jakies 2-3 godzinki w Prime i Hot Cpu i nie bylo bledow. 2.1. Pozyczylem tez pamiatke noname 512mb 3200 od kumpla i testy tez wszystkie poszly pomyslnie. Fsm sie zwiekszalo, taktowanie procka tez, wykazywane bylo w po wejsciu do Genie w biosie OK. I tak przelecialem od fsb 166 do 220 bez problemu :) 3. To co pisal L for Lucy o kodowaniu wartosci procka to moze sie zgadzac ale ... nie do konca ( czemu nie wiem :( ), bo faktycznie na Hynix'ie podnoszac fsb do 199 nie zmienial sie opis proca na bootscreenie. Zawsze stalo tam niezmienne 2500+. Jednak po wejsciu w Biosa w Genie pokazuje sie faktyczna realna wartosc taktowania - SUPER, odetchnalem z ulga ze wszystko jest OKI. To mi wystarcza. Dopiero przy fsb =200 i powyzej zmienia sie opis na bootscreenie na 3200+. 4. ZAUWAZYLEM JESZCZE JEDNA CIEKAWA RZECZ : Otoz, jak na tej trefnej 512 komp mi nie wstal to zrobile CLR Cmos i jakos wszystko dziwnie lepiej zaczelo chodzic - w programiku cpuinfo juz dokladnie pokazuje wartosc taktowania proca tak jak w wcpuid, a przedtem wartosc skakala jak szalona, za kazdym otwarciem programu byla inna, - komp sie szybciej uruchamia, - w koncu zaczal reagowac glosniczek na MOBO jak cos jest nie tak albo mam ustawione ostrzezenia np w popup filterze to sie drze - a przedtem byla cisza. A wiec na koniec Konkluzja - Pamiec byla do [gluteus maximus] i sugeruje zrobis CLR Cmos wlacznie z wyjeciem bateryjki no i oczywiscie odlaczeniem zasilania :) Acha na koniec jeszcze o tym procku - to chyba procek ma po prostu wpisane w siebie gdzies te 2 wartosci 2500+ i 3200+ bo rozne testery wykrywaja tylko takie oznaczenia proca przy fsb 166 i 200, a pozostale wartosci fsb sa prawidlowo zczytywane na taktowaniu. ufffff to juz koniec Moze ta lekturka sie komus przyda, jak bedzie podobny problem :) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poisson5 Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Witam. Ma ktos najnowsze sterowniki Silicon Image 3114 SATA RAID do DFI?? Stronka DFI niestety nie dziala... a ja nie wiem skad jeszcze mozna by sciagnac najnowsze... i jeszcze dodatkowo nie wiem jaki nr maja te najnowsze... jak ktos ma to prosze o podeslanie ich na fisio@o2.pl sprawa dosc pilna bo chcialbym zainstalwoac nowy dysk :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ModdingKing Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 jak narazie uzyskałem w pełni stabilen FSB 260 w DUAL RAM :D jestem szcześliwy ! http://www.pccom.pl/ranking/thbig.jpg mam nadzieję atakować już wkrótce o wiele wyżej jak założe WC :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RIKER Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Gratulacje Thorn :P :) zapraszam do Rankingu max FSB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Słuchajcie własnie sprzedałem swojego ASUSA A7N8X deluxe, heh fajna płyta była chodziła superowsko ale max to 3200 na niej szłem:-))))) A nie opłacało mi sie jej wymieniać na tą samą .:P Więc tera czas na DFI Ultra NF2 Infinity, właśnie gdzie można ja kupić najtaniej bo za swojego deluxa troche mało dostałem w porówaniu co za nią dałem i brakuje $$$..... Więc please pomóżcie:-) pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HamP Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś się do Kolegi Riker'a (post wyżej) - on handluje Infinity w dobrych cenach :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 tak się składa że znam rikiera ;-))) i nawet wem skąd bierze te DFI:P No chyba że zmienił swoje źródło. RIKIER za ile możesz mi załatrwić to MOBO tak może po tweakowskiej znajomości:>:-) pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 jak narazie dostałem cynk że tanio jest w http://www.skleppc.pl/index.php?m=item&id=4231 Czy wszystko będzie git? Płyta chyba jest ta sama co ma rikier i nie ma żadnego chwytu nie? pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Widzę że z Kraka jesteś. Zobacz na www.pcprojekt.pl 5zł drożej ale odpadają koszty przesyłki i do tego 100% pewna firma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HamP Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Poza tym oni tam większość sprzętu sprawdzają,więc żadko trafiają się wadliwe egzemplarze,a jeżeli już,to nie ma problemów z wymianą na inny. I jeszcze dodam,że tak właściwie jest to jedyny sklep w Krakowie,który faktycznie dysponuje tym,co ma w cenniku,a nie tak jak reszta,że może i ma w cenniku,ale żeby pójść i kupić to,co podobno mają, graniczy z cudem - trzeba albo czekać na kolejną dostawę,którą niewiadomo kiedy będą mieli,albo zamówić,ale wtedy każą sobie płacić zaliczki :lol: Ponadto, jeżeli PCProjekt czegoś nie ma,co się żadko zdarza,to na pewno będą mieli to w najbliższy wtorek - ponieważ wtedy mają dostawę i to osobiście mi się podoba,że nie ma niewiadomej,bo osobiście wolę już wiedzieć,że mam czekać na coś np.około tydzień, niż czekać i dzwonić,aż może dany sklep łaskawie coś będzie miał... A na sam koniec jeszcze muszę wspomnieć,że ogólnie to mają naprawdę dobre ceny :) Dobra,kończę tą reklamę,bo w końcu mi za to nie płacą,a szkoda ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RIKER Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Poza tym oni tam większość sprzętu sprawdzają,więc żadko trafiają się wadliwe egzemplarze,a jeżeli już,to nie ma problemów z wymianą na inny. I jeszcze dodam,że tak właściwie jest to jedyny sklep w Krakowie,który faktycznie dysponuje tym,co ma w cenniku,a nie tak jak reszta,że może i ma w cenniku,ale żeby pójść i kupić to,co podobno mają, graniczy z cudem - trzeba albo czekać na kolejną dostawę,którą niewiadomo kiedy będą mieli,albo zamówić,ale wtedy każą sobie płacić zaliczki :lol: Ponadto, jeżeli PCProjekt czegoś nie ma,co się żadko zdarza,to na pewno będą mieli to w najbliższy wtorek - ponieważ wtedy mają dostawę i to osobiście mi się podoba,że nie ma niewiadomej,bo osobiście wolę już wiedzieć,że mam czekać na coś np.około tydzień, niż czekać i dzwonić,aż może dany sklep łaskawie coś będzie miał... A na sam koniec jeszcze muszę wspomnieć,że ogólnie to mają naprawdę dobre ceny :) Dobra,kończę tą reklamę,bo w końcu mi za to nie płacą,a szkoda ;) nie zgoze sie z toba pare razy sie trafilo ze bylem w pcp i niebylo tego co chcialem kupic i raz kupilem mobo i okazalo sie ze kupilem zepsute :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 mama takie pytanie co to: cpu thermal throttling?? ewentualnie jak to ustawic i co daje ;) dzieks. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HamP Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 RIKER - oni poprawiają stopniowo jakość swoich usług,więc jest coraz lepiej i w tej chwili naprawdę jest tak,jak opisałem wyżej. Twoje przypadki,to po prostu wyjątki potwierdzające regułę :P BTW,sam też kupiłem u nich walniętego DFI,ale bezproblemowo mi wymienili. Co do dostępności towaru,to jest nieźle,ale to też zależy w jakim okresie kupujesz - w wakacje nie ma tak dużego ruchu,więc wszystko jest :D Reasumując, nie powiesz mi chyba,że znasz lepszy sklep w Kraku,bo naprawdę lepszego nie ma :P PS.Tak nawiasem,gdy wprowadzono pierwsze egzemplarze 6800 na rynek,to oni mieli jako pierwsi te karty i żeby było ciekawiej,do tej pory większość sklepów po prostu czegoś takiego nie ma... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgadza się, czasem nie mają już rzeczy z cennika ale są przeważnie tak zarobieni że nie nadążają aktualizować ;D Wogóle co to za pomysł że testują każdy egzemplarz? W życiu by się nie wyrobili z czymś takim. Po prostu jak coś jest padnięte to wymieniają od ręki bez ŻADNYCH problemów nie zadając pytań. CPU Thermal Throttling: zmniejsza taktowanie proca jeśli przekroczy on jakąś tam temperaturę. Zostaw na standardowe 50%. Normalnie na wydajność wpływu nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HamP Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Proszę o czytanie moich wypowiedzie UWAŻNIE. Nie napisałem,że testują wszystkie,tylko,że większość,a to różnica. Zresztą, w ogóle to proponuję wrócić do właściwego tematu,czyli DFI,a nie kontynuować wywody na temat sklepów komputerowych :P (od tego jest osobny temat) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RIKER Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 nie ma lepszego sklepu w krk Hamp sam tam wszystko kupuje nieraz tam bywam co pare dni :) znam sprzedajacych bardzo dobrze i oni mnie tez :) nieraz tam spedzam po godzinie i rozmawiam z Tomkiem, Marcinem i DJ'em :P naprawde spoko sklep i obsluga :P a przedewszystkim te ceny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 mam jeszcze takie pytanko, nie moge znalezc opcji w biosie, ktora odpowiada za wylaczenie kompa po przekroczeniu jakiejs temp.... jest taka mozliwosc wogole? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 witam ponownie,komp działa wszystko śmiga, a problemem było złe podłączenie płyty, jak narazie płytka mi się podoba po przesiadce z NF7 różnica kolosalna,wszczególności w wyposażeniu.Pozdro for all users DFI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ModdingKing Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 witam ponownie,komp działa wszystko śmiga, a problemem było złe podłączenie płyty, jak narazie płytka mi się podoba po przesiadce z NF7 różnica kolosalna,wszczególności w wyposażeniu.Pozdro for all users DFI witamy w naszym gronie :D Lanparciarzy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HamP Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 To może byśmy sobie kiedyś jakiś zlocik urządzili? DFI only ;) Co Wy na to? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ModdingKing Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 To może byśmy sobie kiedyś jakiś zlocik urządzili? DFI only ;) Co Wy na to? :) fajny pomysł !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Jestem za Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Witam. Od wczoraj jestem bardzo szczęsliwym posiadaczem płyty Infinity :) i chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy. Chłodzenie na NB - czy jest sens zmieniać ten wielki aluminiowy radiator na złotego zalmana (na kleju, czy śrubach, a moze jednym i drugim?)? Chłodzenie na SB - u mnie ten mały radiatorek wręcz PARZY. Logiczne wydawało by się założenia na SB czegoś większego (zalman lub radiatorek z NB). Jednak SB jest tak umieszczone, że górną krawędzią płaskiego radiatorka prawie się styka z VGA Silencerem na mojej karcie graficznej! Umieszczając mały wentylatorek na nim, podważa on kartę graficzną. Wiecie może jak rozwiązać ten -gorący- problem? Ostatnie (jak na razie) pytanie :D Który z firmowych biosów pozwala na osiągniecie wysokich FSB? Firmowy, ponieważ chwilowo chciałbym zachować gwarancje, na wypadek gdyby coś niespodziewanie padło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Dla chorych chlopakuw "DFI" http://www.dfi-street.com/forum/showthread...hp?threadid=789 gosc robi dobre biosy na DFI @HALL-FIRE by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HamP Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Hamil_Hamster - na początek, moim zdaniem, nie ma sensu wymieniać tego standardowego radiatora na NB na złotego Zalman'a (nawet nie do końca jest sens wymieniać go na niebieskiego). Jedynie kwestia zdjęcia samego radiatora i przesmarowania go dobrą pastą termoprzewodzącą (bo ta użyta na DFI pozostawia sporo do życzenia...). Podsumowując,jedynie słuszną zmianą byłoby założenie bloku wodnego,w przeciwnym wypadku lepiej zostawić standardowy (aczkolwiek trzeba go przesmarować). Co do chłodzenia na SB - no cóż,jak masz Silencer'a,to faktycznie jest problem. Nie pozostaje Ci nic innego,jak albo zostawić ten standardowy (albo znaleźć kogoś,kto zrobiłby Ci specjalnie zaprojektowany radiator,którego kształt obchodziłby chłodzenie grafy) Jeśli zaś chodzi o ostatnie pytanie,to o ile wiem,to z oficjalnych najlepszy jest właśnie najnowszy 6/19 (no chyba,że się mylę...) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RIKER Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 wgrywalem kiedys bios hall fire ale cos kiszkowy byl :) niestabilny itp i zmienilem zpowrotem na bios Tic Taca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RIKER Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Hamil_Hamster nie mosisz wcale wgrywac oficialnych biosow, jesli nawet plytka ci padnie to nie ma roznicy jaki na niej jest bios, biosy po to sa zeby je uzywac :) wgraj biosik tem co ja Tic-Taca http://members.lycos.co.uk/riker1986/Biosy...ersion%2012-18/ DFI-INF-1218-5035-T nie mam z nim zadnych problemow bardzo stabilny biosik :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Szkoda, że nie ma sensu zmiany orginalnego chłodzenia na zalmana. Gdybym wiedzał wcześniej to wydał bym te 25zł na Artic Ceramique, zamiast kupować zalmanka i bawić się silikonem :lol:. Patrzyłem na większą ilość żeberek i łatwość w montażu dodatkowego wentylatorka. Może spróbuje szczęscia z miedzianym chłodzeniem z karty Herculesa :D Na SB spróbuje wcisnąć jakoś mały wentylatorek (ostatecznie "zetne" kawałek zalmana). Naprawde nie spodziewałem sie takich problemów z powodu Artica, na poprzednim moim mobo SB było umieszczone z dala od chłodzenia grafiki. Co do biosu - szukałem informacji na ten temat w manualu a tam ani słowa o tym, więc chyba nie będe się bał użyć tego biosu Tic Taca :) Dzięki za odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swuj Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Gdzie mogę dostać kość biosu do dfi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...